• 1
  • 0
Kada su u pitanju hemijski prenosnici mozga (neurotransmiteri), ništa se ne može uporediti sa dopaminom.
 
Ali prema stručnjacima, postoje sigurni i prirodni načini za povećanje nivoa dopamina, od kojih većina uključuje uzimanje prirodnih biljnih jedinjenja i biljnih dodataka. Evo nekih od njih:
 

Mukuna pasulj (Mucuna pruriens)

 

Ljubičasti pasulj je tropska mahunarka koja sadrži „L-dopa“, preteču dopamina. Ova supstanca poboljšava raspoloženje, pamćenje, celokupno zdravlje mozga, pa čak i libido. Takođe može biti i potencijalna opcija lečenja Parkinsonove bolesti, bolesti koju karakteriše nizak nivo dopamina.
 

Ginko (Ginkgo biloba)

 
Ginko je jedan od najčešće korišćenih biljnih dodataka na svetu. Koristi se za širok spektar poremećaja povezanih sa mozgom, kao što su gubitak pamćenja, moždana magla, depresija i anksioznost. Prema studijama, svojstva ginka koja podstiču zdravlje mozga povezana su sa njegovom sposobnošću da poveća promet dopamina i serotonina.
 
Pored toga, ginko takođe pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti snižavanjem nivoa hormona stresa (kortizola) u telu.
 

Brahmi (Bacopa monnieri)

 
Brahmi se tradicionalno koristi u indijskoj medicini kao tonik za mozak. Istraživanja sugerišu da ova biljka ima sposobnost da poboljša pamćenje, učenje i koncentraciju. Brahmi je klasifikovana kao adaptogen, supstanca koja ublažava, pa čak i negira efekte stresa na telo.
 
Prema stručnjacima, ova biljka deluje uravnotežujući nivo dopamina i serotonina, istovremeno smanjujući nivo kortizola u telu.
 

Đumbir (Zingiber officinale)

 
Jedan od najpopularnijih začina na svetu, đumbir poseduje moćna antioksidativna i protivupalna svojstva zbog bogatih zaliha šogaola i gingerola. Ova jedinjenja imaju sposobnost da zaštite mozak od oštećenja slobodnih radikala.
 
Još važnije, poznato je da đumbir reguliše nivo dopamina i serotonina u mozgu, što objašnjava smirujuća i umirujuća svojstva čaja od đumbira.
 

Kurkuma (Curcuma longa)

 
Baš kao i njegov rođak đumbir, intezivno obojena kurkuma moćan je dodatak koji možete uzimati ako želite održati optimalno zdravlje mozga. To je zato što kurkuma sadrži velike količine antioksidansa kurkumina, koji je poznat po impresivnoj sposobnosti da poveća nivo dopamina i serotonina.
 
Zbog svog jakog, zemljanog i gorkog ukusa, kurkuma se obično koristi ili kao začin u kuvanju ili se uzima kao dodatak u obliku kapsula. Ako odlučite da uzmete kapsule sa kurkumom, potražite onu koja je dodala piperin. Piperin je jedinjenje pronađeno u crnom biberu za koje je poznato da povećava apsorpciju kurkumina i do 2.000 procenata.
 

Ginseng (Panax ginseng)

 
Jedna od najpoznatijih kineskih lekovitih biljaka, biljka ginseng je popularna jer je posebno korisna kada je reč o rešavanju mentalnih i kognitivnih problema. To je uglavnom zbog njene sposobnosti da reguliše nivo dopamina, serotonina i norepinefrina u mozgu.
 
Osim toga, ginseng takođe štiti moždane ćelije koje stvaraju dopamin od apoptoze ili ćelijske smrti. Prema stručnjacima, ova sposobnost je očiglednija kod zloupotreba supstanci i pojedinaca kojima je dijagnostikovana Parkinsonova bolest.
 

Ulje origana (Origanum vulgare)

 

Osim što je smatran slasnom kulinarskom biljkom, origano ujedno služi i kao biljni lek koji podstiče lučenje dopamina. Prema stručnjacima, ovo je zbog visokog nivoa karvakrola i timokinona, dva snažna antibakterijska, antioksidativna i protivupalna jedinjenja.
 
Moćno neuroprotektivno jedinjenje, karvakrol je takođe poznato da pomaže u povećanju nivoa dopamina i serotonina u prefrontalnom korteksu i hipokampusu. U međuvremenu, timokinon je povezan sa smanjenjem upala u moždanom tkivu.
 

Resveratrol

 
Ako ste čitali članke u kojima se govori o zdravstvenim blagodatima crnog vina, velika je verovatnoća da su ti efekti povezani sa resveratrolom, neverovatno moćnim polifenolom poznatim po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Pored toga što je antioksidant, resveratrol je poznat i po svojoj sposobnosti da zaštiti moždane ćelije koje stvaraju dopamin kod Parkinsonovih pacijenata.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *