• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Zavisno od vrste autoimunog oboljenja.
 

UZROCI

 
Bolest nastaje kada telo, takoreći, postane alergično samo na sebe! To je posledica neadekvatne, nezdrave ishrane, zagađivača iz okoline i sa radnog mesta, plombi koje sadrže živu, vakcinacije, itd. Evo nekoliko lekova koji su nekima pomogli kod određenih vrsta autoimunih oboljenja:
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Jedite samo zdravu hranu. Uzimajte sav vitaminsko-mineralni kompleks. Nemojte konzumirati meso, zasićene masti, kofein, alkohol i duvan.
 
– Dr Roj Svenk je 20 godina proveo proučavajući ovaj problem, otkrivši da ishrana sa visokozasićenim mastima pogoršava stanje, pa da je stoga važno da se jede samo hrana sa niskim sadržajem zasićenih masti (2 kašike sirovog ulja od lanenog semena, ili bez ikakvog ulja).
 
– Uzimajte magnezijum (375 mg dnevno). Tušt je biljka koja je najbogatija sa magnezijumom (2% suve mase), posle koje sledi seme maka i stočni grašak. Tušt možete popariti, a možete ga jesti i u sirovom stanju u salati.
 
– Ulje od crne ribizle sadrži gama-linolensku kiselinu (GLA), koja je korisna za slučajeve multiple skleroze, ali i za sva druga autoimuna oboljenja. Nje ima i u boraniji i ulju od jagorčevine. Ovo drugo je odlično za multiplu sklerozu.
 
– Borovnica sadrži oligomerne procijanidine (OPC), koji pomažu u sprečavanju nastanka autoimunih oboljenja i ublažavaju antiupalnu aktivnost kod istih.
 
– Ananas sadrži pankreatin i bromelain, dva enzima koji razbijaju molekule proteina u želucu, tako da se hrana lakše svari. Ti enzimi smanjuju i cirkulišuće imuno-komplekse (CIC) koji se javljaju kod nekoliko vrsta autoimunih oboljenja. Oni aktiviraju imuni sistem da napadne sopstveno telo.
 
– Ginko sadrži nekoliko posebnih terpenskih molekula (ginkolida) koji smanjuju upalu i ublažavaju alergijske procese kod autoimunih oboljenja.
 
– Koenzim Q10 (90 mg dnevno) poboljava cirkulaciju i oksidaciju tkiva, i jača imuni sistem. Koenzim A deluje zajedno sa CoQ10 u pročišćavanju tela od mnogih škodljivih supstanci.
 
– Metilsulfonil-metan (MSM) održava ćelijske zidove propustljvim, dopuštajući vodi i hranljivim sastojcima da slobodno ulaze u ćelije, a otpadnim materijama da izlaze. MSM, zajedno sa vitaminom C, koristi se u izgradnji novih ćelija.
 
– Helaciona terapija pomaže kod pojedinih autoimunih oboljenja.
 
– Hiperbarična terapija se van Amerike koristi sa uspehom.
 
– Evo jednog leka iz narodne medicine koji je pomogao mnogim ljudima kod određenih autoimunih problema: uzme se kopriva u ruke (sa rukavicama), i njome se udara po određenom delu kože, čime se u nju zabijaju male dlačice sa kopriva, koje ubrizgavaju nekoliko blagotvornih hemijskih jedinjenja, poput histamina (jedinjenje koje često izaziva alergije, poput polenske groznice). Druga metoda je da dopustite da vas ujede pčela. I ona može slično delovati svojim ubodom, ali vas, naravno, ne može izlečiti. Koprivi se stalno regenerišu listovi.
 
– U ostalo korisno lekovito bilje spadaju: ginko, suma (brazilski ginseng), gotu kola, kelp, hmelj, kamilica, kapica i odoljen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *