• 635
  • 0

Zona 5.
Divlja, netakuta Priroda, tu je samo za gledanje u tišini.

Zona 4.
Periferni deo domaćinstva, gde se gaje višegodišnje biljke, i sorte koje zahtevaju vrlo malo rada, jestivo žbunje, divlje voće, divlje cvece, pašnjaci , menadžment šume. Ribnjaci, mesto za odmor i relaksaciju.

Zona 3.
Prilazimo glavnim usevima, voćnjacima, žitaricama, koji zahtevaju više pažnje i bolje uslove, navodnjavanje i sl. Sezonski povremeni radovi, rotiranje useva i domaćih životinja po potrebi.

Zona 2.
Tu želimo da provedemo malo radnog vremena, gajeći raznovrsne varijetete jestivih vrsti povrća po sistemu udruživanja i sadnje biljaka koje rade u simbiozi, lak pristup košnici takođe. Vreme je uglavnom podređeno berbi .

Zona 1.
Je sve ono.. „što nam treba pri ruci“.. uključuje druge instalacije, energetske i za sakupljanje i filtriranje vode , delikatne varijetete, na udaru štetočina, takođe je dobro mesto za glistenjak i kompostiranje bio-mase.

Nulta Zona
Sama čisto ekološki izgrađena kuća, sa dobrom izolacijom, tradicionalnim metodama građena i od prirodnih materijala. I direktnim samoodrživim energetskim rešenjima.

Tu smo i mi sami u samom centru, sebe i svog okruženja i ujedinjenja. Mesto za igru i odmor cele porodice.Zone i sektori se uklapaju oko postojeće lokacije i deo su Dizajna Permakulture.

Izvor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *