• 1
  • 0

Spelta u sebi sadrži sve vitamine B grupe, osim vitamina B12, a ima i do 8 puta više kalcija, magnezija, fosfora i selena od ostalih žitarica. Kako su minerali u spelti povezani sa organskim ugljikom, oni mogu da se kompletno apsorbiraju u organizmu. Spelta sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glihemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalne količine šećera u krvi.

Njena izvrsna prehrambena svojstva u tradicionalnim kulturama činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga i oporavi nakon bolesti ili velikih napora.

U odnosu na pšenicu, spelta ima nekoliko prednosti. Gluten iz spelte je topiv u vodi, a kada se zagreje, razlaže se, pa je mnogo lakše probavljiv, od glutena iz pšenice koji kada dospe u probavne organe formira kuglice koje organizam jako teško probavlja.

I drugo, sorte pšenice koje se danas koriste imaju u svom sastavu inhibitore enzime, oni uglavnom služe kao zaštita od insekata, i koji dodatno otežavaju njenu probavu. Spelta ne sadrži ove inhibitore, pa se zato mnogo lakše probavlja u našem organizmu.

Zbog svega ovoga, osobama koje imaju problema sa probavom, artritis, migrene, osetljiva creva i kožne osipe verovatno će mnogo više prijati spelta nego obična pšenica.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *