• 565
  • 0

Dobre stvari dolaze u malim paketima – isto važi i za čia semenke koje su izuzetno dobre i bogate hranjivim fitohemikalijama i mineralima. Semenke čie su postale popularne u posljednjih nekoliko godina zbog brojnih lekovitih svojstava koja se mogu iskoristiti putem redovnog konzumiranja. Ove semenke se lako mogu uklopiti u vašu ishranu tako što ćete od njih praviti ukusne pudinge, dodavati ih u salatu ili pak u smutije.

Ubrzajte metabolizam
 
Čia semenke su bogat izvor kalcijuma. Samo dve supene kašike celog čia semena vam može pružiti više od 130 miligrama kalcijuma. Kalcijum igra važnu ulogu u energetskom metabolizmu i može pomoći u regulisanju i smanjenju procenta telesne masti.
 
Koristeći čia semenke svakodnevno možete pomoći u ubrzavanju vašeg metabolizma i sagorevanju masti stomaka! Studije pokazuju da dodavanje čia semenki u vašu ishranu takođe smanjuje visceralno masno tkivo, tkivo „stomačne masti“ koje utiče na metabolizam tela.
 
Pomaže u borbi protiv raka dojke i grlića materice
 
Seme čie su bogate alfa linoleinskom kiselinom koja je Omega-3 masna kiselina. Časopis Molekularne biohemije utvrdio je da ALA ograničava rast ćelija karcinoma i kod karcinoma dojke i kod karcinoma grlića materice. Naučnici su takođe otkrili da su fitohemikalije iz čia semenki izazvale ćelijsku smrt ćelija karcinoma bez povrede normalnih zdravih ćelija. Ovo naravno ne znači da je čia nekakva čudotvorna biljka koja može izlečiti sama kancer, ali sigurno je da može pomoći u lečenju.
 
Održava krvni šećer i holesterol
 
Čia semenke su dobre za vaše ukupno digestivno i metaboličko zdravlje. Neke od najnovijih studija su povezale konzumiranje čia semenki sa zdravim nivoom šećera u krvi, HDL (dobar holesterol) holesterolom, kao i smanjenim nivoima triglicerida (masti u krvi) i LDL (lošeg holesterola). Dijabetičari mogu bezbedno konzumirati ove semenke i mogu pomoći u očuvanju zdravog srca i kostiju.
 
Druge zdravstvene prednosti čia semenki
 
Imuni sistem
 
Čia semenke mogu dati vašem imunom sistemu ozbiljan podstrek tako što poboljšavaju crevnu floru. Na imuni sistem utiče zdravlje vaših creva, tako da vam poboljšanje balansa dobrih crevnih bakterija može vam pomoći da izbegnete mnoge vrste bolesti.
 
Jače kosti
 
Jeste li znali da konzumiranje čia semenki može poboljšati zdravlje kostiju? Jedna porcija Čia semena sadrži 18% vašeg dnevnog preporučenog unosa kalcijuma što je korisno za održavanje dobrih i jakih kostiju.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *