• 606
  • 0

Kalijum acesulfam: Ovo je takođe poznao kao K acesulfam ili K ace. Možete ga naći u mnogim slatkišima na tržištu. To nije ništa drugo do veštački zaslađivač bez kalorija i koji je pun hemikalija, koji se koristi u preko 5000 proizvoda širom sveta. Naći ćete ga u žvakaćim gumama, dijetalnim pićima i laganim voćnim pićima, a koristi e i kao zamena za šećer u dezertima i u pecivima zbog svoje toplotne stabilnosti. On je 200 puta slađi od šećera, i uprkos tome nijei zvršeno nijedno testiranje da bi se videlo da li je bezbedan za ljudsku upotrebu. Administracija za lekove nije zahtevala testiranje uprkos saznanju da ovaj sastojak može izazvati kancer kod životinja. Da, on ne sagoreva niti se skladišti u telu.

Kiseline: Osnovna upotreba kiselina u hrani je da bi one pojačale ukuse i da bi delovale kao prezervativi, da bi duže stajala na policama i kao antioksidanti da bi na neki način obezbedile veštačku zaštitu. Uobičajene kiseline u hrani uključuju sirće, citrusnu kiselinu iz citrusnog voća, vinsku kiselinu iz grožđa i jabučnu kiselinu iz jabuka. To su one bezbedne.

ADIPIČNA KISELINA, koja se koristi u proizvodnji najlona, je ono što industrija hrane koristi u proizvodima koji sadrže želatin, u flaširanim pićima i koncentrisanom voću u prahu. Takođe ima nizak nivo pH vrednosti što usporava truljenje hrane.

LIMUNSKA KISELINA,
koju nalazimo u citrusnom voću, nije ono što nalazimo fabričkoj hrani. U suštini ovo dolazi iz GMO kukuruza i ističe arome drugih sastojaka i daje „svežinu“ ionako dosadnoj hrani. Da li smo zaboravili da napomenemo da u velikoj meri produžava rok trajanja. Da, zaista to čini!

JABUČNA KISELINA
je dobra kiselina i ona se dobija iz jabuka i koristi se u industriji hrane da bi se dobio kiseo ukus. Jabučna kiselina u kombinaciji sa magnezijumom može pomoći u ublažavanju fibromialgije.

ANATO BOJA: Ovo je prirodni žuti/crveni ekstrakt biljke koji se koristi prilikom bojenja hrane, tekstila i proizvoda za negu tela. Primarno se koristi u bojenju crvene hrane u žitaricama, konzervisanom mesu (inače bi bilo u svojoj prirodnoj, plesnjavo sivoj boji), sirevima i slatkišima. Anato ima neverovatnu odliku – to je jedina prirodna boja za koju se zna da uzrokuje iste štetne efekte kao i veštačke boje, a koristi se jer Anato zvuči bolje nego Veštačko. Štetni efekti? Šta ćemo sa reakcijama na koži, gastrointestinalnim traktom, respiratornim sistemom i centralnim nervnim sistemom?

ANTI-OKSIDANTI: Oni usporavaju oksidaciju masti, ulja, boja i aroma. Poznatiji su kao: BHT i BHA, koji se koriste jedino u prevenciji oksidacije, usporavanju užeglosti i da, produžuje rok trajanja. BHT i BHA možete pronaći u žitaricama, gotovim krompirima, zamrznutim večerama, pecivima, žvakaćim gumama, pivu i nekim voćnim pićima. Loše vesti: pogađaju centralni nervni sistem, uzrokuju probleme kod ponašanja dece, a BHT može hormone i kontraceptive pretvoriti u karcinogene.

VEČTAČKA AROMA PUTERA: Ne dirajte! Ova tvar sadrži više od stotinu hemikalija. Možete je naći u kokicama, kao što su radnici u fabrici mikrotalasnih kokica koji su doživeli bolest zapaljenja pluća zbog izlaganja diacetilu koji se nalazi u njima. Diacetil se takođe nalazi u sladoledu, čokoladicama i pecivima kao „veštačka aroma“. Uključena je takođe i hemikalija po imenu acetoin, nosač arome koji se koristi u pripremi aroma. Takođe je još jedan krivac za bolesti koje izazivaju kokice.

VEŠTAČKE BOJE: One se u suštinu dobijaju iz naftnih derivata i Administracija za lekove „odobrila“ je sledeće koje imaju oznake FD&C (Federalna hrana, lekovi i kozmetika):

– FD&C Plavo #1 – Briljantno plavo FCF – Plava nijansa koja se nalazi u pićima, čokoladicama i pecivima. Zdravo kanceru!
– FD&C Plavo #2 – Indigotin – Tamno plava nijansa koja se nalazi u hrani za kućne ljubimce, pićima i čokoladicama. Da, isti pozdrav kao i prethodni!
– FD&C Zeleno #3 – Brzo zeleno FCF, E143 – Plavičasto-zeleno koje se retko koristi. Isti pozdrav!
– FD&C Crveno #3 – Eritrozin – Velike količine uzrokuju rak kod laboratorijskih životinja.
– FD&C Crveno #40 – Alura crveno, E129 – Uzrokuje alergijske reakcije, kancer i hiper-aktivnost kod dece.
– FD&C Žuto #5 – Tartrazin – Žuta nijansa koja se nalazi u bezalkoholnim pićima, energetskim pićima, šećernoj vuni, aromatičnim čipsevima, žitaricama, mešavini kolača, pecivima, sportskim pićima i ostaloj ugodnoj hrani. Kožni osip, kožne alergije, astma, curenje iz nosa i hiper-aktivnost kod dece.
– FD&C Žuto #6 – Žutaboja zalaska sunca, E110 – Nijansa narandže koja se nalazi u nekim kapsulama, crvenim sosevima, čipsevima i u žutim, narandžastim i crvenim proizvodima hrane. Povezano je sa alergijama, mučninom, nazalnim začepljenjem i hiper-aktivnošću kod dece.

VEŠTAČKE AROME: Ovo je jeftin način za hranilicu da od bezukusne, blage hrane napravi veoma ukusnu. Pogodite šta? Administracija za lekove ne zahteva označavanje sve dok proizvod ima „Generalno priznato kao bezbedno“ etiketu sa sastojcima. Imajte na umu da mnogo toga može biti sakriveno ispod reči „aroma“. Čisto da vas obavestimo, aroma „Vanilin“, što je sintetička verzija vanile, napravljena je od petroleja i benzena, poznatih karcinogena.

ASPARTAM: Veštački zaslađivač koji se sastoji od 50% fenilalanina, 40% asparaginske kiseline i 10% metanola, i pretvoren je u formaldehid na 29 stepeni celzijusa (temperatura tela je 37 stepeni). Ako želite da postanete moždano mrtvi ili da dimate glavobolje, vrtoglavice, promene u ponašanju, konvulzije, dijareju, gubitak pamćenja, svrab, koprivnjaču i povećanje telesne težine (da, dobro ste pročitali), poslužite se.

SLAD JEČMA: Bezbedan.

BENZOATI: Anti-mikrobalni prezervativi koji se koriste u hrani i piću da bi sačuvali ukus i produžili rok trajanja. Povezani su sa alergijskim reakcijama i kancerom.

SIRUP OD BRAON PIRINČA: Bezbedan.

KALCIJUM STEARAT: On je slan i koristi se kao sredstvo protiv stvrdnajvanja, vezivač, emulgator, umetak i sredstvo za penušanje. Koristi se u suplementima i MSM pilulama ili praškovima, dajući im vrednost. Nije izvršeno nijedno testiranje hrane.

KALCIJUM SULFAT: U sušini, ovo je kreda i koristi se kao koagulant.

KARMIN: Crvena boja koja se dobija od smrvljenih crvenih buba. Drugim rečima, sok od buba.

KARNAUBA VOSAK: Povrtni vosak koji se dobija od jednog drveta u Brazilu i koristi se kao premaz za čokoladica, glazuru, smola, i koristi se za premazivanje podova i kola.

KAZEIN: Poznat i kao kazeinat, kalcijum kazeinat, amonijak kazeinat, magnezijum kazeinat, kalijum kazeinat i natrijum kazeinat. To je osnovni protein u mleku.

KAKAO (alkalizovani): Besmislica! Koristi se hidroksid da bi se neutralisale kiseline u kakaou, dajući mu glatkiji i manje gorak ukus ali takođe ur+zrokuje da kakao izgubi i do 90% svojih anti-oksidanata.

KOKOSOVO ULjE:
U proizvodnji hrane, ono je rafinisano, izbeljeno, dezodorisano i beskorisno. Nemojte ga mešati sa devičanskim, hladno-ceđenim kokosovim uljem, koje je odlično za zdravlje.

KUKURUZNI SIRUP: Poznat i kao visoko-fruktozni-sirup. On je GMO, nema hranljive vrednosti i pomaže vam da lako povećate telesnu težinu.

DEKSTROZA: Dobija se iz šećera i GMO kukuruza. Pošto ima istu formulu kao i glukoza, reč dekstroza koristi se jer svodnici veruju da će ljudi izabrati dekstrozu pre glukoze. To je ništa više nego rafinisan šećer koji vam nije potreban.

EDTA (etilenediamintetraocentna kiselina):
Helatni agens koji je toksičan za ćelija, potencijalno kancerogen, organski zagađivač, skupljas e u podzemnim vodama i ima sposobnost da teške metale vraća u pijaću vodu. Dodaje se u konzerviranu hranu da bi skupljao metalne nečistoće.

EMULGATORI: Oni omogućavaju hrani koja sadrži masti i vodu da ostane sjedinjena da bi tekstura bila privlačnija i konzistentnija. Emulgator koji se najčešće koristi je lecitin.

FUNKCIONALNA VLAKNA: Svi znamo za važnost vlakana za zdrav rad creva. Postoje, međutim, vlakna koja su toliko obrađena da bi trebalo da ih izbegavate kao kugu.

ALGINAT: ima helatirajući svojstva, dobija se iz algi i morske trave i pokreće toksine iz tela. Koristi se u prerađenoj hrani da bi se dobila „kremasta“ tekstura. Takođe i u žitaricama, sladoledu, prelivima za salatu, sirevima i zamrznutim večerama. Alginat propilen glikol, hemijski modifikovan, zgušnjava sokove i prelive za salatu, i stabilizuje penu u pivu.

CELULOZA: Dobija se iz nesvarljivih delova biljaka i koristi se kao zgušnjivač, sprečava stvrdnjavanje, kao emulgator i gel za hranu.

METILCELULOZA: Ovo je hemijski proizvod. Ako vidite ovu stavku na deklaraciji, bežite.

ŽELATIN: Dobija se od životnjskih kopita i vezivnih tkiva životinja i riba. Žele bombone su čisti želatin. Uf!

GUME: Uglavnom se dobijaju iz prirodnih izvora kao što je trava, smole iz drveta i morske trave. Neke su dobre, a neke loše.

KARAGENAN: Ovo je element koji je kancerogen kada se koristi kao hrana.

GUMA OD ROGAČA: On se dobija se iz pasulja. Spada u dobre.

GUMA OD AKACIJE: Dobra je u hrani, za bojenje, lepkove i tekstil.

GUAR GUMA: Ovo je još jedan element koj spada u dobre.

KSANTAN GUMA: U suštini se dobija iz kukuruza i verovatno je GMO.

INULIN: Dobija se od korena cikorije i deluje kao probiotik u stomaku. Dok veže, on i uklanja holesterol, masti i opasne hormone.

LAKTOZA: Nalazi se u mleku. Pripadnici bele rase, osim Skandinavaca, su 75% netolerantni na laktozu. Azijati su 85% netolerantni na laktozu, a tamnopute osobe su 95% netolerantne na laktozu. Ako imate grčeve, nadimanje, gasove, dijareju ili vam curi nos i zapušenost nakon konzumiranja mlečnih proizvoda, netolerantni ste na laktozu ili ste alergični na sve te antibiotike i hormone rasta koji se nalaze unutar mlečnih proizvoda koji su prekuvani i lišeni svih hranljivih sastojaka.

MALTODEKSTRIN: Većim delom potiče iz kukuruza i verovatno je GMO. U Evropi, odakle je Monsanto isteran, uglavnom se dobija od ječma i pšenice.

MSG: Bilo šta što je modifikovano, hidrolizovano, teksturirano, autolizirano, izolati proteina, ekstrakti kvasca i torula kvasac su oni koji se najčešće koriste. IDite na vaš pretraživač, ukucajte MSG eufemizmi i dobićete listu koja će vas šokirati.

NITRATI i NITRITI: Nalaze se u suvom, prerađenom i u mesu iz brze hrane. Uzrokuju kancer.

OLESTRA (Olean): Aditiv koji se dodaje da bi se smanjila količina masti u hrani ili da bi se dobila hrana koja ne sadrži masti. Uzrokuje dijareju, grčeve u stomaku, gasove i ometa apsorpciju vitamina i anti-oksidanata koji štite zdravlje i rastvaraju masti.

PALMINO ULjE:
Odaberite ulje palminog voća pre nego palmino ulje. Palmino ulje je puno zasićenih masti. Ako piše „modifikovano“ palmino ulje, prošetajte dalje. Ono ima najviše zasićenih masti i ništa nije bolje nego delimično hidrogenizovane trans masti koje bi trebalo da zamene, koje same od sebe uzrokuju srčane bolesti tako što povećavaju nivo „lošeg“ LDL holesterola a smanjuju nivo „dobrog“ HDL holesterola. Najgore je od najgorih.

PEKTIN: Dobra stvar koja se dobija od voća, povrća i mahunarki radi zgušnjavanja proizvoda.

POLIDEKSTROZA: Dobija se kombinacijom GMO kukurza i sorbitola. Obično se dodaje u proizvode koji sadrže nezdrave sastojke i može izazvati dijareju.

PGPR (poliglicerol polirikineolat): Emulgator i jeftina zamena za kakao puter u čokoladicama koji se pravi od ricinusovog ulja. Navodno nije bezbedan. Za nas nije!

POLISORBAT 60: Dobija se od GMO kukuruznog ulja, užasnog palminog ulja i petroleja, i dovodi do narušavanja reproduktivnog zdravlja, toksičnosti organa i kancera.

POLISORBAT 80: Emulgator koji se koristi u kremama i losionima je povezan, takođe, sa kancerom kao i sa toksičnošću nervnog i reproduktivnog sistema, i može izazvati anafilaktičke reakcije.

KALIJUM BROMAT: Zabranjen je u skoro svim zemljama na svetu osim SAD. Možda se pitate da li Monsanto ima nešto sa tim. Koristi se u hlebovima i pokazano je da uzrokuje kancer bubrega kod pacova.

PREZERVATIVI (propionati, propil galat, propilen glikol, propilen glikol monostearat): Jedina dobra stvar u vezi njih je ta što možete da ih izbegnete. Ako ne učinite to – zdravo migrenama, gastrointestinalnim problemima, toksičnosti nervnog sistema, bubrega, krvnog sistema, srca, infekcijama kvasca i vaginalnim infekcijama.

SOJA LECITIN I ULjE: Ako ne piše da je organsko, ostavite! Neorgansko znači GMO:

STEVIA: Sjajna biljka koja služi kao zamena za šećer.

SUKANAT: Dehidrirani sk od šećerne trske.

SUKRALOZA (Splenda): Veštački zaslađivač koji se pravi od hlora i jednako je toksičan kao aspartam. Zašto prosto nisu mogli da ga ostave u bazenu?

ALKOHOLNI ŠEĆERI (eritritol, lacitol, manitol, sorbitol, ksilitol):
Svi su u redu osim što se lacitol dobija od mlečnih proizvoda, u slučaju da ste netolerantni na laktozu. Ksilitol je otrovan za pse, tako da budite pažljivi gde ga čuvate.

SULFITI: Sulfiti uništavaju vitamin B-1 i folnu kiselinu. Takođe doprinose glavobolji, sindromu razdražljivih creva, problemima u ponašanju, kožnim osipima i astmi. IZBEGAVATI!

TBHQ (tercijarni butilhidrokinon): Anti-oksidant čija je osnova petrolej, sintetički je i koristi se radi očuvanja nezasićenih povrtnih ulja, životinjskih masti, zamrznutim ribama i nekim čokoladama. Koristi se takođe i u parfemima, lakovima i u sintetičkim smolama. Povezan je sa mučninom, povraćanjem i zujanjem u ušima.

TITANIJUM DIOKSID (E171):
Koristi se kao veštačka boja radi izbeljivanja hrane, naročito mlečnih proizvoda, proizvoda za negu kože, zubnih pasti, krema za sunčanje, papira, boja itd. Simptomi mogu biti kožni osip, bolovi u mišićima i zamor.

Eto. Možda nismo nabrojali sve ali sigurni smo da vam je dovoljno da budete informisani. A ako se možda nešto od ovoga već nalazi u vašem organizmu, kako da ga ih se rešite? Kiseonik koji ispuštaju organski sumporni kristali čine čudo.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *