• 1
  • 0

10 prednosti cvekle za zdravlje i lepotu

1. Snižava krvi pritisak

Glavna prednost cvekle je to što poboljšava krvotok. Sok od cvekle može pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer on smanjuje sistolni (gornji) krvni pritisak, zahvaljujući prirodnim nitratima koji se nalaze u cvekli. Istraživači su otkrili da samo jedna čaša soka od cvekle može smanjiti krvni pritisak do 4-5 poena. Nitrati obezbeđuju azot-oksid vašem telu; stoga stimulišu proširenje i opuštanje vaših krvnih žila.

2. Smanjuje upalu

Konzumiranje cvekle može sprečiti upalu jer je njen bogat izvor betaina koristan u zaštiti proteina, ćelija i enzima od vašeg svakodnevnog stresa. Da biste imali bolji efekat anti-upalnih svojstava, napravite sok od cvekle i đumbira. Ovaj sok podiže cveklinu anti-upalnu moć i čuva vaš sistem za varenje od infekcija.

3. Potpomaže detoksikaciju

Pigmenti betaina i metionin koji se nalaze u cvekli takođe ubrzavaju proces detoksikacije toksina iz vašeg tela, kao dodatak ostalim pozitivnim zdravstvenim prednostima. Za ovu lekovitu biljku veruje se da održava rad ćelija jetre tako što ne dozvoljava toksinima i masnim kiselinama da se koncentrišu. Konzumirajte ovo vrednosno detoks piće da biste očistili vašu krv i osvežili vaše telo.

4. Prednosti listova cvekle

Iznenađujuće je to da je zelena lisnata površina cvekle jedna od najzdravijih delova ovog povrća. Ovi listovi bogat su izvor esencijalnih nutrijenata za vaše telo kao što su proteini, vlakna, kalijum, magnezijum, vitamin A, C, B6, kalcijum i gvožđe. Štaviše, visok sadržaj gvožđa u listovima cvekle pomaže vam da ojačate kosti i imuni sistem, a ukupna nutritivna vrednost pomaže u zaštiti od brojnih hroničnih bolesti. Sačuvajte ove listove i dodajte ih sirove u vaš sok od porvća i salatu, ili ih konzumirajte zajedno sa ostalim povrćem u vašoj ishrani.

5. Sprečava nastanak raka

Istaživači su otkrili da cvekla sadrži fito-nutrijente zajedno sa pigmentom betacianina koji sprečavaju razvoj ćelija raka. Pijte sok od cvekle svakog dana da biste prekinuli mutaciju ćelija izazvanu nitratima koji se nalaze u vašim svakodnevnim obrocima koji dovode do ekspanzije nitrozaminskih jedinjenja. Svako povrće sadrži nitrate, ali cvekla prosečne veličine sadrži 20 puta više hranljivih nitrata nego ostalo povrće. Proizvodi od cvekle kao što su sok i prah pokazali su da smanjuju rast tumora mnogih organa. Ne oklevajte da dodate ovo zdravo povrće u vašu ishranu da biste sačuvali vaše telo od raka na duge staze.

6. Poboljšava seksualni učinak

Zvuči uvrnuto, ali ovo korenasto povrće može poboljšati seksualnost, drugim rečima ono je afrodizijak za muškarce. To je zato što cvekla sadrži ogromnu količinu minerala bora za koji je pokazano da povećava produkciju seksualnih hormona, kao što su pokretljivost sperme, poboljšanje libida i plodnosti. Dodajte cveklu u vašu svakodnevnu ishranu da biste poboljšali seksualni život sa vašim partnerom.

7. Podiže energiju

Kada se govori o prednostima cvekle, ljudi mogu biti zadivljeni time da sok od cvekle takođe deluje kao moćno piće za sportiste. Velika količina ugljenih hidrata koji se nalaze u cvekli obezbeđuju dovoljno goriva za povećanje izdržljivosti i duži trening. Visok sadržaj nitrata koji povećava azot-oksid pomaže u smanjenju potrošnje kiseonika prilikom vežbi manjeg inteziteta i daje izdržljivost prilikom vežbi visokog inteziteta. Kao dodatni faktor, vlakna u cvekli mogu smanjiti nivo holesterola i triglicerida, poboljšati zdravlje srca i povećati vašu toleranciju u sportskim aktivnostima.

8. Makularna degeneracija

Beta-karoten iz korena cvekle pomaže u smanjenju i usporavanju makularne degeneracije očiju. Njegov bogat izvor vitamina A snabdeva anti-oksidantnim sposobnostima i štiti oči od štetnih efekata slobodnih radikala.

9. Sprečava nastanak šloga

Nedostatak kalijuma može biti glavni razlog šloga. Kalijum najbolje deluje kao vazodilatator koji snižava krvni pritisak, dovodi do ograničenja sakupljanja otpada koji omogućuju da se unutar zidova krvnih sudova formiraju krvni ugrušci. Ovi ugrušci su krivi za srčane napade i šlogove. U tom slučaju, preporučuje se konzumiranje cvekle radi poboljšanja zdravlja srca i kao bogatog izvora kalijuma za vaše telo.

10. Štiti od preranog starenja i starosnih bolesti

Možda ste kupili mnoge proizvode za zaštitu kože koji su dostupni u prodavnicama, međutim sok od cvekle je i dalje neprevaziđen, a jeftin proizvod koji štiti vašu kožu od iznutra ka spolja. Prema časopisu „Internacionalo izstaživanje o hrani“ objavljenom jula 2011. godine, pigmenti betaina koji se nalaze u cvekli imaju anti-virusne i anti-mikrobne efekte, snabdevaju vodom i nitratima vaše telo i neutrališu slobodne radikale. Plus, visoka anti-oksidantna i inflamatorna svojstva pomažu u očuvanju vašeg tela protiv bolesti povezanih sa starenjem. Naročito, pijenje jedne čaše soka od cvekle može pomoću dobrih efekata likopena omogućiti da vaša koža bude elastična i u isto vreme zaštititi je od prekomernog izlaganja suncu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *