• 644
  • 0

U današnje vreme većina ptica je nažalost ugrožena našim uticajem… Kako u urbanim tako i u ruralnim područjima, one gube staništa i izvore hrane. Zato im je tokom zimskih dana potrebna naša pomoć kako bi preživele. Pročitajte kako sve možete pomoći pticama.

Hranilice

Kod hranilica je bitno da imaju krov, kako se hrana ne bi brzo nakvasila, trunula ili se smrzavala, i ne treba ih farbati jarkim bojama, jer tako odbijaju ptice. Redovno proveravajte hranilice i uklanjajte mokru i smrznutu hranu i svakodnevno je menjajte svežom.

Ako primetite da je hrana pojedena, nastavite da svakodnevno ostavljate hranu. Naime, ptice koje “računaju” na hranu koju im nudite, mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.

Hranilice treba postaviti na stubove visine oko jednog i po metra, ali možete ih staviti i na spoljne zidove, ispod krova, na štale, garaže ili balkone.

Hrana

Stručnjaci predlažu da se ptice hrane kombinacijom nekoliko vrsta namirnica, kako bi moglo da se posluži više vrsta.

Najnekvalitetnija hrana je hleb. Ako ga već dajete, hleb treba da bude stari, sa semenkama, sitno izdrobljen. Nikada nemojte davati pticama ubuđali hleb. Ono što nije dobro za vas nije ni za ptice.

Ptice koje se hrane semenjem (vrapsi, zebe):

Osnovnu mešavinu čine sitnije semenke (hrana „za zebe“) a možete dodati semenke belog i šarenog suncokreta. Iako crni suncokret ima dosta masnoća koje su potrebne za zimu, stručnjaci ipak preporučuju mešavinu.

Ptice koje se hrane voćem (kos, drozd):

Ove ptice se uglavnom hrane na tlu, jer ne mogu sleteti na hranilice manjih dimenzija. Zato im ostavite hranu na očišćenom delu tla ili u većim hranilicama oko metar i po iznad zemlje. Njima svakodnevno treba davati sitno seckano sveže voće. U istu hranilicu možete servirati i semenke i voće pa ptice mogu da biraju.

Ptice koje žive uz ili na vodi (labud, patka):

Njima se na obali ili u plićaku mogu ponuditi kukuruz, pšenica i salata, ali tek kada se ptice približe, jer inače potone. Ove ptice vole hleb , ali on nije za njih zdrav pa ga ipak izbegavajte, ako ikako možete.

Takođe, uz hranu svakako treba ostaviti i vodu, pogotovo ako je napolju temperatura ispod minusa, kada su bare i drugi izvori vode zaleđeni. Kontrolišite je i redovno menjajte.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *