• 752
  • 0

Latinski nazivi ove biljke su: Chrysanthemumili, Tanacetum cinerariaefolium i Pyrethrum cinerariaefolium. Buvač je višegodišnja žbunasta biljka koja može da naraste i do 80 cm.

Na jednoj biljci formira se veliki broj jednogodišnjih stabala na čijem vrhu se formiraju cvetovi bele boje i intenzivnog mirisa. Veoma je cenjena biljka koja sadži supstance piretrin i cinerin koji imaju insekticidno i repelentno dejstvo. U industrijskoj proizvodnji koristi se za dobijanje bioinsekticida.

U biobaštovanstvu Buvač je veoma cenjena biljka, jer ima repelentno dejstvo na mnoge štetne insekte.

Svojim mirisom odbija štetočine pa je poželjno saditi je na mesto gde se planira proizvodnja kupusa, rotkve, rotkvice, salate, spanaća I blitve. Kako je višegodišnja vrsta, najbolje je saditi je duž leja ili na obodu bašte.

Jak miris njegovih cvetova odbija buvača, mrave, vaši, muve, stenice i krompirovu zlaticu.

Priprema oparka od Buvača:

100-200 gr osušenih cvetova Buvača preliti 1 l kipuće vode i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi. Doliti vodu do zapremine 5 l i prskati biljke u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima po lepom vremenu.

Priprema macerata od Buvača:

100-200 gr osušenih cvetova Buvača preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji 24 sata. Rastvor procediti, dodati vode do zapremine 5 l i tretirati biljke.

Tretiranje ponavljati dok se ne uoči smanjenje napada štetočina.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *