• 1
  • 0

Ne trošite bogatsvo na gomilu lekova koji mogu imati ozbiljne nuspojave već koristite lekovito bilje ili tinkture. Ovde ćemo nabrojati samo neke.

Cimet
Nemojte se samo zabundati kada dobijete prehladu. Zagrejte se iznutra, takođe. „Cimet se koristi za zagrevanje tela i čisti zagušavanje sluzi usled prehlade i gripa.

Važna napomena: Iako je bezbedno kada se koristi kao kulinarski začin, ne uzimajte cimet medicinski ako ste trudni.

Ehinacea (Echinacea purpurea)
Ne bi ova lista bila potpuna bez Echinacee, predstavnika lekovitog bilja. Biljka je najefikasnija ako se koristi u najranijoj fazi infekcije. Koristite ga kao čaj od korena, kuvajte u vodi 10 minuta možete i kupiti tinkturu u slučaju da ne možete da nabavite koren.

Beli luk
Ljudi su koristili beli luk za zdravlje i ozdravljenje već više od 5.000 godina sa dobrim razlogom. Uz antivirusno, protivupalno i antifungalno dejstvo, beli luk je švajcarski nož u svetu lekovitog bilja, pa ne čudi da je istraživanje pokazalo da je beli luk najbolji u sprečavanju prehlade.

Đumbir (Zingiber officinale)
Đumbir je dijaforetik, ili jedinjenje koje izaziva znojenje. To ga čini delotvornim za razbijanje groznice i olakšava druge simptome prehlade ili gripa.

Ren (Armoracia rusticana)
Ne samo da je ovaj ljuti koren bogat vitaminom C, on takođe sadrži izocijanate i sulforafane, dva jedinjenja koji otklanjaju zatvor.

Važna napomena: Nemojte uzimati ren u velikim količinama, ako ste trudni, patite od gastrointestinalnih poremećaja ili bubrega.

Izop (Hyssopus officinalis)
Biljni praktičari koriste i izop za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i respiratornih infekcija. Ovi sivi dlakavi listići ostavljaju ukus kao spoj između žalfije i mente, a može se koristiti kao začin.

Origano (Origanum vulgare)
Nije stranac u većini naših kuhinja , origano čini veliki lek za kašalj ili kao čaj ili kao para za inhalaciju.

Crvena detelina (Trifolium pratense)
Ovi lep roze cvetovi rastu u celoj Evropi i koriste se za iskašljavanje. Biljka je tradicionalni lek za kašalj, bronhitis, i zagušenje u prsima. Pijte biljku kao umirujući čaj od suvog cveća koje će te kuvati u vrućoj vodi 10 minuta.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *