• 486
  • 0

Ali mi stalno slušamo o tome kako ljudi postaju sve zdraviji!

 

Individualno gledajući to je ponekad i tačno. Naime ima pojedinaca koji se bave vežbanjem, gube na težini i prestaju da puše ali su to uglavnom odrasle osobe. Kod dece se susrećemo sa drugačijim činjenicama. “ Od ranih 1960-ih godina opšte zdravlje adolaecenata se pogoršava „, kaže Američka pedijatrijska akademija. “ Današnja deca su mlitava. Nemaju odgovarajući kardiovaskularni tonus. Oni nisu u dobroj telesnoj kondiciji.“

 

Previše gledanja televizije

 

Ta navika nesumljivo ostavlja duboke tragove. Sedenje pred televizorom oduzima vreme za telesne aktivnosti poput vožnje biciklom, klizanja, košarke ili penjanja uza stepenice, koje su preko potrebne za pravilno sagorevanje unesenih kalorija i za zdrav razvoj organizma.

Profesori fiziologije vežbanja upozoravaju da će dete koje se danas zavalilo na kauč sutra biti kandidat za gojaznu osobu.

 

Zar časovi fizičke kulture u školi ne pomažu?

 

Najčešće je sat – dva fizičke kulture sedmično prekratko vreme za stvaranje zdrave navike i sprečavanje spomenutih negativnih posledica telesne neaktivnosti.

 

Šta reći o dečijim navikama ishrane?

 

S obzirom na to da 9 od 10 reklama prehrambenih namirnica na televizijskim programima veliča rafinisane proizvode bogate šećerom, masnoćama i solju televizija značajno utiče na negativan izbor hranekod dece od najranijih dana.

 

Zar je sve tako crno?

 

Ne, nipošto. Evo nekoliko saveta za pravovremenu izgradnju dobrih zdravstvenih navika kod dece:

– Neka dete svakodnevno najmanje sat vremena učestvuje u nekoj igri koja zahteva fizičku aktivnost i neka to po mogućnosti bude izvan kuće na svežem vazduhu.

– Naučite svoje dete na tri dnevna obroka koa će jesti svakog dana u isto vreme i koji će obilovati žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem. Obeshrabrite naviku posezanja za slatkišima pa će imati bolji apetit za zdravu ishranu u vreme obroka. Ako je potreban međuobrok ponudite mu sveži plod voća.

– Neka nauči da pije obilje čiste vode. Gazirana pića maksimalno izbegavajte.

– Kontrolišite gledanje televizije. Stavite decu dovoljno rano u krevet kako bi se spontano probudila na vreme za zdrav doručak.

– Negujte čitavu lepezu različitih zanimljivih aktivnosti, od poseta biblioteci, časov muzičkog obrazovanja, do različitih hobija i porodičnih izleta. Deca koja provode vreme sa roditeljima razvijau duboke duhovne korene, doživljavaju manje stresa i boljeg su mentalnog zdravlja.

– Budite deci dobar primer. Životne odluke koje donosite iz dana u dan najjače su odrednice ponašanja vaše dece u budućnosti.

 

Kako vaspitati DOBRU decu?

 

– Budite im dobri roditelji, budite pravi primer.

– Održavajte doslednu sveobuhvatnu disciplinu.

– Jasno im objasnite granice i očekivanja.

– Učite ih ranoj odgovornosti.

– Neka rade za novac.

– Negujte dobar odnos sa svojom decom.

– Razmišljajte sa njima pozitivno.

– Poučavajte ih duhovnim vrednostima.

– Zabavljajte se zajedno.

– Naučite da ih saslušate.

– Volite ih bezuslovno, to im pokažite.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *