• 541
  • 0

Gajenje biljaka fascinantno je i višestruko korisno, naročito za organske baštovane. Razmnožavanje, kao što je poznato može da se vrši u raznim razmerama i situacijama. Većina potrebne opreme srazmerno je jeftina i lako pristupačna ili dostupna.

Postoje dva glavna metoda razmnožavanja biljaka. Vegetativnim putem – pomoću reznica na primer – proizvode se biljke koje su genetski identične roditeljima; one su, u stvari njihovi klonovi. Sejanjem se dobijaju raznovrsniji rezultati, naročito ako sačuvate seme iz sopstvene bašte, ali raznovrsnost biljaka spada u zabavni deo gajenja.

Tajna uspešnog razmnožavanja leži u razumevanju njegovih osnova. Obezbedite semenu i reznicama najbolje moguće uslove i oni će vam uzvratiti dobrim rastom. Veoma važni faktori su odgovarajuća temperatura, količina svetlosti, vlažnost vazduha i provetravanje. Staklenici i zagrevane klupe pružaju mnoštvo mogućnosti, ali odlične rezultate možete da postignete i u osunčanim sobama i na prozorskom simsu – a mnoge vrste semena i reznica mogu da se gaje i na otvorenom.

Za uzimanje reznica potrebna je veština, ali nju nije teško savladati. Čist, oštar nož koji dobro leži u ruci biće vam najbolji saveznik. Oni koji se upuste u razmnožavanje biljaka, ubrzo će imati svaki kutak bašte i staklenika ispunjen „eksperimentima“ u raznim fazama razvoja. Briga o svima njima ponekad zahteva puno radno vreme.

Razmnožavanje biljaka produbljuje razumevanje baštovanstva i užvanje u njemu. Postoji nešto beskrajno zanimljivo u vezi sa sejanjem, uzimanjem reznica i deobom biljaka. Možete čak i da otkrijete ili razvijete sopstveni varijetet neke biljke.

Gajenjem sopstvenih biljaka bićete sigurni da ne unosite neželjeno zagađenje u organsku baštu. Seme iz jednog ploda paradajza  daće desetine novih biljaka; jedna tikva daće više semena nego što je potrebno za prosečnog baštovana. Od jedne biljke može da se uzme mnoštvo reznica. Organski proizvedeno seme i biljke mogu da se kupe, ali raznovrsnost ponude ograničena. Gajenjem sopstvenih biljaka povećaćete raznovrsnost.

Vegetativno razmnožavanje

Razmnožavanje podrazumeva gajenje cele biljke iz jednog njenog dela. Može da se primenjuje na svim biljkama osim jednogodišnjih i dvogodišnjih, koje se uvek gaje iz semena. Ipak, ne zaboravite da su mnoge biljke iz leja koje gajimo kao jednogodišnje i odbacujemo svake godine ustvari osetljive višegodišnje biljke koje zimi mogu da se razmnožavaju pomoću reznica, ako im obezbedite toplotu i sklonište.

Za razmnožavanje mogu da se koriste stabiljke, korenje, pa čak i listovi, zavisno od vrste biljke. Prednost ovog načina razmnožavanja je u tome što su izdanci identični roditeljskoj biljci, bez genetskih varijacija do kojih može da dođe kad čuvate seme biljaka. Takođe to je jedini način razmnožavanja bezsemenih biljaka koje ne stvaraju klijavo seme.

Deoba biljaka

Deoba – isecanje ili čupanje biljaka koje rastu u grupama na delove, od kojih je svaki sa korenom i izdankom – najbrži je i najlakši način razmnožavanja zeljastih višegodišnjih biljaka.

Odsecanje stabljika

Vrhovi i delovi stabljika mogu da se stave u saksijesa kompostom ili u zemlju da bi se iz njih razvilo korenje. Iako se sve reznice brže ukorenjuju ako se zemljište dodatno zagreva, većini to nije neophodno. Sklanjanje u staklenik ili stavljanje na prozorski sims potrebno je samo reznicama uzetim sa mekih delova izdanaka, koje bi se brzo isušile i uvenule na otvorenom.

Hormoni u prahu za ubrzan rast korenja ne smatraju se odgovarajućim organskim dodatkom. Većina biljnih vrsta dobro se ukorenjuje bez posebih tretmana.

Seme je proizvod oplođenog cveta. Ono sadrži embrion biljke smešten u zaštitnom omotaču. Takođe seme sadrži rezerve hranljivih sastojaka potrebnih embrionu u klijanju, sve dok ne postane sposoban za samostalnu ishranu.

Da bi seme uspešno proklijalo, potrebna mu je vlaga, vazduh i odgovarajuća temperatura.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *