• 1
  • 0
Simptomi
 
Postoji nekoliko vrsta onoga što nazivamo „napadi epilepsije“:
 
Apsans napad: prazan pogled obolelog koji traje oko pola minuta i koji nije svestan svoje okoline. Najčešće se javlja kod dece.

Složeni parcijalni napad: prazan pogled, bilo koja aktivnost i pokreti usta kao kod žvakanja, posle se ne seća napada, moguće da se pre napada javi upozorenje na isti (određeni miris, zvuk ili misao, i slično).
 
Mioklonični napad: kratki, ali ogromni trazji mišića.

Jednostavni parcijalni napad (Džeksonov): trzanje prstiju nogu i ruku, koje se polako širi po celom telu. Oboleli je svestan sebe.

Jednostavni parcijalni (senzorni): vidi, čuje ili oseća stvari koje ne postoje u stvarnosti, moguć kasniji napad po celom telu.

Uzroci
 
Definiše se kao privremeno ometanje svesti tokom kojeg može doći do konvulzije celog tela. Napadi se ponavljaju, uglavnom na jedan od sedam načina (gore navedenih). Uzrok je u ometanju električnih signala nervnih ćelija mozga.
 
Elektroencelografska istraživanja su otkrila direktnu vezu između električnih potencijala mozga i pojave napada epilepsije.
 
Epilepsije je najučestaliji oblik napada ili konvulzija, trzaja. Uzrok može biti povreda glave, vrate ili kičme (naročito pre ili tokom trudnoće), kao i velike groznice u ranom detinjstvu ili infektivna oboljenja, nedostatak kiseonika pri rođenju, tumor mozga ili kasnija povreda glave.
 
Različiti faktori mogu započeti napad.

Čudno, ali i zatvor u poprečnom delu debelog creva takođe je jedan od uzročnih faktora. Zna se da i jedenje hleba, naročito mekog, dovodi do napada među epileptičarima.

 
Loše funkcionisanje ileocekalnog otvora još jedan je moguć uzrok, jer tada jaki toksini mogu ući u tanko crevo i preko njega u krvotok, negativno delujući na nervni sistem i mozak.
 
Tokom napada oboleli može da padne i da se povredi; da se ugrize za jezik; da mokri, ili da se probudi usled mišićnih bolova, znajući da se nešto dogodilo.
 
Prisutna je sklonost ka spavanju nakon napada. A napadi ponekad mogu početi i tokom sna.
 
Neki napadi se ispoljavaju u vidu antisocijalnog ili neprirodnog ponašanja.
 
Nakon oporavka amenzija obično potpuno nestaje, tako da se ne mora kriti od obolelog šta se dešavalo sa njim. Stanje epileptičara može vremenom da se pogorša.
 
Prirodni lekovi
 
Odmah primeniti
 
– tokom napada, pacijentu namestite glavu tako da mu olakšate disanje. Pazite da se ne ujede za jezik ili da se ne uguši. Stavite mu nešto između zuba, dok traje napad. Nakon napada, pustite ga da odspava.
 
– evo jedne biljne formule koja je se koristi već stotinama godina. Unapred pripremite sledeće isitnjene biljke, da budu spremen za upotrebu pred napad: pomešajte 60 mg kapice, 30 mg korena odoljena i po 7-8 mg aleve paprike i lobelije. Prosejte kroz sito biljke kako bi ostao samo prah i kada nastupi napad, dajte mu 1 kašičicu toga u šolji vruće vode, na svakih sat vremena ako bude neophodno.
 
Ishrana
 
budite na uravnoteženoj, zdravoj ishrani. Nemojte se prejedati! Nemojte prevelike količine hrane ili pića pojesti/popiti odjednom.
 
nemojte jesti mekan hleb. Štaviše, ne morate uopšte jesti hleb, a ne bi trebalo ni kaše da jedete.
 
– pijte sveže sokove od voća i povrća.
 
– ishrana treba da sadrži sirovo povrće.
 
– proverite svoju ishranu uz pomoć testiranje pulsa i na druge načine, da biste videli koja hrana vam predstavlja problem. 
 
nedostatak vitamina B6 se u pojedinim slučajevima pokazao kao uzročni faktor epilepsije. Kada je davan bebama u sklopu nekih biljnih formula, napadi su prestajali.
 
– pazite se nedostatka vitamina A (u oblioku karotena; sok od šargarepe i žuto i narandžasto voće i povrće), vitamina D (sunčanje ili dodatak ishrani), folna kiselina (spana, pasulj, zelena salata, paradajz, brokoli…), cinka (mahunarke, orašasti plodovi, ovas, nutritivni kvasac) i taurina (vrsta aminokiseline).
 
– uzimajte namirnice bogate manganom (ovas, ječam, soja, kinoa, beli luk, badem). Nedostatak istog može izazvati epilepsiju. Žene sa takvim nedostatkom mogu roditi decu koja boluju od epilepsije.
 
– nedostatak magnezijuma (semenke, orašasti plodovi) može izazvati drhtanje mišića i konvulzivne napade. Epileptičari imaju nizak nivo magnezijuma. Odojčad koja dobija previše kalcijuma iz hrane isto pati od nedostatka ovog minerala, mada su druga istraživanja pokazala da je kalcijum jednako važan.
 
Izbegavati
 
– nemojte konzumirati beli šećer, produkte od belog brašna, prženu hranu, veštačke zaslađivače i životinjske proteine.
 
– izbegavajte alkohol, kofein, pesticide i aluminijumsko posuđe. Visok nivo aluminijuma je prisutan u mozgu epileptičara. Aluminujum je provodnik struje, tako da i mala količina u mozgu može izazvati napade.
 
– poznato je da toksični metali (olovo, bakar, živa i aluminijum) izazivaju epilepsiju. Olova ima u starim vodovodnim cevima i farbi na zidu. Živa se stavlja u plombe za zube.
 
– veštački zaslađivač aspartam povezan je sa napadima epilepsije, kao i nekim drugim poremećajima. 
 
izbegavajte žalfiju. To je biljka koju niko od osoba sklonih napadima ne treba da uzima.
 
– kod nekih alergije izazivaju napade. Na primer, alergije od hemikalija, pesticida, aditiva iz hrane, ili obične hrane, poput kikirikija.
 
Ostalo
 
održavajte creva čistim. Ako je potrebno, primenjujte klistir ili ispiranje debelog creva jedanput sedmično. Pritisak usled začepljenog debelog creva prenosi se na ileocekalni otvor, koji zatim pušta toksine da uđu u krvotok. 
 
– ako ne praznite creva svakog dana, onda uradite klistir sa sokom od limuna (2 limuna na 2 litra vode) uveče pred spavanje.
 
– hipoglikemija je povezana sa konvulzijama. Nivo glukoze pada baš pred napade.
 
– uradite analizu dlake sa glave, da biste videli da li je toksičnost metala u vašem slučaju jedan od uzročnih faktora.
 
Preporuke dr Dž. H. Keloga za epilepsiju i njene komplikacije:
 
Osnovno: umerena suva i aseptična ishrana sačinjena najviše od voća i žitarica, zatim, svakodnevna intenzivna fizička aktivnost do zamora, svakodnevna dugotrajna kupka, metode za preznojavanje 2-3 puta sedmično, graduativne primene hladne vode (tonične frikcije), bez dugotrajnih i intenzivnih primena iste. Najvažnije je da se spreči nastanak zatvora, kao i da se ne jede hrana od testa koja može izazvati zatvor.
 
Kada nastupa napad: ispiranje debelog creva 2 puta dnevno, konzumiranje velikih količna vode, neutralna obloga, primena leda na glavu, odmaranje u krevetu. Napadi ponekad se mogu sprečiti stavljanjem osobe u hladnu vodu.
 
Nakon napada: odmor, led na glavu, hladna frikcija ili trljanje hladnim peškirom, polovična kupka, revulzivni (sprejni) tuš na noge i udarni tuš na predeo kičme.
 
Opšte: neka osoba bude veoma fizički aktivna, na jednostavnoj umerenoj ishrani, sa što više vežbanja napolju, svakodnevna primena dugotrajne neutralne kupke, posle koje slede primena kratkotrajne primene umereno hladne vode. Konzumiranje velikih količina vode, čuvanje zdravlja svih vitalnih organa i izbegavanje stresa, nervoze i iscrpljivanja.
 
Antispazmatična tinktura:

15 mg aleve paprike i po 30 mg kapice, korena ili semena livadskog kupusa (lažnog zmijanca), smole smirne, semena lobelije (ili biljke ako seme nije dostupno) i korena crne stanićarke.
 

Pomešajte ove suve sastojke i stavite u veliku posudu. Dodajte pola litra čistog alkohola 35-60 gradi. Votka od 40 gradi deluje dobro, jer nema ukusa (alternativa je da se umesto alkohola koristi pola litra jabukovog sirćeta; na isti način se skladišti).
 
Neka odstoji 10-14 dana, dobro zatvorena i promućkana. Svakog dana mućkajte posudu.
Nakon isteka vremena, procedite je kroz fino platno i iscedite sediment koliko možete. Najveći deo sipajte u dobru zatvorenu flašu, na koju treba da se stavi mala pipeta.
 
U vreme krize osobi se daje 8-10 kapi. Može da mu se prsne u usta ili da se daje sa kašikom vode (ako ste radili sa sirćetom, onda joj dajte tinkturu u kašičicama, ne kapima; efekat neće biti tako dobar kao u prvom slučaju).
 
Džetro Klos je izlečio jednu osobu od tetanusa primenom male količine ove antispazmatične tinkture.
 
Kada je reč o težem slučaju, naročito odojčetu, tinktura se može namazati na grudi, vrat i između ramena. Stavite i 2-3 kapi u usta i potom isperite sa kašikama tople vode, dok osoba leži u krevetu. Ako je potrebno, ponavljajte to na svaka 1-2 sata.
 
Postoji šest biljaka u formuli. Lobelija opušta mišiće i normalizuje disanje. Aleva paprika utoplkava, stimuliše i smanjuje upalu, kapica i odoljen gode nervima i sprećavaju pucanje mali krvnih sudova. Livadski kupus (lažni zmijanac) i smirna leče infekciju.
 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *