• 730
  • 0
Emenagoge su ženski korektivi koji izazivaju, stimulišu i podstiču menstrualni tok i pražnjenje. Ako se pravilno koriste, emenagoge će urediti čitavu reproduktivnu oblast, tako da će menstrualni tok i pražnjenje postati normalni, umesto prekomernog ili smanjenog.
 
Ženski reproduktivni organi se mogu podeliti u dve grupe, unutrašnji i spoljašnji. Unutrašnji organi se nalaze unutar karlice: jajnici, jajovodi, materica; a spoljašnji organi su grupisani pod imenom “stidnica”. Većina ženskih problema se javlja u unutrašnjem sistemu, tako da to naglašavamo ovde.
 
MATERICA ili utroba je organ gestacije ili trudnoće – šupljina, oblika kruške, mišićni organ, oko 7,5 cm dužine, 5 širine i 2,5 debljine, smešten u karlici između bešike i rektuma. Ona prima i zadržava oplođene jajne ćelije, nosi bebu tokom razvoja i raste u veličini do 30 cm u dužinu i 25 cm u širinu i na kraju je glavni agens pri potiskivanju i izbacivanju na porođaju. Posle toga materica se brzo svodi na malu veličinu, ali ne tako malu kao pre porođaja.
 
Materica je fiksni organ, okačen unutar karlične šupljine putem ligamenata – tako da kada je bešika puna, materica je gurnuta unazad, a kada je rektum uvećan, gurnuta je unapred. Promena držanja utiče na poziciju materice, a tokom trudnoće normalno je da se podigne pomalo u abdominalnu duplju; ipak, gornji zaokruženi deo materice ili fundus je blago nagnut unapred, a spoljni otvor nadole i blago unazad.
 
Materica je podeljena u tri dela: fundus, telo i cerviks ili vrat. Fundus je gornji i širi deo, telo je srednji deo i postepeno se sužava, a cerviks ili vrat je suženi deo koji se proteže do vagine.
 
Za menstrualna ometanja koja rezultuju u izostanku, kašnjenju, usporavanju ili suzbijanju menstruacije ili amenoreje, koristiti biljke kao što su snežna lopta, plava stanićarka, divlji ruzmarin, itd. i lekovite formule koje se mogu naći kod snežne lopte, meksičke leptirove trave, itd.
 
Zbog zadržavanja menstruacije u pubertetu ili hloroza, takođe poznata kao zelena bolest, dolazi do poremećaja u menstruaciji, sa pratećim simptomima bledila kože, gubitka apetita, lumbalnog bola, kiselosti želuca, konstipacije, uznemirenosti i generalne poremećenosti. Poboljšati varenje, ojačati čitav sistem i ukloniti prepreke; lekovite formule koje možete naći kod gorske nane, blaženog čkalja, mačje mente, itd. su dobre za ovakva stanja.
 
Za obilne menstruacije i menoragiju, previše čest ili previše obilan menstrualni tok, ili tok koji traje više nego što bi trebalo, sa pratećim simptomima lumbalnog bola, moguće nervne iritacije, pritiska u abdomenu, česte konstipacije, itd. koristiti ženske korektivne formule koje se nalaze kod maline, pravog jednoroga, itd.
 
Bolne menstruacije ili dismenoreja, stanje je slabosti u reproduktivnim organima od prehlade i opšte telesne slabosti, sa pratećim teškim bolovima u vreme menstruacije u abdomenu, u slabinama i leđima, koje zahteva ujednačavanje cirkulacije sa toplim čajem od preparata u prahu, gorske nane, itd. ili korektivne lekovite formule koje su date pod jarebicinom bobicom, snežnom loptom, meksičkom leptirovom travom, itd.
 
Kod upale materice, što se dešava zbog prehlada, priraslica (adhezije), udaraca, itd. gde pacijent pati od bolova u utrobi i duž leđa i iritiranog nervnog sistema, bolovi mogu biti ublaženi ponavljanim toplim fomentacijama (oblogama) duž obolelog dela, praveći esenciju od 60 g cvetova kamilice i 6 glava maka (krčkati 10 minuta u 2,8 l vode) i piti čajeve od formula kod maline, belog američkog lokvanja, itd.
 
Leukoreja, koja je često praćena upalom materice, svrabom spoljnih genitalnih organa, beličasto do kremastim pražnjenjem, bolovima u donjem delu leđa i slabinama, glavoboljom, konstipacijom, iritiranim nervnim sistemom, itd. je takođe neprijatna i oslabljuje sistem. Za ovakve situacije koristiti vaginalno ubrizgavanje bilja kao što je hamamelis i lekovite formule kod maline, belog američkog lokvanja, itd.
 
Postoji oko 150 klasifikovanih biljaka koje se promovišu za normalizaciju menstrualnog toka. Ali samo saznanje da postoji menstrualna poteškoća nije dovoljno; možemo je izlečiti samo uklanjanjem uzroka. Ako je došlo do skorije prehlade koja je izazvala zapušenost, relaksirajući dijaforetik može biti sve što vam je potrebno, a često samo nekoliko doza preparata u prahu je potrebno da bi se uklonila prehlada i izazvana zapušenost. Generalna slabost može biti izvor hroničnog slabljenja sistema. U ovom slučaju, ženski organi mogu biti ojačani tonicima i stimulativnim dijaforeticima dok se zdravlje ne povrati. Međutim, nikada ne primenjujte drastične katarike ili jake purgative gde postoje menstrualne teškoće; to može veoma zakomplikovati i pogoršati stanje, ali prirodni lekovi koje mi obezbeđujemo u toniku za debelo crevo uvek će biti blagotvorni i jednostavni za korišćenje.
 
Emenagoge su ženski korektivi koji izazivaju, stimulišu i podstiču menstrualni tok i pražnjenje. Ako se pravilno koriste, emenagoge će urediti čitavu reproduktivnu oblast, tako da će menstrualni tok i pražnjenje postati normalni, umesto prekomernog ili smanjenog.
 
JAREBICINA BOBICA (Mitchella repens)
VRATIĆ (Tanacetum vulgare)
GORSKA NANA (Mentha pulegium)
BLAŽENI ČKALJ (Cnicus benedictus)
LAŽNI JEDNOROG (Chamaelirium luteum)
SNEŽNA LOPTA (Viburnum trilobum)
PRAVI JEDNOROG (Aletris farinosa)
PLAVA STANIĆARKA (Caulophyllum thalictroides)
RUTA (Ruta graveolens)
SRDAČICA (Leonurus cardiaca)
ZLATNA GOLUŽDRAVKA (Senecio aureus)
BOŽJE DRVCE (Artemisia abrotanum)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *