• 577
  • 0

Tečnost za ispiranje usta može pomoći da se otklone razne štetne bakterije, glivice i upale desni, ali jako je veliki problem to što se u savremene tečnosti za ispiranje usta stavljaju hemikalije koje više štete nego što koriste. Ovo su te hemikalije:

 
1. Alkohol Osećaj golicajuće senzacije dok ispirate usta je izazvan ovom uobičajenom hemikalijom. Alkohol se dodaje u tečnost za ispiranje usta zbog svoje sposobnosti da poubija bakterije. Problem je u tome što će alkohol da poubija i dobre i loše bakterije. Pored toga, alkohol isušuje pljuvačne žlezde, a to će uticati da vaša usta budu suvlja nego što bi trebalo, uzrokujući da imate još gori zadah nego pre.
 
2. Veštačke boje – Slične cetilpiridinijum hloridu, veštačke boje mogu čestom upotrebom da ofarbaju vaše zube. Što je još gore, veštačke boje su otrovne i oštećuju našu jetru.
 
3. Benzalkonijum hlorid – Ovaj dezinfekcioni sastojak je od skorije poznat kao jak alergen. On može iziritirati kožu i sluzokožu, što može izazvaati otežano disanje, oticanje usana, usta i jezika.
 
4. Cetilpiridinijum hlorid – Zato što sadrži dosta alkohola, korišćenje ove hemikalije može da izazove osetljivost i iritaciju jezika. Ova hemikalija takođe može izazvati fleke na vašim zubima koje su trajne.
 
5. Kloreksidin – Kao i alkohol, ova hemikalija ubija i dobre bakterije. Pored toga, ova hemikalija može izazvati i povišen krvni pritisak i dovesti do višeg rizika srčanih od problema.
 
6. Heksetidin – Takođe poznat i kao oralden, ova antibakterijska i antifungalna hemikalija je opasna kada se svakodnevno koristi. On izaziva poremećaje otkucaja srca i alergije.
 
7. Metil salicilat – Ova hemikalija se koristi kao antiseptik, a pored toga daje i prijatan miris i ukus tečnosti za ispiranje usta. Metil salicilat je toksičan ukoliko se proguta. Može izazvati povraćanje, bolove u stomaku, gubitak vida i otkazivanje bubrega. Čak i male doze mogu biti fatalne kada su u pitanju mala deca, tako da je ovo jedan od sastojaka koji strogo treba izbegavati.
 
8. Metilparaben – Kako bi se produžio rok trajanja, proizvođači često koriste ovu antigljivičnu prezervativnu hemikaliju kao dodatak. Zato što je paraben, metilparaben remeti rad endokrinih žlezda, što može dovesti do raznih poremećaja lučenja hormona.
 
9. Triklosan – Ovaj sastojak se koristi u proizvodima za čišćenje kuće, a štetan je zato što može izazvati smanjeni rad tiroidne žlezde.
 
Prirodna alternativa
 
Najbolje bi bilo da sami napravite tečnost za ispiranje usta. Recept možete naći u knjizi Dr. Ričarda Šulca „Lečenje neizlečivig bolesti“ koju možete skinuti BESPLATNO na našem sajtu, u elektronskoj formi. Prirodnu tečnost za ispiranje usta po recepturi Dr. Šulca možete kupiti kod nas, i možete je naći pod nazivom: Tinktura za USTA.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *