• 1
  • 0

Od zabluda vezanih uz konzumaciju krompira, treba spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je pre upotrebe nužno oguliti, jer je ljuska krompira navodno otrovna. Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nikakve supstance koje bi bile štetne po zdravlje.

Ono što jeste opasno je nedozreo krompir zelene ili mestimično zelene kore, kao i krompir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim delovima krompira. No, možete ga se lako rešiti tako da pre upotrebe uklonite delove ljuske s klicama i pozelenelu koru.

Krompirom protiv mnogih teških bolesti

Krompirov sok prirodno sredstvo za lečenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. U tu svrhu preporučuje se uzimati po jedna kašika soka krompira razređenog s malo vode, pola sata pre doručka, ručka i večere.

U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog creva savetuje svakodnevno uzimati pola dcl krompirovog soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata pre ručka i večere.

Profesor Kagamin s medicinskog univerziteta u Akiti (Japan), uspeo je iz sirovog krompira izdvojiti supstancu koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta ćelija raka kod laboratorijskih miševa. Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Nemačkoj.

U zadnje vreme krompir sve više dobija na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.

Nezavisno od pozitivnih učinaka u tretmanu teških bolesti, konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta. Takođe, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.

Osećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uveče popijte sok napravljen od jednog krompira srednje veličine, jedne šargarepe i jabuke, i u roku od dve nedelje ponovo ćete biti u formi.

Blagodati krompirovog soka:

– jača imunitet;
– čisti organizam od otrova;
– neguje problematičnu kožu;
– koristi se kao deo terapije protiv raka;
– pomaže kod gastritisa i drugih želudačnih tegoba;
– smanjuje nivo šećera u krvi;
– pomaže kod bolesti jetre i bubrega;
– štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata. Konzumirate li krompir zajedno s ljuskom, naročito sirov, unećete u organizam niz vrednih sastojaka poput ugljenohidrata, belančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C kuvanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krompiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina. Između ostalog, vrlo je delotvoran u nezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera.

Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udeo C vitamina i skroba, hrani kožu i sprečava njeno starenje.

Priprema soka:

Sok od krompira vrlo je jednostavno napraviti. Pre svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene delove kore. Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok. U tu svrhu možete upotrebiti i sokovnik.

Sok uvek pijte sveže pripremljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomešati sa voćem i povrćem po izboru, na primer jabukom i šargarepom ili sokom od limuna.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *