• 524
  • 0

Obrezani muškarci imaju manji rizik da obole od raka prostate, ukazuje američka studija obavljena u Istraživačkom centru za rak Fred Hačinson u Sijetlu.

Dosad su utvrđene još neke zdravstvene prednosti obrezivanja. Tako ga Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje kao način da se smanji zaraza HIV virusom.

Prošle godine utvrđeno je da su partnerke obrezanih muškaraca pod manjim rizikom od zaraze humanim papiloma virusom, koji može da dovede do raka grlića materice i još nekih vrsta kancera.

Prošle nedelje je jedno istraživanje u Africi pokazalo da su obrezani muškarci manje skloni specifičnoj vrsti herpesa nego neobrezani.

Mada je većina Amerikanaca obrezana, u poslednjoj deceniji ta procedura postaje sve manje popularna i mnoge grupacije joj se protive. U septembru je Kraljevsko holandsko medicinsko udruženje ovu intervenciju nazvalo „bolnim i štetnim ritualom“.

Tim iz Sijetla, kojim je rukovodio Džonatan Rajter je obavio istraživanje na više od 1.600 muškaraca, koji su odgovarali na pitanja o svom seksualnom životu, zdravstvenoj istoriji, kao i o tome da li su obrezani ili ne. Polovina ispitanika je patila od raka prostate.

Utvrđeno je da su obrezani izloženi za 15 odsto manjem riziku od raka prostate, čak i pošto su uzeti u obzir faktori kao što su starost i rasa ispitanika.

Jedno od mogućih objašnjenja manjeg rizika od raka prostate kod obrezanih, je što na kožici polnog organa prilikom seksa dolazi do malih povreda, kroz koje bakterije i vurusi mogu da uđu u krvotok, a poznato je da neki virusi mogu da izazovu rak kada se inkorporiraju u ljudski DNK.

Drugo objašnjenje bi moglo biti da mikroorganizmi, koji su dospeli u telo muškarca preko povreda na kožici polnog organa, mogu da izazovu hronični zapaljenski proces iz kojeg može da se razvije rak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *