• 1
  • 0
Istaživači u Japanu su sproveli jednu sedmogodišnju studiju. Oni su proučavali 43.000 ljudi od 40 do 79 godina starosti, koji su unosili malo vlakana i koji su imali velike šanse za nastanak kancera. Što su više vlakana unosili iz pasulja, to su bile manje šanse za nastanak raka debelog creva, posebno kod muškaraca. Vlakna iz pasulja su najviše uticala na stanje debelog creva, više nego bilo koja druga biljna vlakna.

Što ga više budete jeli to ćete se više štiti od određenih vrsta kancera.

 
Druga istraživanja iniciraju da vlakna iz mahunarki, kao što je leblebija, zapravo štite vaše telo od apsorbovanja karcinogena tj. supstanci koje izazivaju nastanak kancera. Kada unosite manje karcinogena, manje će oštećenja biti naneseno vašim ćelijama, tkivima i ostalim organima. Manje oštećenja znači i manje rizika od nastanka kancera. Na žalost, konzumacija mesa ima potpuno suprotan efekat.
Pasulj sadrži više vlakana nego i jedna druga namirnica. Jedna porcija će obezbediti čak 20% dnevnog unosa vlakana.
 
Pasulj takođe sadrži fitohemikalije koje se prirodno bore protiv kancera i slobodnih radikala, koji oštećuju vaše ćelije i tkiva kroz oksidaciju. Ove fitohemikalije neutrališu slobodne radikale pre nego što oni naprave štetu.
 
Grčki istraživači su testirali ekstrakte iz 11 različitih mahunarki (pasulja i ostalih mahunarki) i otkrili su da sve mahunarke neutrališu slobodne radikale. Ne samo to, već većina mahunarki štiti DNK od oksidativnog oštećenja, što manje ili više objašnjava koji je ključ pasuljevog antikancerogenog potencijala.
 
Da li ste znali da pasulj pomaže ženama u prevenciji kancera dojke? U studiji koja je sprovedena na 90.000 mladih medicinskih sestara, one koje su jele basulj ili sočivo bar dva puta nedeljno imale su znatno manje šanse za nastanak kancera dojke.
 
Ekspeti su zaključili da flavonidi tj. fitohemikalije, blokiraju slobodne radikale, sprečavajući tako oksidativna oštećenja ćelijama i izazivajući smrt kancerogenih ćelija. Sve što trebate da uradite je da u svoju ishranu ubacite dve porcije pasulja dva puta nedeljno.
 
Ugljeni hidrati u pasulju su jedinstveni po tome što ih naš organizam ne može svariti. Zbog toga, oni bivaju fermentisani u vašem debelom crevu, zahvaljujući dobrim bakterijama koje tu prebivaju. Ovaj proces fermentacije proizvodi butirat koji bukvalno sprečava inflamaciju i nepravilan razvoj ćelija koji vodi ka nastanku kancera. Pored toga, nesvarljiva vlakna daju pasulju nizak glikemijski indeks.
 
Ovo je sve bilo testirano u studiji u kojoj su ljudima sa odstranjenim polipima u debelom crevu dali ishranu sa dosta mahunarki. Oni koji su konzumirali više mahunarki imali su 65% manje šanse od ponovnog nastanka polipa.
 
Sve mahunarke imaju ova svojstva. Što ih muškarci budu više jeli imaće manje šanse za nastanak kancera prostate. Studija je pokazala da mahunarke smanjuju šanse za nastanak ovog kancera za 29 do 38 posto. Ukoliko se pored ovoga isljuči i konzumiranje mesa, onda se brojevi povećavaju.
 
Još jedno oružje protiv kancera je vitamini B koje pasulj sadrži u izobilju. Konzumiranje hrane bogate folatom (B9) smanjuje šanse za nastanak kancera pankreasa i debelog creva, a pored toga, folat pomaže da se DNK regeneriše.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *