• 1
  • 0

SIMPTOMI I UZROCI

 
Posekotine, poderotine, ujedi i ubodi insekata stvaraju slobodan prolaz bakterijama. Pojavljuje se crvenilo uz otok koji liči na plik. Tečnost je boje slame. Ako se ne češe, oštećenje nestaje u roku od 4-6 dana, i formira se korica boje meda koja polako zarasta. Koža ispod može da izgubi svoju boju i da mesecima ostane bleda. Češanjem uglavnom dolazi do većih oštećenja kože i infekcija se širi. Najčešće se javlja na licu, pa na šakama i rukama, i na kraju na stopalima i nogama.
 
Impetigo je kožno oboljenje koje izaziva streptokoka. Najviše se javlja kod dece (naročito one uzrasta 2-8 godina i neuhranjene dece), i to tokom letnjih meseci. Ljudi iz siromašnijih društvenih slojeva koji žive zbijeni na jednom mestu imaju najviše šansi da se zaraze. Imeptigo se mora shvatiti ozbiljno. Ako se zanemari, može izazvati čireve, ulcere i druge komplikacije na koži. Ako se ne leči može doći do infekcije dubljih delova kože.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

– Impetigo je zapravo jedan od prvih znakova slabosti imunog sistema, koji dozvoljava na se na koži razvijaju organizmi, to jest, neko oboljenje. Stoga se imuni sistem mora ojačati. 
 
– Potrebna je pravilna ishrana, kao i odgovarajući higijenski uslovi života.
 
– Kod nekih alergije na hranu (poput mleka, pšenice, soje) ili kontaktni dermatitis (deterdženti na odeći) slabe imuni sistem, omogućavajući nastanak impetiga.
 
– Neophodna je stroga higijena radi sprečavanja prenosa infekcije na druge delova tela ili druge ljude.
 
– Vitamin A je neophodan za zdravu kožu. Uzmite vitamin C zbog rada creva.
 
– Primenite na oboleli deo bornu kiselinu i lekovito bilje poput gaveza, ljutića ili ehinacee. 
 
– Nanesite ulje od belog luka isceđen iz kapsule.
 
– Korisno je da se svakoga dana kupate u vodi sa sapunicom, na svaka 4 sata. Kod težih slučajeva možda je potrebna malo slanija voda ili primena hidrogen-peroksida (3 dela vode na 1 deo troprocentnog peroksida). Na korice primenjujte potopljene ili tople komprese.
 
– Otklanjanje korice doprinosi bržem zalečenju.
 
– Nakon otklanjanja korica, primenite naizmeničnu kompresu: vruća kompresa (43-46 stepeni) tokom 3 minuta, pa hladna kompresa isceđena iz ledene vode tokom 30 sekundi, i tako se svaki put menja po 5 puta. Preko noći se može držati kašna obloga sa ugljem.
 
– Koristite papirne, a ne platnene maramice. Svako treba da ima sopstvene peškire. Često perite ruke. Dok infekcija traje, neka vam nokti budu kratki i čisti. Svakodnevno menjajte navlaku za jastuk i posteljinu, i kuvajte ih sve 10 minuta. Ako je moguće, dete izolujte.
 
– Od pomoći su izlaganje vazduhu i suncu, ali nemojte plivati.
 
– Ako se impetigo pojavi na glavi, skratite i kosu da bi se mogao lečiti.

– Kod jačanja imunog sistema kod dece predlažemo da koristite tinkturu imuno za decu i čaj za imunitet. Kod odraslih možete koristiti Imuno #1. Direktno na ranice možete nanositi tinkturi antibiotik.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *