• 774
  • 0

SIMPTOMI – retko kad ima simptoma koji bi vam sugerisali na hipotenziju. Možda budu prisutni glavobolja, kratkoća daha, vrtoglavica, nemogućnost koncentrisanja ili digestivne smetnje, kao i: slaba energičnost, vrtoglavica kada se naglo ustaje iz ležećeg ili sedećeg položaja, nesvestica, zamagljen vid, palpitacije, nesposobnost rešavanja jednostavnih problema i nerazgovetan govor.


UZROCI – pritisak pod kojim krv protiče je ispod normale, što znači da krv ne protiče dovoljno efikasnom brzinom.
 
Ovo je jedna od „bolesti“ na kojoj je mnogo ljudi zahvalno što je ima! Visok krvni pritisak može ubiti čoveka, dok se sa niskim pritiskom može živeti. Krvni pritisak koji je ispod proseka od 110/70 do 140/90 normalan je za neke zdrave ljude i često se smatra boljom stranom.

Jedan naučnik koji je ispitivao nerazjašnjenu smrt pape Jovana Pavla I (koji je imao nizak pritisak i još neke fizičke probleme) pitao je 30 lekara i stručnakak da li bi nizak pritisak mogao da skrati život. Svi su mu rekli da bi on pre produžio nego skratio dužinu života.
 
Iz tog razloga o hipotenziji nećete naći mnogo u literaturi. Ipak, rizik od srčanog napada se povećava ako se visok krvni pritisak snizi lekovima na 85 ili manje (dijastola ili donja cifra).
 
Međutim, nizak pritisak može postati problem ako je dotok krvi do mozga toliko oslabio da dolazi do vrtoglavice i nesvestice. 
 
U pojedinim slučajevima nizak pritisak nastaje usled siromašne ishrane, neke hronične bolesti ili drugog stanja koje treba posebno da se leči. Takođe, hipotenzija može biti simptom neke druge bolesti (poput hipotiroidizma).
 
Hipotenziju mogu izazvati: lekovi, oboljenje bubrega, anemija, nizak nivo šećera u krvi, alergeni iz hrane, dehidratacija, iscrpljenost adrenalnih žlezda, neuhranjenost, hopotiroidizam, oštećenje dijabetičkog nerva koji remeti reflekse za kotrolu krvnog pritiska, i onesposobljavajuće bolesti.
 
Akutna hipotenzija (nagli pad pritiska) nastaje usled povreda sa velikim gubitkom krvi ili usled fiziološkog šoka poput srčanog napada.
 
Hipotenzija se obično ovako dijagnostikuje: krvni pritisak se meri dok osoba leži. A onda, nakon stajanja tokom jednog minuta, ponovo se proveri – i registruje se pad sistolnog pritiska (gornje cifre) za 20 jedinica.
 
PRIRODNI LEKOVI
 
– ako je potrebno lečenje, treba ga usmeriti ka rešavanju uzroka koji stoji iza hipoteznije.
 
– Pijte 180 ml soka od cvekle i jedan obrok od cvekle 3 puta sedmično, da biste ubrzali usporeni protok ktvi. Drugi favoriti za podizanje krvnog pritiska su: zeleni deo maslačka, čaj od maslačka, koren đumbira i čaj od kapice sa malo aleve paprike.
 
– Uzimajte vitamin C (limun, kivi) zbog rada creva i 8 čaša vode dnevno. Uzimajte i vitamin B12. Vitamin E je takođe važan (badem, spanać, batat-slatki krompir, avokado, suncokretove semenke, maslinovo ulje).
 
Čaj od đumbira pomaže ljudima sa niskim krvnim pritiskom. Ginseng normalizuje i povišen i snižen pritisak. Žalfija stimuliše adrenalne žlezde, ruzmarin generalno podiže otpor, majčina dušica isto čini ali i pomaže oporavku od fzičke iscrpljenosti, rtanjski čaj pomaže nervnom sistemu, glog nornalizuje pritisak, đurđevak pomaže srcu, a kamforovo drvo stimuliše respiratornu i srčanu aktivnost nervnih centara.  
 
– Dobro se odmarajte noću.
 
– Možda bi trbealo ujutru da merite temperaturu, da biste proverili da li ste hipotiroidni.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *