• 593
  • 0

Utemeljena na posredničkom delovanju (ili na ozbiljnim propustima u tom delovanju), ova agencija pokazuje da radi direktno na ugrožavanju zdravlja ljudi.

Formalno, osnovna misija američke Federalne agencije za hranu i lekove je zaštita i unapređenje ljudskog zdravlja kroz niz propisa koji obuhvataju široko područje: od prehrambenih proizvoda do farmaceutskih proizvoda.

1. Dopuštanje da se putem hrane unosi živa

Uprkos tome što je imala pristup relevantnim medicinskim studijama, FDA očito ne vidi ništa zabrinjavajuće u tome što kancerogena živa dospeva u hranu. Prisustvo žive potvrđeno je u trećini od 55 popularnih brendova hrane i pića u SAD, čije su kopije veoma popularne i na našim prostorima. Istraživanja pokazuju da najviše izgleda da živu unesete u organizam imate ako konzumirate prerađenu hranu ili neki od mnoštva napitaka koji sadrže kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze.

2. Lobiranje za prodaju neobeleženog genetski modifikovanog lososa

Američki kongres je tokom 2011. poduzeo akciju protiv odobrenja genetski modifikovanog lososa, blokiranjem odobrenja koji je izdala FDA, zbog zabrinutosti za posledice po ljudsko zdravlje. Tražeći dodatna istraživanja, Kongres je delimično uvažio upozorenja stručnjaka o potencijalnoj opasnosti od genetski modificiranih organizama. Poznat kao „AquAdvantage“, proces stvaranja određene vrste ribe, uključuje kombinovanje genoma uzetih iz druge vrste ribe.

Određene vrste slatkovodne ribe koje u SAD nazivaju „pout“ i imaju gen koji sprečava smrzavanje, meša se sa genima činuk-lososa koji raste 4 puta brže od običnog lososa. Mutirani losos, dobijen genetskim inženjeringom, tekođe će rasti mnogo brže, čime postiže veću cenu na tržištu za kraće vreme.

3. Dopuštanje da kancerogeni aspartam preplavi namirnice

Aspartam ili Bse nalazi u gotovo svim slatkišima, čokoladama, sokovima, gaziranim pićima, a naročito onima bez šećera i dijetarnim proizvodima. Aspartam deluje štetno na ljudski organizam, što je dokazano u više naučnih studija, posebno u onim studijama koje pokazuju direktnu vezu aspartama sa rastom tumora.

4. Potpuna sloboda delovanja za Monsanto

Ne samo što FDA daje Monsantu političku moć bez presedana u pokušajima da progura na tržište svoju genetski modififikovanu hranu, nego su im dali i zeleno svetlo da kontaminiranju mlekarske prizvode hormonom rasta (rBGH) dobijenim genetskim inženjeringom. Ovaj mutirani hormon rasta povezan je sa nastankom raka dojke i raka organa organa za varenje, zbog čega je zabranjen u 27 (od 50) američkih država. Na žalost, procjenjuje se da je oko trećina krava u SAD već tretirana mutiranim hormonom, što znači ako živite u SAD ili jedete američke mlekarske proizvode, velika je verovatnoća da ćete biti izloženi delovanju rBGH-a.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *