• 548
  • 0
Latinski naziv: Piper nigrum
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Listovi su jajasti, glatki, tamnozeleni, 10 cm do 15 cm dužine i 3 mm do 6 mm širine; cvetovi su beličasti; plod nalik bobici je zelen u početku, zatim crven i žut kada sazri; a plod ima aromatičan miris i ljut ukus.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Osušen plod (bobice i prah). Nezreo plod je crn, a zreo je beo.
 
Lekovito dejstvo: Stimulans, tonik, antiperiodik, dijaforetik, karminativ, rubefacijens, začin, sredstvo za snižavanje temperature.
 
On je aktivni stimulans, naročito za gastrointestinalni trakt. Može se upotrebljavati kao zamena za kajensku papriku.

Lekovita upotreba: Akutni gastroenteritis, kolik, začin, groznice (periodične, naizmenične), flatulencija, desni, loše varenje, reumatizam (flaster), upaljeno grlo (ispiranje grla).

Preparati: Ne kuvati ili podgrevati biber.Kada se podgreje, molekularna struktura od organske do neorganske se veoma brzo menja, bivajući iritantna za bubrege, jetru i za oblast žučne kese. Uvek se treba upotrebljavati svež. Većina bibera koja se mogla naći u prodavnicama imala je dodate opasne konzervanse, da bi držali podalje štetočine. Pokušavajte da koristite ceo biber ili zrno bibera, samleven svež u malom mlinu za biber (koji je relativno jeftin).

Doziranje:

Balsam: 30 mg.
Prah: 100 mg do 1gr.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Kao dijaforetik: Staviti svež biber u čaj i popiti velike količine dok je toplo. Ovo će učiniti da se pacijent znoji; ako se uzima u kombinaciji sa toplom kupkom, utoliko bolje.

Upaljeno grlo: Pomešati prah u malu količinu vode i ispirati gutljaj po gutljaj.
 

Kožna

 
Reumatizam: Koristiti u formi flastera.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Akutni gastroenteritis

 
4 čajne kašičice bibera u prahu (Piper ngrum)
3-4 supene kašike morske soli
90 ml jabukovog sirćeta
 
Preparat: Promešati u 90 ml tople vode.
 
Doziranje: 1 supena kašika 3 puta na dan.
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, drvenasta zimzelena puzavica; prirodna u istočnoj Indiji, Javi, Sumatri; kultivisana na drugim mestima.
 
Branje: Bobice su najjače kada se sakupe pre sazrevanja (crna je nezrela bobica), jer sadrže vredan balzam. Beli (zreli) biber manje je ljut, ali se može koristiti nakon što se bobica potopi u vodu i spoljašnji omotač se oljušti.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *