• 1
  • 0

Poreklom je sa evropskog kontinenta. Lipa cveta u toku leta, krajem juna i početkom jula. Blago onom ko se tada nađe u blizini ovog drveta, jer u to vreme oko sebe širi predivan, opuštajući miris. Zbog svog glamuroznog izgleda i debele hladovine koju pruža u letnjim mesecima, drvo lipe se često sadi kao ukras u dvorištu, ispred kuće, u parkovima, kao i pored puteva.

Lipa ima žute cvetove od kojih se priprema čaj ugodnog, mada vrlo blagog ukusa.

Čaj od lipe deluje kao diuretik i podstiće znojenje. Tradicionalno se upotrebljava za lečenje prehlade, gripa, kašlja, infekcije grla, povišene telesne temperature. Ima blago sedativno dejstvo pa se preporučuje za relaksaciju nerava, protiv umora, glavobolje i kao pomoćno sredstvo u lečenju epilepsije.

Lipa je dobrodosla i ženama u periodu menopauze u slučajevima napetosti i pojave nesanice. Slično tome, čaj od lipe može ublažiti neke simptome PMS-a.

Čaj od lipe primenjen spolja ima blagotvoran uticaj na iritiranu kožu, opekotine, rane i čireve. Umivanje čajem od lipe tonira i podmlađuje kožu lica.

Čaj od lipe i zove za podsticanje znojenja

Postoji legenda koja kaže da su sunčevi zraci „uhvaćeni“ u cvetovima lipe, tako da se sunčeva toplota prenosi na telo osobe koja popije vruć lipov caj, a ubrzo zatim ta osoba počinje da se znoji. Na taj način organizam dobija prirodno hlađenje.

Pošto ovaj čaj podstiče znojenje koristan je u slučajevima prehlade i gripa za snižavanje povišene telesne temperature.

Priprema jedne šolje čaja: U 2,5 dl ključale vode potopiti jednu malu kašiku cvetova lipe i jednu malu kašiku cvetova zove. Poklopiti, ostaviti tako 2 sata i nakon toga procediti.

Pre upotrebe čaj dobro zagrejati i piti odmah, dok je jos vruć. Preporučena dnevna doza čaja je 3 šolje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *