• 1
  • 0

6 korisnih i lekovitih efekata ulja od đumbira

Leči Infekcije
Eterično ulje đumbira je antiseptik; ubija infekcije. Đumbirovo ulje je efikasno sredstvo u borbi protiv malarije i dugi infektivnih bolesti koje prenose komarci.

Trovanje hranom
Đumbir je antiseptik i sadrži supstance koje eliminišu nadimanje. Može se koristiti i za lečenje trovanja hranom. Takođe se koristi za lečenje crevnih infekcija i dizenterije.

Poboljšava cirkulaciju krvi
Loša cirkulacija krvi je definitivno glavni razlog zašto je telo često hladno, kao na primer hladne noge ili ruke. Ovo je često veliki problem za pojedince koji se bore sa tim. Konzumiranjem ulja od korena đumbira se znatno poboljšava cirkulacija što omogućava da telo bude stalno toplo. Treba napomenuti da je cirkulacija izuzetno važna u lečenju bilo koje bolesti.

Smanjuje upalu
Komponenta etarskog ulja đumbira, pod nazivom zingipain, je odgovoran za anti-upalna svojstava ulja. Ova važna komponenta nas oslobađa bola i tretira bolove u mišićima, kod artritisa, migrena i koristi se kao lek protiv gavobolje.

Ublažava nervozu
Eterično ulje đumbira je u stanju da ublaži osećaj nervoze, anksioznosti, depresije i iscrpljenosti. Osećaj grejanja, koje ima ulje đumbira, opušta telo i omogućava lak san.

Respiratorni poremećaji
Koren đumbira i ulje od korena đumbira su dobri ekspektoranti, oni efikasno leče brojne respiratorne probleme kao što su prehlada, kašalj, grip, astma, bronhitis i kratak dah. Đumbir je veoma dobar u eliminisanju sluzi iz grla i pluća.

Kako napraviti ulje od đumbira

Đumbir se tradicionalno destiluje parom kako bi se izdvojilo etarsko ulje. Međutim, i vi možete lako i jednostavno napraviti infuziju od đumbirovog ulja kod vaše kuće.

Sastojci i materijal potreban za paravljenje:

– 100 g đumbira, iseckanog
– 500 ml maslinovog ulja
– 1 električni lonac za kuvanje
– 2 sterilne tegle sa poklopcima
– cediljka
– gaza

Uputstvo za pravljenje:

– Postavite đumbir u električni lonac za kuvanje na najnižu mogću temperaturu. Prelijte sa maslinovim uljem.
– Pokrijte Lonac, ali ostavite poklopac odškrinut da bi izlazila vlaga .
– Ostavite da stoji (na blagoj temperaturi) 2 dana.
– Pazite da ulje ne krene da ključa ili da gori.
– Procedite ulje kroz gazu u prvu teglu.
– Ostavite ulje da odstoji 1 dan kako bi ste omogućili prirodno razdvajanje.
– Prespite ulje đumbira u drugu staklenu teglu.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *