• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Grkljan ili dušnik su suženi, usled infekcije zbog koje zidovi otiču iznutra. Otežanost u disanju, promuklost, stezanje u plućima, kao i oštar jak kašalj i čak osećaj gušenja. Gušobolja najčešće napada decu, jer su njihove disajne cevi manje.
 
Poseban simptom gušobolje jeste oštar zviždeći zvuk, dok se vazduh udiše i putuje kroz suženi dušnik i upaljenje glasne žice, često uz kašalj.
 

UZROCI

 
Veoma često uzrok je prejedanje. Kada je stomak prenatrpan hranom, lakše se dobija prehlada i javlja se gušobolja. Može biti bakterijskog ili virusnog porekla. Ako je bakterijskog, gušobolja obično ide uz prehladu ili neku drugu infekciju disajnih puteva, a ako je virusnog (što je češći slučaj, naročito kod dečaka), onda se javlja nešto ozbiljnije, poput gripa.
 
Kod prividne gušobolje, koju izazivaju uglavnom stomačni poremećaji ili crvi, manji je rizik od groznice; dok kod gušobolje, neretko je prisutna jaka groznica. Trudite se iz petnih žila da pomognete detetu. Napadi su često gori tokom noći.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Unosite dovoljnu količinu vode, da se izlučevine ne bi stvrdnule. Ako dete bude pilo po čašu vode nakon svakog napada kašlja, kašalj će prestati posle treće ili četvrte čaše. Voda je najbolji lek protiv kašlja. Ona stanjuje sluz.
 
– Noću koristite isparivač, stavite sud sa vodom ili samovar na ringlu. Tako će vazduh ostati vlažan za dete tokom noći.
 
– Neka neko stalno bude pored deteta. Ako vidite da je uplašeno, najbolje bi bilo da ga držite u naručju. Tako će mu biti lakše.
 
– Izbegavajte nagle promene temperature. Neka detetu bude toplo, ali ne previše vruće.
 
– Tokom dana možete u isparivač staviti nekoliko kapi eukaliptusovog ulja. Dete može povremeno i da udiše paru.
 
– Nana i med su dobri. Nekoliko kapi tinkture lobelije u čaju od mačje metvice ili pitome nane deluje dobro na grlo i umiruje kašalj. Izazovite preznojavanje sa čajem od mačje metvice ili kamilice. Primenite klizmu sa čajem od metvice.
 
– Pomažu i čajevi od ehinacee, ljutića, piskavice i majčine dušice. Okupajte dete u veoma toploj biljnoj kupki sa đumbirom. Onda ga obavijte toplim peškirom, stavite ga u krevet i pustite ga da se oznoji.

– Napravite tinkturu za jačanje imuniteta kod dece od korena ehinacee.

 
– Domaće supe i čorbe su dobre za dete. Hranljiva je kaša sa brestom i ovsom.
 
– Fomentacije na vrat i gornji deo grudi donose olakšanje. Nakon akutne faze, na grudi se može primeniti zagrevana kompresa.
 
– Na grudi i leđa možete primenjivati tople obloge sa crnim lukom 3 puta dnevno. Stavite iseckani luk između dve tkanine, a preko toga grejni jastuk.
 
– Izbegavajte steroide i antibiotike, jer su beskorisni ako se radi o virusu. Nemojte uzimati lekove protiv kašlja i prehlada, jer oni nagomilavaju izlučevine (antikongestanti uvek isušuju) i tako otežavaju pročišćavanje grla.
 
– Ako je gušobolja česta, uzrok mogu biti alergije na neku hranu. Probajte da otkrijete koja je u pitanju. Umesto što biste uzimali neke lekove, bolje pronađite uzrok problema.
 
– Budite na voćnoj ishrani nekoliko dana: sokovi od ananasa, grožđa, pomorandže, kuvane jabuke. Sojino mleko sa tostom ili pahuljicama (od celog zrna žitarice) lako se vari. Dobra je i čorba od debelih krompirovih ljuski, uz još neko povrće.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *