• 1
  • 0

U našim krajevima, začinske bilje se ugravnom koriste za poboljšavanje ukusa hrane. U drugim krajevima sveta, biljke koje mi koristima kao začinske, se koriste za tretiranje mnogih bolesti i stanja već hiljadama godina.

“Neka vaša hrana bude lek, a neka vaši lekovi budu hrana”.

Slavne Hipokratove reči, čovek koji je pre nekoliko hiljada godina znao za lekovita svojstva biljne hrane i koji je koristio lekovite biljke kako bi lečio ljude. Zato hajde da pogledamo 10 lekovitih biljki koje često možemo naći u našoj kuhinji i koje nam mogu pomoći sa raznim problemima, tako da ne moramo da koristimo opasne farmaceutske preparate.

1. Kurkuma
Opšte je poznato da kurkumin, primarno jedinjenje u kurkumi, obezbeđuje terapeutska svojstva, kao što je protiv upalno dejstvo. Međutim, nije to sve što nam kurkuma nudi. Studija sprovođena na Univerzitetu Kalifornija, Los Anđeles (UCLA) pokazuje da amiloidni plakovi koji se javljaju kod Alchajmerove bolesti mogu biti otklonjeni uz pomoć kurkumina. Još jedan dokaz za to se može videti u studiji koja pokazuje da u Indiji ljudi znatno manje oboljevaju od Alchajmerove bolesti, gde se 80% svetske količine kurkume potroši u svakodnevnoj konzumaciji.

2. Cimet

Cimet je začin koji se pravi od unutrašnje kore nekoliko vrsta biljki iz roda Cinamomum. Istraživanja pokazuju da cimet ima antioksidativna svojstva, antimikrobna svojstva, snižava nivo holesterola i šećera u krvi, takođe ima antikancerogena svojstva i jača imuni sistem. Studije su pokazale da cimet može delovati kao insulinski mimetik, što znači da može da poveća insulinsku aktivnost i stimuliše metabolizam glukoze.

3. Karanfilić

Karanfilić se nalazi u većini antiparazitskih formula i to sa dobrim razlogom. Karanfilić ošamućuje i podstiče izbacivanje mnogih parazita iz tela. Paraziti mogu napraviti haos u vašem telu tako što oštećuju tkiva i crpe hranljive nutrijente koji su potrebni vašim ćelijama. Paraziti takođe mogu da utiču na hemikalije u vašem mozgu koje utiču na to da jedete mnogo slatkiša/šećera, izazivajući tako da jedete ono što je njima potrebno. Karanfilić je takođe odličan za oralnu higijenu, on ubija mnoge štetne bakterije koje se nalaze u našim ustima.

4. Origano
Iako se u vašoj kuhinji uglavnom može naći origanov list u sušenom obliku, ulje origana je jedno od najjačih ulja sa antibiotskim/antifungalnim svojstvom, koje se koristi kod mnogih hroničnih infekcija. Studija objavljena u Časopisu za primenjenu mikrobiologiju (Journal of Applied Microbiology) otkriva da je ulje origana dosta efektivnije u tretiranju kandide od standardnih lekova.

5. Beli luk
Beli luk je najjači antibiotik koji možemo naći u prirodi. Beli luk se pokazao kao odličan lek kod kardiovaskularnih bolesti, kognitivnih oštećenja, kvaliteta krvi, imunološkog zdravlja i inflamacije. Mnoge studije su sprovođene na ovoj čudesnoj biljci koja pomaže čak i kod kancerogenih bolesti zbog svog antikancerogenog dejstva. Izuzetno je efektivan kod kancera stomaka, kancera prostate i kancera debelog creva. Svojstva belog luka ga čine najboljim i najjeftinijim lekom za rak.

6. Ljuta paprika
Prema Medicinskom univerzitetu u Merilendu (University of Maryland Medical Center), ljuta paprika smanjuje količinu supstance P, hemikalije koja nosi signale bola u mozak, pružajući tako anelgetska svojstva. Ljuta paprika takođe smanjuje svrab i upalu, i podstiče cirkulaciju.

7. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje, obavezan sastojak mediteranske kuhinje, ima antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva. Bolesti srca se javljaju ređe u mediteranskim regijama, i istraživanja pokazuju da maslinovo ulje doprinosi kardiovaskularnom zdravlju sa svojim zdravim lipidima i antioksidativnim svojstvima. Ovo ulje se koristi i u čišćenju jetre tako što se od njega pravi tonik koji promoviše lučenje žuči. Recept za tonik možete nači u članku na OVOM linku.

8. Seme morača/komorača
Ako ste nekada bili u restoranima istočnjačke kuhinje, mogli ste primetiti malu posudicu sa semenkama komorača na stolu. To je zbog komoračeve sposobnosi da potpomogne varenje hrane i njegovog mirisa koji se koristi kao osveživač daha. Seme komorača smanjuje nadutost, gasove i neprijatnost usled konumiranja težih obroka. Semenke komorača takođe sadrže i nitrate koji su korisni za vaskularni sistem.

9. Majčina dušica

Majčina dušica je mirisna biljka, a eterična ulja koja ovoj biljci daju mirise su pokazala da povećavaju zdrave masti u ćelijskim membranama i ćelijskim strukturama, uključujući i DHA, supstanu koja je potrebna za pravilnu funkciju i razvoj mozga. Majčina dušica je jedna od vodećih antifungalnih biljki, koja se često koristi kod kandide. Univerzitet za zdravstveni sistem u Mičigenu (University of Michigan Health System) je sprovodio studiju koja pokazuje da je majčina dušica delotvorna u lečenju plućnih infekcija, bakterijskih infekcija, vaški, lošeg zadaha i lošeg varenja.

10. Đumbir
Đumbir je izuzetno moćna, višenamenska biljka sa vaše kuhinjske police. Đumbir potpomaže kod varenja, problema sa metabolizmom, infekcijama, prehladom, gripom, problemima sa sinusima i kvalitetom krvi. Takođe đumbir se pokazao kao biljka koja smanjuje bolove, ima antikancerogena svojstva i pomaže kod mučnina.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *