• 1
  • 0

Oksindole alkaloid daje mačjoj šapi velik deo njene aktivnosti, posebno, za stimulisanje određenih delova imunog sistema. Određeni delovi kao alkaloidi i glikosidi, izazivaju antioksidantsko i anti inflamatorno dejstvo ove biljke.

Mačji nokat je postala veoma popularna u Severnoj Americi pa je korištena za lečenje raka i Hiva, ali postoji malo izvestaja o dejstvu same biljke, vise dejstva ima u mesavini sa drugim biljkama slicnog efekta.

Mačji nokti je bila korištena kod urodjenickih plemena na Andima u Juznoj Americi a koji su je koristili za lecenje raznih upala, reume, cira na zelucu, tumora, dizenterije, pa i kod kontrole rađanja. Mačja šapa se koristila u Juzno Americkoj medicini i za artritis a najvise za pojacavanje imunoloske aktivnosti kod bolesnika.

Pleme Ashaninka indianaca u centralnom Peruu ima najduzu tradiciju u koristenju ove biljke Koriste je za lecenje zapaljenja urinarnog trakta , astme, čišćenje bubrega, za reumatizam i bolove u kostima.

Pleme Ashaninka kuva 5 – 6 kilograma, korena macje šape u vodi da bi dobili jednu šoljicu ekstrakta. Ovaj ekstrakt se zatim pije po jedna soljica dnevno tokom perioda menstruacije , tokom tri meseca. Dejstvo ovog tretmana se manifestuje tako sto dovodi do steriliteta tokom naredne tri do cetiri godine.

Macji Nokat raste unutar kisnih šuma u odredjenim delovima Južne Amerike, posebno u Peruu i Paragvaju. Biljka naraste do trideset metara a odreðeni delovi korena i kore drveta se koriste u medicini.

Intenzivno pocinje da se koristi od devedesete godine u Evropi i svetu za lecenje Aids i raka zbog delovanja ove biljke na imunoloski sistem i na njeno antioksidans dejstvo na vezivanje slobodnih radikala organizmu .

Nema klinickih izvestaja o ozbiljnim kontra efektima ove biljke.

Upozorenje :  Predoziranjem mogu nastati problemi na jetri i dovesti do problema sa bubrezima. Ne uzimati je sa mlecnim proizvodima.

Takodje se ne preporucuje trudnicama, dojiljama i deci.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *