• 1
  • 0

Zbog svog nežnog ukusa, indijski oraščić je mnogima omiljeni snack, koji se može kupiti skoro u svakom supermarketu tokom cele godine.  Indijski oraščić se koristi ne samo kao zakuska, nego i u salatama, slatkišima, namazima i jelima od povrća. Od njega se pravi i maslac, koji ima delikatesan ukus.

Indijski oraščić zapravo i nije orašasti plod, nego semenka cashew jabuke – ploda indijskog oraha. Indijski orah (Anacardium occidentale) je malo zimzeleno drvo visine do najviše 12 m, podreklom iz Brazila. Indijski orah se sada uzgaja u mnogim tropskim područjima sveta zbog svog ploda i semena. Plod indijskog oraha se zove jabuka cashew i popularan je u Brazilu i na Karipskim otocima, gde se smatra delikatesom. Za razliku od jabuke cashew, seme ovog ploda – indijski oraščić – je poznato celom svetu zbog svog ukusa i nutritivnih svojstava.

Za zdravlje kardiovaskularnog sistema
Indijski oraščić sadrži puno manje masnoće, nego ostali orašasti plodovi (zbog čega je posebno pogodan kao deo dijete za mršavljenje). Dve trećine masnoća u Indijskom oraščiću su nezasićene masne kiseline. 75% tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom uticaju na zdravlje srca.

Blagotvoran uticaj na dijabetes
Nezasićene masne kiseline, koje sadrži indijski oraščić, blagotvorno utiču i na dijabetes, pomažući sniziti nivo triglicerida i štiteći od daljih komplikacija povezanih sa visokom nivo šećera i holesterola. Redovno konzumiranje indijskih oraščića značajno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Antioksidanti
Indijski oraščić je odličan izvor antioksidanata. Antioksidanti su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čoveka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog delovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekuli koji imaju nespareni elektron i stoga su izuzetno reaktivni. Slobodni radikali danas se povezuju s nastankom bolesti krvožilnog sastava, sivom mrenom, rakom, bolestima zglobova i brojnim drugim poremećajima zdravlja.

Bakar
Indijski oraščić je bogat bakrom, koji igra važnu ulogu u zdravlju našeg organizma. Bakar pomaže u celom nizu fizioloških procesa organizma, uključujući apsorpciju gvožđa, borbu sa slobodnim radikalima, razvoj kosti i vezivnih tkiva, proizvodnju melanina – pigmenta, koji koži i kosi daje njihovu prirodnu boju.

Magnezijum
Indijski oraščić sadrži visoke količine magnezijuma, koji je neophodan za rad našeg organizma. Magnezijum je važan za metabolizam, igra ulogu u formiranju kostiju, proteina, masnih kiselina, grušanju krvi, opuštanju mišića itd. Redovni unos magnezijuma može zaštiti od visokog pritiska, grčeva u mišićima, glavobolje, hroničnog umora.

Mršavljenje
Često se preporučuje uzimati indijski oraščić kao dio zdrave dijete za mršavljenje. Indijski oraščići ne sadrže holesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osećaj sitosti i zadovoljstva.

Prevencija žučnih kamenaca
Redovno konzumiranje indijskih oraščića značajno smanjuje rizik od pojave žučnih kamenaca. Ova činjenica je potvrđena istraživanjem, u kojem je učestvovalo više od 80 hiljada žena, koje su redovno konzumirali orašasto voće.

Zdravlje zubi i usne šupljine
Indijski oraščić čuva zdravlje zub i desni na takav način da uništava bakterije, koje uzrokuju karijes, bolesti desni, akne, tuberkulozu i druge bolesti.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *