• 1
  • 0
Katartici ubrzavaju pražnjenje creva. Na tržištu ima nekoliko proizvoda ovih karakteristika, uglavnom neorganske supstance, koji iritiraju osetljive organe i često izazivaju dehidrataciju. Oni su štetni za funkcionalne procese i živost u telu: mineralna ulja, slani purgativi (magnezijum sulfat, magnezijum citrat, kalijum sulfat, kalijum tartarat, kalijum bitartarat, natrijum sulfat ili Glauberova so, natrijum fosfat, natrijum hlorid, natrijum tartarat, mangan sulfat, itd.), živin hlorid ili kalomel, itd. Proverite etiketu na proizvodu da vidite njegov sadržaj. Ove proizvode nikada ne bi trebalo koristiti, jer ne mogu postići prirodne i regenerativne rezultate. Prirodne mineralne vode sa organskog izvora, smeju da se koriste.
 
Botanički katartici ubrzavaju fizičke procese pražnjenja, takođe su i moćni iscelitelji, pomažu u čišćenju, jačanju i okrepljivanju nefunkcionalnih tkiva i organa. Ovi agensi su klasifikovani u nekoliko kategorija prema svom delovanju:
 
Laksativi ili aperijensi održavaju umerenu peristaltiku i proizvode normalnu stolicu bez tegoba i iritiranja. Mnoštvo voća je aperijens, pijenje velike količine vode je takođe laksativ. Ova kategorija agensa za čišćenje je jedina koja se generalno koristi za odojčad i veoma slabe ljude. Aperijensi su blagi i spori i generalno treba da se uzimaju uveče pred odlazak u krevet. Neki od ovih agensa, kao što je maslinovo ulje imaju jači uticaj na tanko crevo, dok drugi, kao što su agar i krkavina, deluju posebno na debelo crevo, a neki, kao što je sladić, deluju na čitav crevni trakt.
 
Katartici ili jednostavni purgativi izazivaju aktivnu peristaltiku i stimulišu žlezdane sekrete utrobe, proizvodeći jedno ili više pokretanja creva, praćenih sa nešto iritacije i tegoba. Oni obično deluju u okviru 8-12 sati i treba da se koriste ujutru ili između obroka na prazan želudac. Neki od ovih agenasa imaju afinitet za određenu oblast – kao što je dvanaestopalačno crevo (koren mandragore) ili za debelo crevo (aloja, sena, rabarbara).
 
Drastici ili drastični purgativi deluju još intenzivnije i proizvode burnu peristaltiku i vodene stolice sa dosta bola. Oni iritiraju i slabe sluznicu izazivanjem seruma da izađe iz crevnih sudova. U velikim dozama mogu izazvati zapaljenje, tako da treba koristiti prethodne dve kategorije aperijenata i katartika, kad god je moguće. Kada god se koriste drastični purgativi, koristiti ih samo uz kombinaciju korektivnih i blagotvornih agenasa. Ovo je delimična lista drastičnih purgativa: ricinus, gorke jabuke, kaskarila ulje, smola garcinie, proljevak, jalapa, dvodomni bljuštac, divlja tikva.
 
Hidragoge su veoma aktivni drastični purgativi i odstraniće velike količine seruma i vode iz sudova, prouzrokujući veliko vodeno pražnjenje. Ovo je delimična lista hidragoga: koren avdike, smola garcinie, rusa, koren crvene zove, solnjača, iris (I. foetidissima).
 
Holagoge su purgativi koji stimulišu protok i pražnjenje žuči, dok, u isto vreme, proizvode slobodno pražnjenje stolica zelene boje ili “žučnih” i tečnih. Deluju uglavnom na dvanaestopalačno crevo i skupljaju kanale žuči, tako presipaju žuč u tanko crevo, ali ne podižu obavezno lučenje žuči kao agensi jetre, iako su neke biljke pronađene u obe kategorije.
 
Pratiti instrukcije za svaku biljku koja sledi, ali takođe zapaziti sledeći rezime smernica Dr Šoka kao koristan:
 
Gde je efekat tonika najviše naznačen, koristiti gorka pića. Kod jetre i žučne kese koristiti lek za jetru. Za brzo čišćenje, koristiti rabarbaru. Za decu, generalno, nema boljeg leka od sladića. Za atonično i delimično atrofirano debelo crevo mandragoru ili kandelaber veroniku. Za dugotrajni tretman zatvora, koristiti krkavinu. Proučavanje svake će vas pravilno uputiti.
 
ŠIMŠIRIKA (Berberis vulgaris)
DIVLJI LAN (Linum catharticum)
RABARBARA (Rheum palmatum)
SENA – aleksandrijska (Cassia acutifolia)
SENA – istočnoindijska (Cassia angustifolia)
SLADIĆ (Glycyrrhiza glabra)
AMERIČKA MANDRAGORA (Podophyllum peltatum)
KURIKA (Euonymus atropurpureus)
BALSAMATSKA TOPOLA (Populus balsamifera)
VRELE USNE (Chelone glabra)
KANDELABER VERONIKA (Veronicastrum virginicum)
GORKI KOREN (Apocynum androsaemifolium)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *