• 510
  • 0

Danas su izuzetno retki, a nastanjuju Kubu i okolna ostrva, dok je podvrsta sa Bahama, bahamensis, gotovo izumrla. Postoji pet podvrsta.

Kuba amazonac mužjak i ženka su tamnije zelene boje sa izrazito belim perjem na čelu, vrhu glave i području oko očiju. Deo lica i vrat su svetlocrveni, a ušni pokrov je zelen sa jakim tamnoljubičastim odsjajem. Kožni prsten oko očiju je bele boje, a na vratu i grudima samo je pokoje crveno pero.

Stomak im je po sredini tamnocrven, a velika letna pera su plava sa crnim završetkom. Kljun je krupan i svetle rožnate boje, a kratak i tup rep je žuto-zelen. Mlade papige su isto obojene, ali su im letna pera zelena. Kuba amazonac papagaji žive oko 50 godina.

Kuba Amazonaci žive u parovima, grupama ili malim grupama do 30 ptica van sezone parenja. Manje stidljiv u udaljenim područjima a oprezan u oblastima gde obitava čovek i gde su ga prethodno progonili. Bučni su u letu, ali kada se hrane su izuzetno tihi . Let im je prav i brz, poziv piskav i metalan. U prirodi za ishranu koriste semenja, voće, ribizle, orasi, pupoljci lišća i cvetova, borova korneta, povremeno posećuju žitna polja.

Kuba amazonac se smatra srednje bučnim ili tihim papagajem. Oglašavaju se ujutru i uveče. Prema odgajivaču su veoma poverljivi i brzo se pripitome. Znaju da budu agrsivni prema drugim vrstama naručito u periodu parenja. Kada se aklimatizuju veoma su otporni a minimalne temperature ispod kojih ih ne treba izlagati su 10 ° C. Potrebni su im prostrani  metalni kavezi.

Hraniti ih mešavinom semenja, suncokreta, pšenice, ovsa, semena trava i raznih bilja koje se pojavljuje u proleće i leto, semenje od četinara, bora , orasi, razno voće i povrće, posebno šargarepe i jabuka, limun, polu zreo kukuruz. Imaju redovne potrebe za mineralnim dodacima, ponekad ih hraniti hlebom i pecivom ukoliko ga prihvataju u ishrani.

Kuba Amazonaci se razmnožavaju uspešno. Par mora da bude izolovana, uzgoj počinje u aprilu, povremeno ranije, nose 3 do 4 jaja, inkubacija od 28 dana, operjaju potpuno u periodu od 8 do 10 nedelja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *