• 757
  • 0

PODSTICANjE APSORPCIJE GVOŽĐA

 
– Brokoli, salata i paradajz pomažu u regenraciji gvožđa.
 
Izbegavajte začinjenu hranu, čaj i kafu, jer oni smanjuju apsorpciju gvožđa. Nemojte pušiti i izbegavajte pasivno pušenje.
 
– Brašno od celog zrna žitarice i ovsena kaša su efikasni za regeneraciju hemoglobina. Kvasac i pšenične klice sadrže dosta gvožđa. Dobri su i: cvekla, zeleni deo cvekle, kupus, cela zrna žitarice, ječam, grašak, semenje, orašasti plodovi, celer, peršun, trešnje, smokve, urme i kruške. Dobri izvori gvožđa su: seme susama, seme suncokreta, pistaći i bademi. Povrće je takođe dobro, poput blitve i kelja, ali i borovnica, šargarepa, celer, brusnice, grožđe i šljive.
 
– Biljke koje su bogate gvožđem: lucerka, gavez, maslačak, piskavica, divizma, kopriva, kamilica i malina. Ekstrakt belog luka se pokazao efikasnim u lečenju anemije.
 
– Potrebno je dovoljno stomačne kiseline da bi se upili minerali. Ako je nema dovoljno, pijte sok od limuna. Iscedite pola limuna, dodajte sok u čašu vode i pijte pre obroka.
 
– Sok od pomorandže povećava apsorpciju gvožđa.
 
Ne uzimajte kalcijum, vitamin E i cink kada uzimate dodatke gvožđa, jer ometaju apsorpciju jedni drugima.
 
– Jedite što više sirovog voća i povrća bogatog vitaminom C (neophodnog za apsorpciju gvožđa): citrusno voće, zeleno lisnato povrće i brokoli.
 
Svakog dana popijte sok od šargarepe i ¼ šolje soka od cvekle. Sok od sveže cvekle se godinama koristi kao efikasan lek protiv anemije.
 
– Banane po malo pomažu u apsorpciji gvožđa. 
 
– Sirovo ili blago popareno zeleno povrće (ili kuvana špargla, cvekla, brokoli ili prokelj) daju folnu kiselinu neophodnu za apsorpciju gvožđa.
 
Povećajte unos hrane koja sadrži kalcijum (zeleno lisnato povrće, pasulj, grašak, soja i seme susama).
 
– Voda iz dubokih bunara sadrži više gvožđa od gradske vode, ali to neorgansko gvožđe se slapo apsorbuje.
 
– Fizička aktivnost stimuliše stvaranje krvi.
 
Kratke hladne kupke snažno podstiču stvaranje i cirkulaciju krvi.
 
– Hladna frikcija je koristan način za poboljšanje metabolizma i cirkulacije.
 
– Muškarcima je potrebno 10 mg gvožđa dnevno, a trudnicama, koje svakog emseca gube krv, treba da uzimaju 15 mg. Nakon menopauze, treba im samo 10 mg. (Rusomača povećava nivo zgrušavanja krvi, te je dobra za obilna krvarenja kod menoragije. Ljutić sadrži berberin, koji smiruje mišiće materice). 
 
– Za jačanje jetre, kako bi bolje upijala gvožđe, uzimajte štavelj, kurkumu i gujinu travu (sikavicu). Zdrava jetra razlaže estrogen, koji je važan za prevenciju anemije, pošto njen višak uzrokuje krvarenje.
 
ŠTA SMANjUJE APSORPCIJU GVOŽĐA?
 
– izbegavajte mleko i mlečne proizvode, jer oni smanjuju apsorpciju gvožđa iz druge hrane.
 
– izbegavajte hranu koja sadrži mnogo oksalne kiseline. Najgori su vinobojka i rabarbar, ali i: spanać, kiseljak, blitva, čokolada, kakao, indijski orah i gazirana pića.
 
Izbegavajte mekinju kao izvor vlakana, jer se ona vezuje za gvožđe i izbacuje ga putem stolice. Fitati iz pojedine hrane bogate vlaknima vezuju se za gvožđe, tako da telo ne može da ih apsorbuje.
 
– Fosfatni aditivi u pecivima, graziranom piću, slatkišima, pivu, sladoledu i brojnoj pakovanoj hrani ometaju apsorpciju gvožđa, isto kao što to čini kadmijum iz duvana.
 
– Polifenoli u kafi i tanini u crnom čaju smanjuju apsorpciju gvožđa iz hrane za 70%. 
 
– Brojne vrste lekova uništavaju vitamin E i uzrokuju anemiju. Pojedini insekticidi uništavaju koštanu srž, tako da se ne stvaraju nove krvne ćelije.
 
Nemojte unositi aditive iz hrane i veštačke zaslađivače.
 
– Alkoholna pića i šećer lišavaju telo vitamina B grupe i određenih minerala, čime može da se pogorša anemija.
 
– Proizvodi sa kofeinom (kafa, crni čaj, gazirana pića, čokolada, i drugo) oteževaju apsorpciju gvožđa.
 
Uzimanjem aspirina izaziva se krvarenje u stomaku i gubitak gvožđa.
 
– Tačno je da sirova jetra sadrži mnogo gvožđa; ali ona sadrži i veliku količinu otpadnih produkata, koje je ta životinja trebalo da izbaci pre nego što je usmrćena. Tako da konzumiranje životinjskih namirnica, a pogotovo njihovih organa, treba izbegavati.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *