• 537
  • 0

Tehnika koju ćete primenjivati zavisi od vrste biljke i od toga koliko je važno da ostane verna osnovnom tipu.

Kada je seme spremno?

Da bi cvet proizveo seme mora da bude oprašen. Polen se prenosi sa muškog dela cveta, prašnika na ženski deo, tučak. Nakon toga zrna polena rastu nadole kroz subić tučka do plodnika gde oplođuju jajne ćelije. One se sada razvijaju u zametke, koji ostaju u semenu spremni da izrastu u novu biljku.

Samooplodne biljke

Samooprašuju se biljke sa cvetovima koji to obave sopstvenim polenom. To može da se dogodi i pre nego što  se cvetovi otvore pa zato nema mnogo opasnosti da se jedna vrsta ukrsti sa drugom.

Biljke koje se oprašuju ukrštanjem

Biljci koja se oprašuje ukrštanjem sa drugim biljkama potreban je polen sa drugog cveta ponekad i sa druge biljke da bi proizvela zdravo, životno seme. Polen prenose insekti ili vetar. Održavanje čistoće vrste ovakvih biljaka je mnogo teže jer njih može da opraši predstavnik iste sorte blizak rođak te vrste ili divlja biljka srodne vrste.

Dobri razlozi za čuvanje semena

– Čuvanje semena daje novu dimenziju baštovanstvu. To je fascinantan proces koji će vam proširiti znanje o funkcionisanju biljaka.
–  Ne možete da kupite organski proizvedeno seme svih biljaka. Čuvanje sopstvenog semena u organskoj bašti osiguraće zalihe onih vrsta koje želite.
– Mnoge stare i manje komercijalne sorte izbačene su iz kataloga semena i na putu su da potpuno nestanu. Neke od njih imaju odlične osobine koje naročito odgovaraju baštovanima, ili su jednostavno vaše omiljeno cveće ili povrće.
– Ostavite li nekoliko biljaka da procvetaju i daju seme, dobićete mnogo više semena nego što biste ikad dobili u kupovnom pakovanju doslovno besplatno a i sveže. Seme iz sopstvene bašte često uspešnije klija i daje jače ponike.

 

Kako se oprašuju
 

Samooprašive biljke

– Boranija i pasulj;
– Cinija;
– Dan i noć;
– Grašak;
– Grašak šećerac;
– Paradajz;
– Zelena salata.

Biljke koje se oprašuju vetrom

– Cvekla;
– Kukuruz šećerac;
– Lešnik;
– Spanać;
– Štir.

Biljke koje oprašuju insekti

– Bob;
– Bosiljak;
– Celer;
– Jagorčevina;
– Kadifica;
– Kandilka;
– Kupus;
– Mak;
– Naprstak;
– Paprika;
– Potočarka;
– Praziluk;
– Rotkvica;
– Suncokret;
– Šareni pasulj;
– Tikva i bundeva;
– Tikvica.

Ubiranje i skladištenje semena

Seme postoji u mnogo oblika i veličina a sazreva takođe u mnoštvu različitih mahunarki i plodova. Za potrebe čuvanja seme se može podeliti u dve osnovne kategorije: ono koje može da se čuva u suvom stanju i ono koje propada ako se osuši.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *