• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Oticanje šaka, članaka, stopala, lica, stomaka ili nekih drugih delova tela, a najčešće šake, stopala i predeo oko očiju. Nadimanje ili oticanje dovodi do bolova u mišićima.
 

UZROCI

 
Edem predstavlja zadržavanje tečnosti u telu. Uzrok može biti: slab rad bubrega, hronično oboljenje bubrega, kongestivno srčano oboljenje, proširene vene, flebitis, nedostatak proteina ili tiamina, zadržavanje natrijuma ili rak.
 
Ostali uzročni faktori su: trudnoća, stajanje duži vremenski period, predmenstrualna napetost ili uzimanje oralnih kontraceptivnih sredstava. Ograničene povrede, poput uganuća, alergijskih reakcija ili ujeda pčele.
 
Zadržavanje tečnosti ponekad izazivaju alergije na hranu, kao i: hipotiroidizam, anemija, slab rad adrenalnih žlezda, zatvor ili nedostatak fizičke aktivnosti, onda, nedostaci kalijuma, vitamina B grupe ili vitamina B1, B3 ili B6.
 
Čim se pojavi edem, treba postaviti pravu dijagnozu. Ako nisu u pitanju oboljenja srca, bubrega ili jetre, lakše će biti da se pronađu i reše uzroci. 
 
Ako se koža povlači i stvara male brazde kada prstom pritisnite kožu na stoplau ili članku, to znači da se situacija pogoršava. Posetite lekara.
 

LEČENjE

 
Ovi saveti se odnose samo ako je u pitanju otkazivanje bubrega ili neki drugi uzrok koji nije povezan sa oboljenjem srca.
 
– Ako je bolest uzrokovana nedostatkom proteina ili tiamina, treba samo unositi veću količinu istih. Tečnost se može zadržati u stomačnoj šupljini ako je nivo proteina u krvi toliko nizak da tečnost ne može da se sadrži u krvnim sudovima.
 
– Ako problem predstavlja prevelike količine soli, onda je potrebno smanjiti količinu soli u hrani. Previše soli iziskuje više vode u telu, kako bi ostala rastvorena i da ne bi povredila živa tkiva.
 
– Veće količine vitamina B6 smanjiće količinu zadržane tečnosti.
 
– Uradite proveru pulsa i vidite koja hrana ne prija vašem telu, a zatim tu hranu izbacite iz upotrebe.
 
– Od koristi je post na sokovima tokom 1-3 dana. Ali ako se radi o nedostatku proteina, onda su potrebni nutritienti, a ne pročišćavanje. Primenjujte tople kupke 2 puta sedmično. Jedite više voća i povrća, naročito u sirovom obliku.
 
– Redovno vežbajte napolju, jer je slaba cirkulacija, usled oboljenja srca ili jetre, čest uzrok edema. Kada se odmarate, izdignite noge.
 
– Izbegavajte tesnu odeću, stres, rafinisanu i brzu hranu. Nemojte prekrštati noge. Prestanite da jedete meso.
 
– U korisno lekovito bilje spadaju: kukuruzna svila, maslačak, žućica, lucerka, buhača, beli luk, glog, bobice kleke, đurđevak, peršun, kopriva, beli slez, tahebo i jasen. Predlažemo da napravite čaj za bubrege i bešiku i tinkturu za bubrege i bešiku po receptu dr Šulca.
 
– Ukoliko je u pitanju problem sa bubrezima predlažemo da odradite 5-dnevni program za bubrege po receptu dr Šulca ili kompletan veliki program za bubrege od 30 dana.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *