• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Bol u donjem delu stomaka i leđa. Često, naglo i bolno mokrenje. Urin uglavnom ima jak, neprijatan miris i može biti malo zamagljen usled gnoja. Želja da se mokri i nakon što se bešika isprazni. Decu sa ovim problem može da pecka tokom mokrenja.
 

UZROCI

 
Cistitis je infekcija bešike. To je najčešća bakterijska infekcija kod žena. Oko 10-15% žena stalno ima infekcije bešike.
 
Uzrok je bakterija koja se popela uz mokraćovod; ređe dolazi preko zaraženog urina od bubrega. Cistitis najčešće napada žene. Otvor mokraćovoda nalazi se blizu vagine. U poslednjem pasusu ovog poglavlje dato je objašnjenje kako izbeći prenos infekcije sa jednog na drugo mesto.
 
Nužnost i učestalost peckajućeg mokrenja glavni je simptom cistitisa, mada se može uraditi i jedan kućni test. Kupite „štapić za merenje“ u apoteci i pratite uputstva. Pozitivni test na nitrate otkriće prisustvo velike količine belih krvnih zrnaca, što znači da postoji infekcija urinarnog trakta.
 
Žene koje često oboljevaju od infekcije bešike neretko imaju uvećanu bešiku, usled napora da zadrže urin. Da biste održali svoj urinarni trakt zdravim, važno je da pijete dosta vode i da često mokrite. 
 
Kod starijih muškaraca uzrok problema sa bešikom može biti kamen u bubregu.
 
Prisustvo krvi u urinu može predstavljati ozbiljniji problem. Posetite lekara.
 
Infekcija bešike kod muškaraca može biti povezana sa oboljenjem prostate.
 
Ciklamat (vrsta veštačkog zaslađivača kojeg ima u sintetičkom šećeru) izaziva tumore na bešici.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Povećajte unos tečnosti – mnogo vode, naročito destilovanu, ona je najbolja. Pijte 250 ml vode svakih 20 minuta tokom 3 sata, a onda po šolju na svaki sat. To je veoma važno.
 
– Povećajte kiselost urina tako što ćete piti sok od brusnice 1-2 litra prvog dana, a onda po 1 litar dok traje krizni period. Ovo je jedini voćni sok koji ostaje kiseo dok ne stigne do bubrega. Kada imate ovaj problem, nije dobro piti sok od citrusnog voća, pošto on povećava alkalnost urina i time podstiče razvoj bakterija.
 
– Hranite se zdravo.
 
– Nedostaci kalijuma mogu dovesti do poremećaja u bubrezima. Zato skuvajte čorbu od debelih krompirovih ljuski, uz šargarepe i drugo povrće.
 
– Upotreba aluminijumskog posuđa jedan je od uzroka simptoma cistitisa. Izbegavajte dodatke cinka i gvožđa dok imate ovaj problem.
 

LEKOVITO BILjE I HIDROTERAPIJA

 
– U korisno bilje spadaju: kleka, selen, uva, peršun, medveđe grožđe, kilavica, breza i jasen. Naravno, nemojte u čak dodavati šećer ili mleko.
 
– Pijte čaj od 2-3 isitnjene ili izblendirane glavice belog luka, nekoliko puta dnevno.
 
– Za ublažavanje bola i izlečenje primenjujte tople sedeće kupke 2 puta dnevno po 20 minuta. U jednu od te dve sedeće kupke dodajte šolju sirćeta. Sledećeg dana u jednu od kupki dodajte 2 češnja belog luka ili soka od belog luka.
 
– Od ogromne pomoći za ublažavanje bola može biti primena flaše sa vrućom vodom na vaginalni i mokraćovodni otvor. Može se koristiti i toplotna lampa.
 

POSEBNA NAPOMENA

 
Naročito bi žene trebalo da izbegavaju bakterijsku infekciju koja se širi ka bešici: Otvor mokraćovoda nalazi se blizu vagine. Loša higijena kod žena najčešći je uzrok cistitisa; treba da se brišu od napred ka nazad. Kada su pri polnom odnosu ruke prljave ili se upražnjava prečesto, veće su šanse da klice uđu u mokraćovod. Nakon pražnjenja creva brišite se od napred ka nazad. Idite mokrite pre i nakon polnog odnosa. Nosite pamučni donji veš; on propušta vazduh i bolje upija vlagu. Izbegavajte tuševe, sprejeve, kupke sa sapunicom i najlonski veš. Pažljivo se operite nakon ciklusa, da bakterije ne bi ušle u mokraćovod. Nemojte koristiti tampone, ako su infekcije urinarnog trakta česte. Dobro isperite donji veš, da ne bi ostalo nimalo sapunice. Kuvajte donji veš u čistoj vodi (bez sapunice). Ako idete u bazen, istuširajte se nakon toga. Obucite se dobro, da bi ekstremitetima bilo toplo, jer ako im je hladno, onda slabe organi u predelu trupa, uključujući urinarni trakt. Cistitis mogu izazvati pilule za kontrolu rađanja i spermaticidi.
 

IRITIRAJUĆA BEŠIKA 

 
Ako nije prisutna upala: 5-minutna vruća sedeća kupka posle čega sledi neutralna sedeća kupka 10-20 minuta, tople obloge na karlicu, zagrevana kompresa na perineum i genitalije, revulzivna sedeća kupka, klistiranje toplom vodom.
 

KONTRAINDIKACIJE

 
Ne primenjujte hladne sedeće kupke, hladne kupke celog tela, hladan tuš ili hladnu kupku stopala.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *