• 908
  • 0
Latinski naziv: Trifolium pratense
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – uspravna ili povijena, manje više dlakava, razgranata, visoka od 15 cm naviše.
 
Listovi – obično tri lista koja rastu naizmenično na tri strane stabljike, jajolikog su oblika, ili pak duguljasti, a pri središtu su označeni belim polumesecom koji često ima crne tačkice.
 
Cvetovi – jajolikog oblika i sastoji se od mnoštva purpurno-crvenih malih medonosnih cevastih krunica koje mirišu na med i načičkane su jedna pored druge; cvet je dug i širok oko 1 cm; pri dnu je tačkast i u obliku jajeta; kada se krunice osuše dobijaju purpurno-braonkastu boju i smanji im se veličina. Prah je zelenkasto-smeđe boje.
 
Ukus – slatkast i pomalo gorak.
 
Miris – blago aromatičan, kao miris čaja.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Krunice cveta u fazi cvetanja.
 
Lekovito dejstvo: Alterativ, blagi stimulans, sedativ, sredstvo za otpušavanje kanala, hranjivo sredstvo, delimično antispazmodik, depurativ (za čišćenje), sredstvo za dezinfekciju.
 
Crvena detelina je odlična kod oboljenja skrofule i kod raznih kožnih poremećaja. Služi kao čudesan protivotrov kanceru. Izvanredna je kod oboljenja od bronhitisa i kod pojave grčeva. Crvena detelina je takođe odlična kao dodatak u alterativ smešama. Otkrićete da je ona delotvoran i pouzdan lek kod bolesti iznurenosti i za slabašnu i nejaku decu. Topla infuzija ove biljke umiruje nerve.
 
Lekovita upotreba: Spazmodičan i bronhijalni kašalj, veliki kašalj, kancer, tromi čirevi (crvena detelina je preporučljiva za svaki deo tela), skrofula, perutava koža (crvena detelina uživa prastaru i pouzdanu reputaciju u lečenju takvih poremećaja), rahitis, bronhitis, otežano disanje, slabost grudi, horeja, guba, pelagra, sveže povrede, sifilis i stare rane.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura. Bezbedno je pripremiti i dvostruku jačinu leka, ali ga treba primenjivati u istim propisanim dozama.
 
Doziranje:
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml do 90 ml između obroka, 3-4 puta dnevno.
Prah: 1 g do 3 g (2-6 kapsula #0 od kojih svaka ima 500 mg).
Tinktura: 20 kapi, ili 2/3 čajne kašičice.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Analna

 
Kancer: Ubrizgati jaku infuziju čaja 5 ili 6 puta dnevno, a takođe piti čaj za unutrašnju upotrebu.
 

Oralna

 
Alterativ: Crvena detelina se obično kombinuje sa drugim alterativ agensima, kao što je silvatika (Stillingia sylvatica), koren čička (Arctium lappa), obični štavelj (Rumex crispus), američki bodljikavi jasen (Zanthoxylum americanum), perunika (Iris versicolor) i druge, kako bi se bolje izvukla alterativ svojstva.
 
Bronhitis, bronhijalni i spazmodični kašalj, veliki kašalj: Piti infuziju bez ograničenja.
 
Nedostatak životne energije i nedostatak nervne energije: Popiti infuziju.
 
Kancer: Piti najmanje 4 puta dnevno, ili više, na prazan stomak.
 

Kožna

 
Perutava koža: Upotrebite jak čaj za ispiranje kože ili upotrebite u vidu masti za kožu.
 
Bezbolni čirevi, tumor: Primeniti ekstrakt ili spirati bez ograničenja snažnim čajem, takođe piti čaj.
 

Vaginalna

 
Kancer: Loptastim špricem ubrizgati jak čaj (vaginu držati zatovrenu posle ubrizgavanja kako bi se tečnost potisnula do prednjeg dela utrobe); zadržati nekoliko minuta pre ispuštanja tečnosti i taj postupak uraditi 5 ili 6 puta dnevno.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Alterativ smeša
 

30 g crvene deteline (Trifolium pratense)
30 g korena čička (Arctium lappa)
30 g kanadskog mesečevog semena (Menispermum canadense)
15 g divizme (Verbascum thapsus)
 
Preparat: Krčkati ove biljne sastojke u 2 l vode dok se ne smanji na 1 l; procediti, zasladiti medom i ostaviti da odstoji; flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 

Dr Tomsonov čuveni biljni flaster za kancer

 
Napuniti mesingani bakrač vrhovima crvene deteline i prokuvati ih u vodi sat vremena; prokuvane sastojke izvaditi, naliti sveže vrhove crvene deteline u sud i ponovo prokuvati u istoj tečnosti. Procediti i pritiskom na vrhove crvene deteline iscediti iz njih sav sok, a zatim ostaviti da se krčka na tihoj vatri dok ne pogusti kao katran – gustina koja je pogodna za upotrebu. Budite oprezni da vrhovi crvene deteline ne zagore. Prilikom upotrebe, prvo ih rastresite u dublji sud i rasparčavajte dok ne omekšaju. Tada su dobre za isceljenje od kancera, ranjavih usana i starih rana.
 
Napomena: Nije neophodno napraviti ovoliku količinu koja je navedena u ovom receptu. Prilikom pripremanja ove smese ne zaboravite da to činite u tiganju od nerđajućeg čelika. Preporučljivo je da gore pomenuti sastojci budu pomešani sa ekstraktom maslačka. Cilj mešanja sa maslačkom je da se olakša žestoko peckanje koje crvena detelina prouzrokuje kada se nanese na obolelo mesto, kao i da bi se pojačalo njeno lekovito dejstvo. Staviti flaster na čistu gazu.
 

Lek protiv kancera

 
1 deo cvetova crvene deteline (Trifolium pratense)
1 deo vinobojke (Phytolacca decandra)
1 deo korena sladića (Glycyrrhiza glabra)
1 deo kore krkavine (Rhamnus purshiana)
1 deo korena sarsaparila (Smilax ornata)
1 deo kore američkog bodljikavog jasena (Zanthoxylum americanum)
1 deo korena čička (Arctium lappa)
1 deo kore krušine (Rhamnus frangula)
1 deo korena silvatike (Stillingia sylvatica)
1 deo korena mahonije (Berberis aquifolium)
1 deo kore breskve (Prunus persica)
1 deo listova i malih stabljika čaparala (Larrea tridentata)
 
Preparat: 1 čajna kašičica u šolju vode; preliti proključalom vodom.
 
Doziranje: 1/3 šolje 3 puta dnevno; svake 3 nedelje povećati količinu za 1/3 šolje dok se ne dođe na celu šolju 3 puta dnevno.
 

Kancerogene izrasline, napadi gube, pelagra

 
1 deo crvene deteline (Trifolium pratense)
1 deo divlje ljubičice (Viola odorata)
1 deo čičkovog korena (Arctium lappa)
1 deo običnog štavelja (Rumex crispus)
1 deo korena maslačka (Taraxacum officinale)
1 deo sunčanice (Helianthemum canadense)
1 deo korena kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis)
 
Preparat: Ovu biljnu mešavinu ubaciti u vodu kada proključa, isključiti vatru i ostaviti poklopljeno dok se ne ohladi dovoljno da može da se pije.
 
Doziranje: 3 puta dnevno po 60 ml.
 

Sifilis

 
30 g crvene deteline (Trifolium pratense)
30 g semena čička (Arctium lappa)
60 g korena mahonije (Berberis aquifolium)
15 g crvenog korena (Sanguinaria canadensis)
 
Preparat: Ove biljke upotrebiti u vidu granula ili praha, te ih u gore navedenoj količini usuti u 500 ml proključale vode i 500 ml vrelog jabukovog sirćeta; poklopiti i ostaviti da se natapa 2 sata; procediti i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml 4 puta dnevno.
 
Prijatne kombinacije: Lekovita svojstva crvene deteline najbolje dolaze do izražaja kada se ta biljka pomeša sa drugim alterativ biljem.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodinji koren, jednogodišnja stabljika; uobičajena biljka širom Kanade i SAD-a, centralne i severne Azije; raste na poljanama i livadama i uz puteve; cveta od aprila do novembra.
 
Branje: Cvetove treba brati kada su potpuno rascvetani.
 
Sestrinske biljke:
 
– Bela detelina (Trifolium repens); cvetovi: furunkuli, čirevi, kožne bolesti; jednake količine sa crvenom detelinom i običnim štaveljom čine odličan melem; usamljene okrugle glave belo-rozikastih cvetova na bezlisnim stabljikama.
 
– Beli kokotac (Melilotus alba); cvetovi: slična upotreba kao kod bele deteli ne; sićušni beli cvetovi; mali, uzani ili duguljasti listovi u grupi od tri; cela biljka ima sladak ukus vanile kada je osušena i koristi se za začin.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *