• 542
  • 0

Mnogi sportisti pod “dodacima u ishrani” podrazumevaju razna stimulativna sredstva koja su legalizovana, iako su samo prirodni dodaci u ishrani prihvatljivi za upotrebu. Kad kažemo “prirodni” pod tim podrazumevamo da se biljke koriste samo u onom obliku u kojem postoje u prirodi, ili da njihovo pripremanje i prerada ne narušavaju odnos hranljivih i lekovitih sastojaka u njima, jer bi narušavanje tog odnosa bilo štetno za konzumiranje. To praktično znači da preporučujemo da se određeni deo biljke ili kompletna biljka, cela konzumira ili koristi, a ne da se iz biljke izvuče samo jedan sastojak (na primer, neki vitamin, mineral ili drugi hranljivi i lekoviti sastojak) i da se samostalno pakuje u tablete, najčešće uz pomoć veštačkih i štetnih preparata, i tako konzumira.
 

Prirodni dodaci u is hrani su oni koji su uravnoteženi, i to na način kao što postoje u prirodi, ili su njihov oblik i struktura promenjeni na način da nije narušena navedena uravnoteženost.

To znači da kompletne biljke, ili njihove odredjene delove, možemo jesti sveže, ili ih možemo
pripremiti na takav način da njihova hranljiva i lekovita svojstva u velikoj meri zadrže svoje prvobitne odnose koje imaju u svežem stanju.


Prirodne dodatke u ishrani možemo po de
liti u dve grupe:

1) energetske
2) terapeutske

Energetski dodaci predstavljaju dopunu ishrani u smislu hranljivih sastojaka, dok terapeutski dodaci podstiču rad imunog sistema, čiste organizam, opuštaju i rege nerišu nerve, ubrzavaju dotok kiseonika u mozak, poboljšavaju rad naših čula i dr. Važno je istaći da svi dodaci u ishrani najveći efekat imaju kada su deo programa zdravog na čina života. Ukoliko je organizam izložen velikoj količini otrova i lošim navikama, uticaj dodataka može biti zanemarljiv.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *