• 623
  • 0

Simptomi: Upala zglobova. Artritis je oboljenje tela koje predstavlja staro hronično stanje koje ima mnoge oblike, kao što je, na primer, giht ili kostobolja, odnosno reumatični artritis koji se razlikuje od uobičajenih vrsta artritisa. Kod ovog poremećaja zglobovi postaju uvećani i bolni i veoma osetljivi na bilo kojipokret ili pritisak (bol može da bude stalan ili naizmeničan). Ruke se obično uvlače ili krive na stranu, a u hroničnim slučajevima mišići se skupljaju i uvenu. Taj poremećaj može da ima odlučujuće posledice prilikom porođaja, kako za majku tako i za novorođenče.

 
Uzrok: Uzrok artritisa su kiseline i otpadne materije u organizmu koje vremenom očvrsnu i ukoče zglob. Nepravilna ishrana je i uzrok i faktor koji pogoršava takvo zdravstveno stanje. Neke od namirnica koje najviše izazivaju ovakve zdravstvene tegobe su jaja, hleb, mleko, meso, so, šećer i druge, zato što izazivaju artritično okoštavanje. Upotreba krajnje tvrde vode često naglašava stanje artritisa, dok mekša voda pomaže njegovom ublažavanju. Ponekad osoba sa dobrom urođenom strukturom može da odbaci najtvrđu vodu bez ikakvih artritičnih posledica. Slabija osoba može da pije vodu koja nije previše tvrda i da iz nje izvuče relativno velike količine neorganskih minerala.
 
Biljke koje pomažu: Za uklanjanje otrovnih supstanci iz creva moguće je sprovesti visoki klistir čajem od crvenog bresta ili od kore belog hrasta. Organizam takođe treba očistiti dnevnom kupkom za preznojavanje od meksičke leptirove trave; masaža (ne masirati zapaljene zglobove) anđelikom, divljim ruzmarinom, korom krušine, američkim kolumbom, korenom žute lincure, kapicom ili korenom valerijane. Mogu se koristiti i obloge od kajenske paprike, lobelije, divizme, crvenog bresta za ublažavanje bolova nateklih zglobova; dobri su i linimenti od ulja kajenske paprike, kokosa, lobelije i vranilove trave.
 
Korisne biljke: Gorki koren (Apocynum androsaemifolium), kupina (Rubus fruticosus), divlji ruzmarin (Cimicifuga racemosa), krušina – kora (Rhamnus frangula), čičak (Arctium lappa), glatka hortenzija (Hydrangeas arborescens), irska mahovina (Chondrus crispus), testerasta palma – bobice (Serenoa repens), kapica (Scutellaria lateriflora), zimzelen (Gaultheria procumbens), obični štavelj(Rumex crispus).
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *