• 513
  • 0

Biljka koja puno daje a malo joj treba, namirnica koja je poznata po lekovitom delovanju.

Visok deo magnezijuma

Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Potiče zdravlje i vitalnost, leči brojne bolesti, i usporava proces starenja. Sušene smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego sveže.

Sadrži dosta minerala

Smokva ima dosta kalijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora, bakra, vitamine B6, C i betakarotin. Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće, još  jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema sa cirkulacijom i kod nesanice.

Visoki sadržaj prirodnih šećera

Osiguraće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suvih smokava koje sadrže dvostruko više šećera nego sveže.

Izvor brojnih nutrijenata

Suve smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata i ujedno praktičan i nutritivno vredan obrok za sportaše, rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji sa orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan obrok. Čaj od smokve leči bolesti jetre, grla, disajnih organa, kamena u žuči i bešike.

Smokve sadrže i dosta vitamina

kojima je dokazano povoljno delovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli, tj vitamini poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Antikancerogeno delovanje

Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikancerogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivani spojevi u naučnim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je reč o karcinomu prostate i kože.

Sveža smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera

Od sveže smokve možemo napraviti kompot, pekmez i dosta sirovih poslastica.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *