• 478
  • 0

Evo nekih od najvećih prednosti koje možete ostvariti ako uzgajate svoju hranu:

Ušteda novca

Iako je potrebno da u početku uložite malo novca, ušteda počinje skoro u prvoj godini kada uzgajate svoju hranu. Kupovina kesice semena obično košta ispod sto dinara,  borba protiv napasti je malte ne besplatna ukoliko koristite organske metode suzbijanja a i đubrenje sa prirodnim đubrivima je prilično jeftino i efikasno.

Obrađivanjem svojeg vrta, možete da uštedite na gorivu koje bi ste potrošili za odlazak u prodavnicu, imaćete stalan izvor svog omiljenog voća, povrća i lekovitog bilja, promena cene organske hrane na tržištu neće imati nikakav uticaj na vas. Vremenom možete čak i naučiti kako da osušte seme vašeg proizvoda tako da možete nastaviti da kultivišete svoje omiljene biljke i dalje uživajući u plodovima svog rada.

Na kraju, kako postajete sve uhodaniji, možete da podelite proizvode sa prijateljima i porodicom.

Zdrava ishrana za vašu porodicu

Kada uđete u prodavnicu, često možete biti zarobljeni između polica sa brzom hranom. Uzgajanjem proizvoda u kojima uživate, dok sazreva i dok ga berete, doprinećete zdravlju svoje porodice tako što ćete koristiti zdravu hranu u svojim obrocima. Kako budete više učili o uskusima hrane koju uzgajate, možete početi da eksperimentiše sa različitim kombinacijama koje mogu obezbediti bolju ravnotežu u vašoj ishrani.

Pružanje mogućnosti za obrazovanje za svoje djece

Koji je bolji način da naučite svoju decu o nauci kako biljke rastu nego da im praktično pokažete? Prepustite jedan ugao bašte svojoj deci da bi imali prilike da uzgagaju biljke koje oni žele. Ne samo što je ovo odličan način da naučite svoju decu o odgovornosti koja je potrebna da bi se opskrbila hrana za porodicu, već će deca naučiti da samostalno žive i da proizvedu zdravu hranu za svoje porodice kad odrastu.

Ohrabriti izbirljivce da probaju nešto novo

Ovo je verovatno jedno od najvećih prednosti proizvodnje hrane za vašu porodicu. Kada su deca svojom rukom uzgajala hranu, ona će sigurno htedi da je i probaju kada sazri.

Iskoristite maksimalnu hranljivost iz voća i povrća

Voće i povrće nude najviše vitamina i minerala kada se pojedu ubrzo nakon što su ubrani. Jedino uzgajanjem svojeg voća i povrća u vrtu, možete možete biti sigurni da dobijate najbolju hranu za porodicu. Naravno, organska hrana je jedina zdrava hrana, koja će organizam opskrbiti svim hranljivim materijama koje su mu potrebne da optimalno funkcioniše.

Povrće poput slatkog krompira, koje je izuzetno bogato vitaminima i mineralima, može biti čak i moćnije ako se pojede odmah nakon berbe.

Smanjite obim struka sa vežbama

Uzgajanje hrane po nekada može da bude fizički naporan posao, ali to je odličan način da se malo vežbate radeći nešto smisleno. Imaćete priliku da radite na sunčanom i lepom vremenu, koristićete različite grupe mišića, a za uzvrat ćete obiti ukusnu i zdravu hranu, sve to bez plaćanja naknade za teretanu.

Ušteda prirodnih resursa

Kada uzgajate u svojoj organskoj bašti, možete pomoći u očuvanju prirodnih resursa. Kada razmislite o svim resursima koji se koriste u uzgoju, berbi, transportu, skladištenjeu i prodaji proizvoda u velikim količinama, možete biti zaprepašćeni. Uzgajanjem svoje hrane, možete načiniti mali korak kako bi ste pomogli očuvanju resursa.

Znate šta jedete

Ako ste ikada bili zabrinuti zbog pesticida i hemikalija u svojoj hrani, organska bašta je odlično rešenje. Uzgojem svoje hrane možete biti sigurni čime hranite svojou porodicu, pošto vi znate tačno kako je narasla.

Ukusnija hrana

Često, poljoprivredni proizvodi koji se nalaze u prodavnicama se prskaju sa hemikalijama koje omogućavaju da proizvod ostane zreo u izlogu u kome će se prodavati. Održavanjem svog vrta, možete odlučiti tačno kada želite da uberete svoje voće i povrće, to vam daje kontrolu nad tim koliko će vaše voće i povrće biti sveže, bez ikakvih veštačkih hemikalija!

Naučite nove veštine

To može biti veoma zabavno i korisno da nauče nešto novo i da počnete da istražujete svet organske proizvodnje iz prve ruke. Kada počnete sa samo nekoliko stavki koje uzgajate u svojoj bašti, možete postaviti temelje za uspeh nakon čega možete dodavati nove biljke koje će vam biti izazov uzgajati. Ne postoji ništa korisnije od uzgajanja svoje hrane.

Ima toliko mnogo prednosti koje možete ostvariti ukoliko budete napravili svoj organski vrt. Sa nekoliko jednostavnih rešenja, kao što je biranje prave lokacije i pravljenje visokih leja, uzgajanje hrane može biti lako i zabavno. Čak i ako počnete sa jednom ili dve vrste biljki, možete uživati u divnom povratku vaše investicije iz vaše bašte!
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *