• 650
  • 0

Šta je povišena telesna temperatura?

Vrlo ja važno znati da kod zdravog deteta telesna temperatura ne mora uvek da bude 37°C. Ona pomalo zna da varira iznad ili ispod te vrednosti. Obično je najniža rano ujutru, a najviša kasno podne. Za razliku od promene u odnosu na doba dana mnogo su veće promene kod mirovanja i aktivnosti. Zdravo malo dete koje je bilo aktivno i igralo se može da ima temperaturu i do 37.7 stepeni. Ovo treba imati itekako u vidu kada rešite da detetu proverite temperaturu. Zato odložite toplomer sa strane i prvo sačekajte da prođe sat do sat i po nakon što se dete odmori. Isto tako trebate znati da temperatura niža od normalne (36.1) ponekad se zna javliti na kraju bolesti, te ni to nije razlog za zabrinutost.

Zašto i kada temperatura raste?

Povišena temperatura ne predstavlja drugo ništa do manifestaciju rada imunog sistema i odbranu organizma od infekcija. Trebamo znati da neki mkroorganizmi se jednostavno uništavaju na višoj temperaturi tako da je to jedan od više razloga što ona kod infekcija raste. Naime, naša prva linija odbrane jesu imune ćelije zvane makrofage. Čim pronađu infekciju, recimo, od bakterija i virusa, one počnu da ih jedu. Dakle, kada se makrofage nađu u takvoj situaciji da je infekcija veća nego što se očekuje, one beže nazad, dublje u područja imunog sistema, da pronađu i pozovu T-ćelije i B-ćelije, zbog velike invazije stranih tela. Pritom, na tom putu makrofage ispuštaju hemijsku supstancu zvanu interleukin-1, koja kada je ispuste ove makrofage izaziva groznicu, povećavajući telesnu temperaturu. Tako dakle nastaje groznica. Ali šta je to zapravo groznica, pitaju se mnogi roditelji, zašto nastaje? Naime u našem telu postoji Centar za termoregulaciju u mozgu (u hipotalamusu) je, slično termostatu električnih aparata, on je podešen na normalnu vrednost od oko 37 stepeni. Kada smo bolesni on se pomeri ka višim vrednostima, npr. 39 stepeni. Dok se ne dostigne ta temperatura nama je hladno, osećamo jezu i ako gorimo.

Da li je dobro snižavati temperaturu kod dece lekovima?

Prv moramo znati da za svaki stepen više, makrofage se vraćaju duplo većom brzinom, dok T-ćelije duplo brže putuju napred da unište strana tela. Dakle, ako je prisutna velika infekcija, makrofage ispuštaju interleukin-1 sve vreme dok se temperatura penje na 38, 39, 40 stepeni, kako bi se potpomoglo izlečenje. Kada neko odvede bolesne bebe u bolnicu, prva stvar koju im tamo daju jesu lekovi koji snižavaju temperaturu. A onda se i smanjuje i brzina kretanja belih krvnih zrnaca. I dok ovi lekovi usporavaju imunitet,  bakterije i virusi se prenamnožavaju. Lekari nesvesno, zapravo, čine ono što najviše odgovara bakterijama i virusima, a ne zdravlju bebe. Oni čine sve ono što je u suštoj suprotnosti sa naporima tela. Savremene medicinske tehnike su skoro u potpunoj suprotnosti sa onim što telo pokušava da učini da bi se izlečilo, što mora da učini. Lekovi hemijskim putem deluju na centar za termoregulaciju i pomeraju ga ka nižim vrednostma što je izuzetno štetno po zdravlje deteta.

Kako se ponašati kada dete ima temperaturu, šta uraditi i kako je održavati pod kontrolom?

1. Kao što smo videli temperatura nije ništa loše, temperatura nije bolest i nije naš neprijatelj. Ona nam je zapravo prijatelj i naš lekar koji pokušava svim snagama da dovede naše narušeno zdravlje pod kontrolu. Zato je prvo pravio kada vam dete dobije temperaturu da imate ovo u vidu, nikada ne sprečavajte ovog „lekara“ da radi svoj posao.

2. Pri visokoj temperaturi izražena su dva posebna stanja tela koja moramo ispoštovati na pravilan način. Prvo je malaksalost i pad energija a drugo je gubitak apetita. Stoga nikada nemojte vašu decu slati u školu ili da imaju bilo kakvu aktivnost dok imaju temperaturu. Njihovom organizmu je potrebna energija i odmor, zato ostavite dete neka leži i odmara. Takođe nemojte nagovarati dete da jede na silu, telo sa razlogom odbija hranu jer mu je potrebna energija za borbu protiv infekcija. Ako bi dete nahranili oduzeli bi ste mu jako puno energije koje bi se moralo trošiti na varenje hrane i tako bi ste produžili vreme koje dete provodi pod temperaturom.

3. Telo pod temperaturom dehidrira, stoga dajte detetu redovno na svakih pola sata da popije vodu, čaj ili neki ceđeni sok od citrusa. Jako je važno da dete bude hidrirano. Telesna tečnost će sniziti temperaturu, smanjiće upale procese i osvežiće dete dok će se ubrzati izbacivanje mrtvih mikroorganizama iz tela preko bubrega.

4. Ako temperatura izmiče kontoli i dostiže 40 podeljak na Celzijusovoj skali tada dete odvedite u kupatilo i istuširajte ga prohladnom vodom. Ovo će delovati neko vreme, ako se temperatura ponovo navrati ponovo ga istuširajte. Možda će ovo u ekstremnim situacijama (kod težih infekcija) potrajati cele noći ali svakako nikada nemojte dati detetu tabletu protiv temperature ili ga odvesti kod lekara, to je najgore što možete da uradite u tom trenutku.

Šta su Febrilne konvulzije (fras) i da li ima razloga da ih se roditelji plaše? 

Roditelji se uglavnom boje da dugotrajno povišena temperatura može dovesti do febrilnih konvulzija tj frasa. Odmah treba reći kratko i jasno „To nije tačno„. Najveći problem kod roditelja jeste što su dovoljno neinformisani i što veruju autoritetima kao što su lekari zvanične medicine bezuslovno ne proveravajući ono što oni kažu. Nagla promena telesne temperature kod male dece može dovesti do toga. Ako se konvulzije ne jave odmah prvog dana, veoma je mala (skoro nikakva) verovatnića da će se javiti narednih dana. Temperatura se zapravo snižava da bi detetu bilo lakše, a ne da bi se sprečile konvulzije kako mnogi roditelji misle. Efikasna previntiva bi ustvari bila ako bi se detetu dao lek protiv temperature na samom početku infektivne bolesti, još pre njenog skoka. Međutim, roditelji obično ne znaju da će se dete razboleti sve dok temperatura ne skoči, s toga se može zaključiti da je cela priča o frasu kod dece koja održavaju temperaturu samo obmana neukih pedijatara.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *