• 1
  • 0

Simptomi: Nakupljeni gnoj u nekoj telesnoj šupljini. Tomas Duskier kaže: „Što je svetlije crvenilo, to je čir manji. Što je mekši i tamniji, to je veće uništenje tkiva. Gust žućkasti gnoj se opisuje kao „zdrav“, a tanak vodnjikavi i zelenkasti gnoj je uvek loš i znak je rasprostranjenosti i otežanog isceljivanja“.

Uzrok: Čir je prirodan način čišćenja tela tako što se otpadni materijal dovodi u talog koji se može lako iscediti. Gnoj se stvara gubitkom organskog sumpora iz ćelije da bi ćelije odumrle. Biljke koje sadrže organski sumpor, kao recimo beli luk, izgrađuju taj sumpor i sprečavaju nedostatak istog u organizmu.
 
Biljke koje pomažu: Obloge će da pomognu sazrevanju i čišćenju čira. Obloga od bresta, žalfije i lobelije (uzeti jednake komadiće ovih biljaka) dobra je za čireve; druga obloga koja će veoma brzo da izvuče čir i ublaži bolove je divizma – 3 komada te biljke i lobelija, 1 komad. Druge obloge mogu da budu od semena lana, lobelije i kanadskog ljutića; praziluk prokuvan u mleku; kiselo zelje, miloduh i morač; dobričica i hajdučka trava; šargarepa; krompir.
 
Korisne biljke: Mirika – kora (Myrica cerifera), kajenska paprika (Capsicum frutescens; C. minimum), karanfilić (Syzygium aromaticum), beli luk (Allium ursinum), đumbir (Zingiber officinale), kukuta – kora (Conium maculatum), češulja (Geranium robertianum), lobelija (Lobelia inflata), pelin (Artemisia absinthium), divizma (Verbascum thapsus), sasafras (Sassafras albidum), crveni brest (Ulmus rubra; U. fulva), kopriva – listovi (Urtica dioica).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *