• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
Zvukovi u ušima: zvonjenje, zviždanje, buka, šištanje, cvrčanje, zujanje i zvuk zrikavca, a da pritom spoljneg fizičkog izvora istih. U početku se čuju, pa brzo nestanu. Konstantno traju i niko ih drugi ne čuje osim vas.
 
Učestalost tinitusa se povećava sa godinama. Izgleda da levo uvo češće proizvodi zvukove od desnog. Oko 75% gluvih ljudi kaže da ima tinitus.
 

UZROCI

 
Postoji nekoliko mogućnih uzroka, uključujući i iritaciju nervnih završetaka ušiju usled buke. Hemikalije i droge mogu da oštete unutrašnje uho. Lekovi mogu da izazovu tinitus ili gubitak sluha (čuvajte se kinina i aspirina). Nikotin sužava krvne sudove i takođe može biti uzrok. U ostale uzroke spadaju: olovo, aluminijum, trovanje živom, višak cerumena, hormonalni problemi, visok krvni pritisak, jaki udarci u glavu, anemija, perforacija bubne opne, tečnost u srednjem uhu, epilepsija, migrena, alergeni iz hrane, Menijerova bolest, hipotiroidizam, multipla skleroza, kao i stalno izlaganje glasnim zvukovima, buci. Šta god da je uzrok, i stres ima uticaja. Hrana koja izaziva alergiju: mleko, jaja, pšenica, šećer, med i drugi zaslađivači.
 
Tinitus nije naznaka nikakvog ozbiljnijeg problema, osim ako nema veze sa dole opisanom Menijerevom bolešću. 
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Hirurški zahvati u ovom slučaju nisu nimalo uspešni. Pazite se „sprava (maskera) protiv tinitusa“, jer one mogu izazvati gubitak sluha.
 
– Uradite test pulsa, da biste proverili koja vam hrana ne odgovara. Uradite analizu dlake. Pronađite uzrok i eliminišite ga. Istraživanje iz 1991. godine pokazalo je da u najčešće dijetarne uzroke tinitusa spadaju: kafa, čaj, gazirana pića, vino, alkoholna pića od žitarica, čokolada i sir.
 
– Pomešate po jednu kašičicu nerafinisane morske soli i glicerina u pola litra tople vode. Uz pomoć spreja za nos, nekoliko puta dnevno, poprskajte obe nozdrve dok ne počne da se sliva u grlo, pa poprskajte i grlo.
 
– Hranite se zdravo, unosite minerale (norveški kelp i Nova Scotia Dulse), vitamin A, kalcijum, magnezijum i betain HCl. Sve minerale i vitamine unosite iz prirodnih izvora, a ne iz suplemenata. 
 
– Nedostatak mangana može izazvati gluvoću, vrtoglavicu i buku u ušima, a nedostatak magnezijuma – trzanje nerava i osetljivost na buku. 
 
– Poboljšanje i promene u ishrani, smanjivanje stresa i više fizičke aktivnosti pozitivno deluju protiv tinitusa. Stres uzrokuje veće lučenje adrenalina; to sužava krvne sudove i usporava izbacivanje otpadnih produkata iz tela. Umor pogoršava problem. Lezite uveče i ustaje ujutru na vreme. Pobrinite se da creva rade kako treba. Klizma može da pomogne.
 
– Uzimajte vitamine B grupe i veće količine tiamina, B12 (1000 mcg dnevno tokom 6 meseci, a onda 100 mcg dnevno) i niacin. Uzimajte i cink i magnezijum iz prirodnih izvora. Važan je i mangan. 
 
– Izbegavajte buku i situacije u kojima ima buke i galame. Alkohol pogoršava tinitus. Kofein je čest uzrok. Marihuana i kokain pogoršavaju problem. Aspirin je poznat uzročnik tinitusa, kao i visok pritisak i lekovi protiv artritisa. Čuvajte se i steroida, lekova protiv grčeva, vazodilatora i lekova protiv viška holesterola. Nikotin oštećuje sluh.
 
– Nemojte jesti šećer, so i masnu hranu, uključujući meso i mlečne proizvode. Jedite dosta vlakana: sveže voće i povrće, žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke. 
 
– Više desetina evropskih studija je dokazalo da ginko eliminište tinitus u većini slučajeva, ali ne svim slučajevima. Tinkturu od ginko bilobe možete sami napraviti, a možete uzeti i našu tinkturu za mozak. Manji zimezelen (20 mg 3 puta dnevno) sadrži vinkamin, koji deluje dobro protiv tinitusa i Menijerove bolesti. Seme susama smanjuje efekte tinitusa.
 
– U drugo korisno bilje spadaju: puzajuća ivica, beli luk, gotu kola, aleva paprika i zimzeleni jasen.
 
– Ne koristite čekinjastu gaulteriju, meduniku, vrbu ili velike doze aspirina, jer oni mogu izazvati zujanje u ušima.
 
– Pustite uveče neku laganu muziku, u vreme kada je tinitus njaprimetniji. Zapravo, možete uvežbati svoj um da ignoriše tinitus, a obraćate pažnju na druge zvukove. Ovo će vam pomoći da lakše podnesete vreme do izlečenja.
 
– Uzrok može biti jednostavno višak cerumena. Pročitajte članak „Cerumen“.
 
– Tinktura za uho po receptu dr Šulca je jako korisna.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *