• 1
  • 0

Kukuruz je jednogodišnja biljka visine 1,5 do 3 metra. Stabljika je snažna, srcikasta sa širokirn linearnim listovima. Muški i ženski cvetovi odvojeni su na stabljici.

Muški su cvetovi smešteni u obliku metlice, na vrhu stabljike, dok se ženski cvetovi nalaze u pazuhu donjih listova i izbijaju između lista i stabljike. Za vreme cvatnje iz lisnih omotača izbijaju nitasti ženski cvetovi što se stvaraju u parovima, a nazivaju ih “kukuruznom svilom“. Vreme cvetanja ove biljke proteže se od juna do avgusta, gaji se kao kulturna biljka a za lek se upotrebljava kukuruzna svila (skuplja se pre oprašivanja) i seme.

Hemijski sastav kukuruzne svile:

Kukuruzna svila sadrži sitosterol, stigmasterol, trigliceride, eterično ulje, pantotensku kiselinu, smole, gorki glukozid, saponine, inozit, kriptoksantin, malo alkaloida, vitamin C, vitamin K3. Semena sadrže skrob, trigliceride, pentozane, materije alkaloidnog karaktera, zeaksantin, zeakarotin, kvercetin, izokvercetin i druge flavonoide, vitamine B1, B2, B6, nikotinsku kiselinu, pantotensku kiselinu, biotin.

Lekovito delovanje:

Kukuruzna svila uspešno leči bolesti bešike, bubrega, vodenu bolest, odlično je sradstvo za izlučivanje mokraće. Otklanja reumu i giht, edeme, preporučuje se i kod rahitisa. Mora biti pravilno osušena jer u protivnom gubi lekovita svojstva. Kukuruzno brašno snižava krvni pritisak.

Način upotrebe:

Pripremanje čaja: jedna puna mala kašika kukuruzne svile prelije se sa četvrt litre ključale vode. Pošto odstoji kratko vreme, pije se nezaslađen. Jednu kašiku kukuruznog brašna natapati u čaši vode preko noći i ujutru popiti.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *