• 1
  • 0
Likopen ima važnu ulogu u održavanju zdravog tela i uma. On je karotenoid, organski pigment koji se može pretvoriti u vitamin A. On je takođe i fitonutrijent, što znači da sadrži antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Dodajte više likopena vašoj ishrani kako biste koristili njegove prednosti:
 
Poboljšava zdravlje kože: Studije su pokazale da konzumiranje hrane bogate likopenom smanjuje oštećenje kože izazvanim UV zračenjem. Štaviše, likopen, kada se pretvori u vitamin A, može usporiti proces starenja i podstiče proizvodnju kolagena i melatonina, koji poboljšavaju izgled kože. Likopen takođe može ublažiti crvenilo kože, može smanjiti hrapavost kože, a takođe podstiče i stvaranje novih ćelija kože. Likopen otklanja tamne fleke i staračke fleke po koži.
 
Podstiče zdravlje kose: Gubitak kose, naročito kod muškaraca, povezan je sa viškom dihidrotestosterona (DHT). Redovna konzumacija hrane bogate likopenom može pomoći u smanjenju prevelikog DHT-a iz tela, što može usporiti proces gubitka kose. Osim toga, likopen može takođe podstaći rast zdrave kose.
 
Sprečava bolesti srca: Bolesti srca su često povezane sa prisustvom visokog nivoa holesterola u organizmu. Dobar način za borbu protiv srčanih oboljenja jeste redovno jesti hranu bogatom likopenom kako bi se spriječila oksidacija LDL-a ili lošeg holesterola, što sprečava zapušenje arterija.
 
Pomaže u lečenju raka: Jedan od karcinoma kod kojeg likopen može pomoći jeste kancer prostate, koji pripada jednom on tri najčešća karcinoma kod muškaraca. Za pacijente sa karcinomom, pored standartdne prirodne terapije prirodne medicine, preporučuje se prehrana bogata likopenom. Druge kancerogene bolesti kod kojih likopen može pomoći su rak dojke, kože, jetre i pluća.
 
Pomaže u lečenju neplodnosti: Studije pokazuju da postoji velika korelacija između redovne potrošnje hrane bogate likopenom i povećanog broja spermatozoida kod muškaraca. Međutim, i dalje se sprovodi istraživanje efekata likopena u lečenju neplodnosti kod muškaraca.
 
Poboljšava simptome dijabetesa: utvrđeno je da likopen smanjuje nivo glukoze u krvi, kao i oksidativni stres zbog njegovih antioksidativnih svojstava, što može biti od koristi u upravljanju i lečenju dijabetesa tipa 2.
 
Sprečava makularnu degeneraciju: Makularna degeneracija, stanje koje uzrokuje postepeni gubitak vida, jedan je od najčešćih uzroka slepila širom sveta. Ovo se može sprečiti uključivanjem hrane bogate bogatom likopenom u vašoj ishrani, jer zdrava doza retinola i vitamina A pomaže u održavanju celokupnog zdravlja očiju.
 
Borba protiv osteoporoze: Nedavna studija pokazala je da pridržavanje ishrane bogate likopenom pomaže u sprečavanju krhkosti i gubitka koštane gustine, što je glavni uzrok osteoporoze.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *