• 505
  • 0

KAKO SE MOŽE POVEĆATI HDL HOLESTEROL?


AEROBNA AKTIVNOST
– to mnogi ljudi ne vole da čuju, ali redovna fizička aktivnost, možda najviše doprinosi povećanju HDL holesterola. Pod fizičkom aktivnošću ne podrazumeva se samo treniranje nekog sporta, već i šetanje, fizički rad u kući, dvorištu, bašti, njivi.


SMANjENjE TELESNE TEŽINE
– gojaznost utiče na povećanje LDL holesterola, ali i na smanjenje HDL holesterola. Dakle, smanjenjem telesne težine doprinosi se porastu HDL „dobrog“ holesterola. Pogotovu ako se masne naslage stvaraju u abdominalnom predelu, tj. oko stomaka. Ovo je najlakše odrediti merenjem obima struka i kuka, ako je obim struka veći od obima kuka, to predstavlja dodatni faktor rizika za smanjenje HDL.


PRESTANITE PUŠITI
– ako prestanete pušiti dodatno ćete uticati na povećanje HDL „dobrog“ holesterola.

SMANjITE UNOS TRANS MASNIH KISELINA – ako na etiketi proizvoda stoji da sadrži „delimično hidrogenizovana biljna ulja“ znači da proizvod sadrži trans masne kiseline, koje utiču na povećanje LDL i sniženje HDL holesterola.


POVEĆAJTE UNOS NEZASIĆENIH MASTI
(maslinovo ulje,orašasti plodovi) – verovatno ste već mnogo puta čuli da je maslinovo ulje zdravo, a to je zbog sadržaja mononezasićenih masti koje povećavaju HDL holesterol. Povećajte unos rastvorljivih dijetnih vlakana – žitarice, voće, povrće, leguminoze.

Za najbolje rezultate 2 porcije ovih namirnica dnevno uveče sok prirodni ili koja voćka, večera u suštini treba da se izbegava, doručak najobilniji obrok najkasnije do 10 ujutru, razmak između obroka najmanje pet sati između toga se ništa ne konzumira nikakvo grickanje neverovatno negativan efekat na organizam zbog grickanja se u suštini debljate.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *