• 831
  • 0
Tomas Dešauer piše o nervnom sistemu:
 
Nervi su kao mreža električnih žica u gradu. U njima je električna energija nošena do svakog doma i fabrike kako bi se snabdeli svetlom, kako bi radile mašine, ulični automobili, itd. Male žice se koriste kada je potrebna manja snaga, dok su veći naponi prenošeni većim kablovima. Odgovarajuća žica je važna. Ako je žica previše laka ili previše krhka, može da propadne i imali bi slom u električnom sistemu.
 
Umesto električne energije, naša nervna mreža prenosi nervnu tečnost. Ova tečnost se ponaša na isti način kao i električna energija; ona radi kao hemijski apart u našim telima i podstiče i održava protok različitih lučenja od različitih organa u telu. Mi imamo veliku nervnu mrežu. Nervne mreže su snažne koliko su snažna vlakna od kojih su sačinjene, a vlakna se izgrađuju i gube svakog dana. Sve zavisi od nas, od toga koliko snažnim ili slabim održavamo ova vlakna, jer snaga i efikasnost nerava, kao i svi delovi tela, zavise od zdravlja krvi i od dnevnih navika u našem životu.
 
Nikada ne koristite lekove kako biste stimulisali nerve, jer će to naneti više štete nego dobra. Nemojte koristiti hemijske sedative ili stimulanse, već otklonite uzroke nervoze izbegavanjem nepravilnih navika u jelu, piću i izbegavanjem briga. Nezdrave navike u ishrani truju sistem, puneći ga sa kiselinom, što iritira nervna vlakna i izaziva upalu nerava, išijas, itd. Izbegavajte neumerenost u jelu i piću, a posebno izbegavajte seksualnu neumerenost. Pristojan odmor je takođe važan. Neumerenost rezultuje neadekvatnom nervnom tečnosti i konačno nervnom iscrpljenošću. Čitavo telo će patiti i ni jedan organ neće umaći šteti.
 
Nervne biljke deluju kao nervni tonici. Njihova funkcija je da hrane, regulišu, ojačaju i rehabilituju nervne ćelije. One deluju ili kao stimulansi ili kao sedativi, smanjujući zastranjivanje, iritaciju ili bol nervnog sistema. Njih ne treba mešati sa neorganskim lekovima ili opijatima koji se koriste od strane tradicionalnih lekara, koji na kraju iznuruju i oštećuju vlakna i tkiva.
 
Antispazmodici sprečavaju i olakšavaju prekomerne kontrakcije (spazam) mišića u bilo kom delu tela. Mnogi funkcionišu stimulisanjem viših nervnih, koordinirajućih centara i centara moći (sredstva za umirenje nerava); drugi oslabljivanjem svih vitalnih funkcija (lobelija, američka čemerika, itd.); a nekoliko njih stimuliše mišićna vlakna creva, kako bi izbacili gasne akumulacije (asafoetida, valerijana, divlji jam, čajevac, itd.). Većina ovih biljaka isceljuje oštećene ili prezaposlene nerve i olakšava nervne tenzije i iritaciju izazvanu nepravilnim i jakim delovanjem mišića. Ove biljke su najefikasnije u slučajevima reumatoidnog artritisa, tako da su naročito korisne kao anti-tetanus agensi. 
 
LOBELIJA (Lobelia inflata)
KAPICA (Scutellaria lateriflora)
VALERIJANA (Valeriana officinalis)
GOSPINA PAPUČICA (Cypripedium calceolus var. pubescens)
IMELA (Viscum album)
RANILIST (Stachys officinalis)
SNEŽNA LOPTA (Viburnum trilobum; V. Opulus)
HMELJ (Humulus lupulus)
DIVLJI RUZMARIN (Cimicifuga racemosa)
DIVLJI JAM (Dioscorea villosa)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *