• 2
  • 0
Od davnina su Indijci koristili začine za lečenje raznih bolesti. Za lečenje običnih posekotina i opeklina pa sve do teških oboljenja korišćena je kurkuma, koja je poznata po svom lekovitom dejstvu.
 
Med i kurkuma su veoma potentni lekovi i odlična su alternativa za konvencionalne lekove zbog svojih antibiotskih svojstava. Pored toga su i veoma pristupačni jer se mogu kupiti bilo gde za jako malo novca.
 

Šta čini kurkumu tako moćnom?

 
Kurkuma sadrži veoma moćna jedinjenja – kurkuminoide. Isto kao i polifenoli, kurkuminoidi imaju nekoliko lekovitih svojstava koji ih čine odličnim lekom za skoro sve bolesti. Kurkuminoidi su i jako moćni antioksidansi što ih čini odličnim za zdravlje kože, a pored toga su imaju antiseptičko, antibakterijsko, antigljivično i protivupalno dejstvo koje će pomoći kod lečenja rana i alergija.
 
Lekovita svojstva kurkume:
 
– Smanjuje upalu
– Podstiče varenje
– Smanjuje bol
– Sprečava nastanak kancera
– Pomaže kod anksioznosti i depresije
 

Šta čini med tako moćnim?

 
Med pomaže u borbi protiv infekcija bez stvaranja rezistentnih bakterija kao što to čine savremeni antibiotici. On je toliko potentan da treba uvek prvo njega koristiti u lečenju infekcija. Mnogi naučnici tvrde da je moćniji i od konvencionalnih antibiotika. Med se uglavnom koristi za lečenje infekcija i posekotina tako što se nanosi direktno, a može se koristiti i oralno za jačanje imunog sistema.
 
Lekovita svojstva meda:
 
– Pomaže kod alergija
– Jača imuni sistem
– Pomaže u lečenju opekotina i rana
– Pomaže u lečenju gripa i prehlade
– Ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo
 

Uputstvo za pripremu meda sa kurkumom

 
Sastojci:
 
1/2 šolje meda
4 kapi eteričnog ulja limuna
2 kašičice kurkume u prahu
1/4 kašičice bibera u prahu
 
Priprema:
 
Sve sastojke dobro pomešajte. Čuvajte u zatvorenoj posudi i konzumirajte pola (1/2) kašičice tri puta na dan.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *