• 1
  • 0

Postoji preko 400 sorti ovog dlakavog voća, koje raste u obliku loze i koje se gaji na sličan način kao grožđe. Kivi je izuzetno zdravo voće sa velikom hranljivom vrednošću. On sadrži veliku količinu antioksidanata, flavonoida i fitonutrijenta.

Nutritivna vrednost kivija

Kivi pruža širok spektar nutritiva kao što su vlakna, fitonutrijenti, folna kiselina, vitamin C, vitamin E, kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink.

8 razloga zašto bi trebali jesti kivi svaki dan

Rak

Kivi je bogat izvor antioksidanata, fitonutrijenta, i flavonoida koji ga čine veoma korisnim za zaštitu od raka. U Kineskoj narodnoj medicini kivi se smatra za pouzdanu lekovitu biljku koja pomaže u lečenju različitih tipova kancera kao što su kancer jetre, kancer dojke, kancer želuca i kancer pluća. Ekstrakti iz kivija inhibiraju proliferaciju kancerogenih ćelija i štite endogeno oštećenje DNK.

Poboljšava vid

Kivi je efikasan u čuvanju očnog vida. On sadrži beta-karoten i vitamin C koji štite od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. U jednom istraživanju, utvrđeno je da konzumiranje kivija sprečava gubitak očnog vida.

Sprečava dijabetes

Kivi ima nizak glikemijski indeks što ga čini pogodnim za osobe sa dijabetesom. Studija sprovedena na ekstrakatu kivija pokazala je da konzumiranje kivija pomaže u regulaciji adipogeneze koja je od ključnog značaja za prevenciju dijabetesa.

Jača imuni sistem

Zbog obilja vitamina C i antioksidanata, kivi obezbeđuje zaštitu ćelija od slobodnih radikala, posebno DNK. Neke studije su pokazale da kivi takođe obezbeđuje jači imuni sistem onima koji redovno konzumiraju ovo voće.

Pomaže kod stresa i depresije

Kivi sadrži inozitol, koji pokreće intracelularni sistem sekundarnih glasnika, koji pomaže u smanjenju nivoa anksioznosti, te oslobađa od stresa i depresije.

Ojačava kosti

Kivi sadrži veliku količinu kalcijuma, kalijuma, vitamina K i magnezijuma. Ovi sastojci su od suštinskog značaja za razvoj zdravih kostiju.

Gubitak težine

Nizak glikemijski indeks i mnogo vlakana koje sadrži kivi sprečavaju veliki nalet insulina za razliku od ostalog voća sa visokim sadržajem šećera. Ovo sprečava skladištenje masti, zbog čega je ovo voće korisno za mršavljenje.

DNK Zaštitnik

Oštećenje DNK je jedan od vodećih uzroka raka. Kivi je bogat antioksidansima i zbog toga pomaže u prevenciji ćelija DNK od oksidativnog oštećenja. Ovo svojstvo kivija može sprečiti rak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *