• 778
  • 0

Za njihovu izgradnju često su potrebni duboki temelji, što zahteva iskopavanje gornjeg sloja zemljišta.

Kamene linije

Upotreba kamenja u baštama izgleda veoma upečatljivo. Neki zaštitnici prirodne sredine smatraju da je prirodan kamen ograničen resurs koga je najbolje čuvati u građevinske svrhe. Može se razmisliti o upotrebi recikliranog kamena ili kamena izlivenog od kamene površine. Takođe dobra podloga za gajenje biljaka za kamenu baštu su i delići kamena ili lomljena cigla.

Planiranje

Smanjite što više površine koje su potpuno popločane. Iako su one odgovarajuća podloga za biljke u saksijama ipak ne omogućavaju istu raznovrsnost kao zemljane leje.

Međutim, popločavanje lomljenim kamenim pločama, s biljkama koje rastu u prostoru između njih omogućuje stvaranje staništa za baštenski životinjski svet. Kamen upija toplotu leti i služi kao mesto za sunčanje gušterima i drugim malim životinjama dok okolne biljke pružaju bezbedan zaklon. Ako se polože na plitak temelj od oštrog peska, kamen ploče će biti sklonište i za bezkičmenjake kao što su bube.

Smanjivanje korova na popločanim delovima

Ako želite urednu baštu, postoje načini da smanjite količinu korova. Prvo, načinite nepropusni sloj temelja: postavite pejzažnu tkaninu ispod šljunka ili napravite deblji sloj temelja. Ako između ploča postoji prostor od oko 1cm širine, popunite ga malterom umesto peskom koji je idealna sredina za ukorenjivanje korova. Cement i beton nisu ekološki najprihvatljiviji materijali i zato razmislite o drugim mogućnostima.

Umesto cementnog možete da koristite krečni mikser na mnogim mestima uključujući temelje za popločavanje i prostor između ploča.

Skidanje površinskog sloja zemlje

Popločavanje nekog dela bašte često zahteva uklanjanje gornjeg sloja zemljišta. Vodite računa još u fazi planiranja kako ćete skinuti sloj zemlje i šta ćete učiniti sa njom. Možete li da je iskoristite negde drugde u bašti, ili negde u blizini? Ako ovo činite uz pomoć mašina, obavezno koristite najlakše i najmanje.

Korišćenje kamena

Prirodan kamen kao što je granit, peščar, krečnjak ili škriljac ubraja se u sirovine čije su zalihe veoma ograničene ali je veoma trajan kao građevinski materijal. On može da se reciklira povezivanjem kamene površine iz kamenoloma cementom ili sintetičkom smolom. Sintetički kamen pravi se od mineralnih materijala kao što su pesak ili pepeo koje se povezuju sintetičkom smolom.

Dobar izbor za popločavanje bašte je kamen iz lokalnog izvora. On daje specifičan izgled predelima kojima se ponosimo.

Korišćenje krečnjaka za radove u kamenu

Uvek koristite krečni malter sve vreme dok gradite od kamena. Ne koristite cement za delove projekta ili popravke jer on ima drugačija svojstva poroznosti, širenja i skupljanja.

Osnovna smesa za temelje popločavanja i druge tvrde površine:

– 3,5 dela krupnog peska;
– 1 deo gašenog kreča;
– 25 % pozolana.

Sastav maltera za temelje zidova zavisi od njegove viisne i konstitucije. Sledeće mešavine mogu da se koriste za popločavanje ili zidove.

Malter za temelj za granit:

– 3 dela peska;
– 1 deo gašenog kreča;
-20 % pozolana.

Malter temelja za peščar:

– 3,5 dela peska;
– 1 deo gašenog kreča;
– 10% pozolana.

Malter za završne radove na kamenu:

– 3 dela peska;
– 1 deo gašenog kreča;
– 20-30 % pozolana.

Materijali koji mogu ponovo da se koriste

Građevinski materijali kao što su cigla, kamen, betonske ploče, drvo i pločice od kamena mogu ponovo da se koriste za popločavanje u baštama. Proverite da li su polovne cigle koje nameravate da koristite na otvorenom prostoru vodootporne. Teže, punije cigle, obično traju duže od fasadnih iako neke vrste fasadne cigle od pečene gline mogu da budu izuzetno trajne.

Različiti materijali zahtevaju različite tehnike polaganja. Za deo koji se sastoji samo od ponovo korišćenog granita potreban je noseći sloj od krupnog peska umesto maltera. Za temelj može da se koristi dobro nabijen kamen.

Šljunak i rizla

Šljunak i lomljeni kamen, rizla – nusproizvodi su iz kamenoloma. Šljunak se dobija i vađenjem sa dna vodenih površina, čime se uništavaju životna staništa. Postoje i sekundarne sirovine kao što je lomljeni materijal srušenih zgrada (šut).

Hogin

Hogin je mešavina gline, peska i šljunka, koja se poravnava valjkom da bi se dobile trajne površine unutrašnjih dvorišta, staza i kolovoza. Glina služi kao vezivna materija. Površine od hogina najtvrđe su po suvom vremenu i zahtevaju odličnu drenažu da bi se izbeglo podlokavanje i erozija.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *