• 1
  • 0
Latinski naziv: Ulmus rubra; U. fulva

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – veliko drvo, 15 m do 18 m visine, 0,3 m do 1,2 m debljine, crvenkasto-braon kore i drvena. Kora je duboko izbrazdana (uzane i uspravne), veoma hrapava. Najdublji sloj je uglačano beo, žilave i vlaknaste teksture sa brašnjavim pukotinama. Grane i grančice su hrapave, sivkaste i dlakave. Prah je svetlobraon.
 
Listovi – veliki, 10 cm do 20 cm dužine, 5 cm do 7,5 cm širine, duguljasti, zašiljeni (sužavaju se u tanku tačku), hrapavi na obe strane, sa peteljkom, dlakavi, nejednako nazubljeni, nejednakih osnova u svom približno srcastom obliku, tamnožućkasti, maslinasto zeleni sa gornje strane, svetliji i ponekad paperjasti ispod. Pupoljci su pokriveni gustim finim riđim dlačicama.
 
Cvetovi – mali, pojavljuju se pre listova (mart-april), sedeći (spojeni direktno sa osnovom), bez stabljike ili peteljke, u grozdu, paperjasta čašica cveta, kao i krnja krunica.
 
Plod – krilati plod, dugačak, ravan, širok (skoro kružnog oblika), 1,2 cm do 1,9 cm dužine, jednosemen, žutih krila, svilenkast sa kratkim žućkasto-smeđim dlakama, sarzeva u proleće u intervalima od 2 do 4 godine.

Ukus – izrazito “ljigav” ili sluzav.
 
Miris – jak i karakterističan.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Unutrašnja kora.
 
Lekovito dejstvo: Emolijens, demulcent, sredstvo za grudi, ekspektorans, diuretik, blagi astrigent i tonik.
 
Crveni brest je jedan od najvrednijih lekova u biljnom svetu. Ovo je bio važan botanički lek, takođe i hrana za američke indijance i herbaliste pionire. On sadrži obilje sluzi koja će ublažiti iritaciju, zalečiti zapaljenje, izvući nečistoće, brzo isceliti i veoma ojačati. Veoma je umirujuć i isceljujuć za iritirane i upaljene površine, za razne unutrašnje sluznice ili povrede, opekotine, ispucalu kožu, itd. Najkorisniji je za upaljena stanja želuca, pluća, creva i urinarnih organa.
 
Prah koji je stavljen u sluzni napitak ili kašu je blag i hranjiv obrok za bebe, stoga odlična hrana za prelaz sa dojenja na čvrstu hranu. Takođe je čudesna za starije osobe ili ljude u fazi oporavka; sadrži toliko hranjivih sastojaka kao i ovsena kaša, iako je dosta lakša za sistem i odlična je životna namirnica. Kaša je odličan lek u svim slučajevima slabosti, plućnih problema, želudačnih zapaljenja, plućnih krvarenja, itd. Posebno je efikasan u apsorbovanju otrovnih gasova i neutralisanju bilo kakve kiseline u želucu. Zbog svoje sluzave prirode lako ga je svariti i izbaciti. Njegovo delovanje je tako blago da može biti zadržan i u osetljivom stomaku onda kada su druge supstance odbačene. Odličan je za regulisanje dečije dijareje.
 
Kao obloga, crveni brest je jedan od najboljih lekova za umirivanje povređenih i zapaljenih delova, a takođe obezbeđuje sastojke za brzo isceljenje i ojačavanje tkiva.
 
Lekovita upotreba: Tuberkuloza, astma, bronhitis, upala pluća, gastritis, nefritis, čir na želucu, upala ili ulceracija pilorusa, kalkulus, vreo urin, gušobolja, difterija, zapaljenje creva, kožne erupcije, rane, ulcerisani želudac, slabost želuca, furunkuli, karbunkuli, apsces, promrzline, gnojna upala očiju, povrede, opekotine, dijareja, kašalj, dizenterija, zapaljenje plućne maramice, upaljeno grlo, rhus dermatitis, ženski problemi, leukoreja, tumori, vaginalna iritacija, itd.

Preparati: Esencija, infuzija, sluz, prah, vagitorija, supozitorija i tinktura.
 
Doziranje:

Esencija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Infuzija: 1 čajna šolja, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 1 čajna kašičica ili više u kapsulama, 3 puta dnevno ili više.
Tinktura: 5-40 kapi, 2 do 3 puta.
Sluz ili kaša: 235 ml do 470 ml (toplo), 1 do 3 puta dnevno (više ako je potrebno).
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Analna

 
Zapaljenje creva: Dok mešate, lagano izlijte 470 ml provrele vode preko 30 g kore u prahu da biste napravili infuziju. Ostavite da stoji dok se ne dostigne odgovarajuća temperatura za klistir. Procediti čistu tečnost i ubrizgati u creva.
 

Oralna

 
Astma, bronhitis, hronični kašalj (naročito veliki kašalj), plućni problemi, cistitis, katar bešike, otrovni bršljan, rhus dermatitis, opekotine, tuberkuloza: Videti “LEKOVITE FORMULE” pod “Lek za astmu”.

Gorušica ili upaljeno grlo: Žvakati koru.

Tuberkuloza: Koristiti formulu “Lek za astmu”, dodajući 1 čajnu kašičicu soka od belog luka; uzimati često 1 čajnu kašičicu, u zavisnosti od težine slučaja.
 
Ulcerisani želudac: Koristiti kašu crvenog bresta.
 
Slab želudac i povraćanje, upala pluća, nefritis, zapaljenje, ulceracije: Kaša od crvenog bresta je obično dobro primljena kada se sva hrana odbacuje. Videti “LEKOVITE FORMULE”.

Umirujući hranjivi napitak za bebe koje prelaze na čvrstu hranu: Skuvati mali deo ili grumen cele kore crvenog bresta, odliti čistu tečnost i zasladiti. To u isto vreme ublažava bolove od grčeva.
 

Kožna

 
Obloga za izvlačenje i lečenje (upaljene površine, čirevi, povrede, opekotine, furunkuli, kožne bolesti, gnojna upala očiju, promrzlina, itd.): Dodati vodu u prah da biste napravili debelu oblogu i staviti na obolelo mesto. Mogu se dodati druge biljke po potrebi. Oguliti koru odmah i vezati unutrašnji deo za povredu.
 
Rhus dermatitis i opekotine: Primeniti lokalno donju formulu “Lek za astmu” kao toplu oblogu na obolela mesta i ostaviti da stoji sat vremena. Oprati biorazgradivom sapunjavom vodom i isprati. Ponavljati dok sav svrab i simptomi ne nestanu.
 
Kožne erupcije i rane: Isprati sa čajem crvenog bresta.
 
Furunkuli, karbunkuli, apsces: Videti “Obloga crveni brest” ispod.
 

Vaginalna

 
Vagitorija i supozitorija (osnova) za upalu vagine, upalu jajnika, slabost materice, nečistoće, leukoreju, izrasline i tumore: Kao lekovita baza (osnova), kora crvenog bresta u prahu može se lako formirati u supozitorije i navlažiti po potrebi kako bi se ubacila u ženske genitourinarne organe. Koristiti formulu “Pakovanje crveni brest”.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Sluz od crvenog bresta #1

 
6 g crvenog bresta, istucano (Ulmus rubra, U. fulva)
90 ml vode
 
Preparat: Staviti biljku u provrelu vodu, dobro pokriti i držati na slaboj vatri sat vremena. Procediti kroz žičanu cediljku.
 
Primena: Koristiti samostalno ili za emulzije i mešavine.
 

Sluz od crvenog bresta #2
(za sluznicu želuca i creva)

 
1 čajna kašičica cvenog bresta u prahu (Ulmus rubra, U. fulva)
470 ml destilovane vode
 
Preparat: Pomešati crveni brest sa dovoljno hladne vode, kako bi se formirala glatka polutečna krema. Kada se dobro promeša, izliti preko toga provrelu vodu, stalno mešajući, začiniti cimetom, mirišljavim orahom, rendanom korom limuna, limunovim uljem, itd.
 
Doziranje: 235 ml (toplo) 1 do 4 puta dnevno.
 

Kaša od crvenog bresta
(za ojačavanje, umirivanje i isceljenje upaljenih površina)

 
85 g crvenog bresta u prahu (Ulmus rubra, U. fulva)
240 ml destilovane vode
1 čajna kašičica meda (podesiti odgovarajućem ukusu)
mala količina cimeta ili mirisnog oraha u prahu
 
Preparat: Napraviti polutečnu kremu dodajući vodu, po malo, u prah od crvenog bresta dok mešate; dodati med i začine za vaš željeni ukus. Može se praviti sa toplom i hladnom vodom.
 
Doziranje: Piti toplo 235 ml do 470 ml, 1 do 3 puta dnevno.
 

Obloga od crvenog bresta

 
Izmešati prah crvenog bresta u odgovarajuću gustinu sa toplom ili provrelom vodom (odgovarajuća količina bi trebala da se koristi kako bi se dobio dovoljno debeo sloj) i primeniti što je toplije moguće, a da bude prijatno. Primeniti onoliko često koliko je neophodno ili na svaka 3 sata do 2 puta dnevno.
 

Za furunkule ili bilo koje druge spoljne probleme

 
3 dela crvenog bresta u prahu (Ulmus rubra; U. fulva)
1 deo lobelije u prahu (Lobelia inflata)
 
Preparat: Napraviti oblogu po gornjim uputstvima i staviti preko obolelog mesta. To će ubrzati sazrevanje i čišćenje zagnojenog mesta.
 

Astma sirup
(bronhitis, gušobolja, veliki kašalj, itd.)

 
30 g crvenog bresta (Ulmus rubra; U. fulva)
30 g boneseta (Eupatorium perfoliatum)
30 g sladića (Glycyrrhiza glabra)
30 g lana (Linum usitatissimum)
470 ml melase

Preparat: Krčkati biljke 20 minuta u 1 l vode, procediti i umešati melasu dok je vruće i zasladiti medom.

Doziranje: 1 supena kašika po potrebi.
 

Modrice
(obloga)

 
450 g crvenog bresta u prahu (Ulmus rubra; U. fulva)
450 g divljeg indiga u prahu (Baptisia tinctoria)
225 g smole smirne (Commiphora myrrha, var. molmol)
115 g američkog bodljikavog jasena u prahu (Zanthoxylum americanum)

Preparat: Pokvasiti i mešati sa dobrim pivskim kvascem, dok ne dobijete polutečnu kremu.
 

Primena: Staviti preko obolelog mesta i pokriti.


Bronhitis, gušobolja, veliki kašalj, itd.
 
30 g crvenog bresta (Ulmus rubra; U. fulva)
30 g boneseta (Eupatorium perfoliatum)
30 g lana (Linum usitatissimum)
1 štap sladića (Glycyrrhiza glabra)

Preparat: Krčkati biljke 20 minuta u 1 l vode: Procediti, dodati 470 ml jabukovog sirćeta, zasladiti šećerom, kada se ohladi flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika 2 do 3 puta dnevno. Napomena: Za bronhijalni katar, može se koristiti ili jabukovo sirće ili 470 ml melase.
 

Opekotine
(nakon oštećenja kože)

 
1 deo crvenog bresta u prahu (Ulmus rubra; U. fulva)
1 deo suvog lokvanja (Nymphaea odorata)
dovoljno maslinovog ulja ili ulja sirovog lanenog semena
 
Preparat: Mešati do gustine polutečne kreme.
 
Primena: Primeniti kao oblogu. Ovo će umiriti i izvući sve upalne bolove i otoke. Međutim, “Melem za opekotine”, pod naslovom “Gavez”, ima prioritet kod ovakvog stanja. Koristiti i aplikacije od hladne vode nekoliko sati i uzeti kajenske papriku, preparat u prahu ili snažan čaj od nane; posle toga, primeniti ovu oblogu.
 

Gastritis
(upala želuca)

 
30 g crvenog bresta (Ulmus rubra; U. fulva)
30 g listova maline (Rubus idaeus)
15 g korena belog sleza (Althaea officinalis)
15 g petrovca (Agrimonia eupatoria)
1 čajna kašičica kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum)
 
Preparat: Krčkati prve 4 biljke 20 minuta u 1 l vode i procediti dok je vruće preko kajenske paprike.
 
Doziranje: 60 ml na svakih sat vremena ili još češće, ako to slučaj zahteva.
 
Primena: Uvek koristiti kašu crvenog bresta za ovakvo stanje i davati kajensku papriku. Gde postoji dugotrajno povraćanje, očistiti želudac lekom za povraćanje od lobelije. Obloga od kajenske paprike na abdomenu će ublažiti bolove, a “Formula za debelo crevo” će regulisati procese. Klistir mačje mente čisti creva.
 

Rane
(ubrzano gnojenje) i gangrenozne rane (zaustavlja gangrenu)

 
dovoljno crvenog bresta u prahu (Ulmus rubra; U. fulva)
dovoljno pivskog kvasca
dovoljno svežeg mleka
 
Preparat: Pomešati biljku i kvasac sa toplim mlekom. Ako pivski kvasac nije dostupan rastvoriti kolač sa kvascom u toploj vodi i pomešati.

Primena: Primeniti preko obolelog mesta i pokriti.
 

Napadne gangrenozne rane
(antiseptik oblog)

 
1 deo crvenog bresta u prahu (Ulmus rubra; U. fulva)
1 deo aktivnog uglja u prahu
 
Preparat: Pomešati sa toplom vodom ili sa infuzijom pelina (Artemisia absinthium) dok se ne dobije polutečna krema ili melem.
 
Primena: Primeniti preko povređenog dela i pokriti.
 

Crveni brest
(hranjiv je za decu, za oporavak, itd.)

 
30 g crvenog bresta u prahu (Ulmus rubra; U. fulva)
1 čajna kašičica sirupa od javora, žutog šećera ili fruktoze (voćni šećer)
 
Preparat: Pomešati sastojke zajedno, zatim dodavati polako 470 ml provrele vode, mešajući. Začiniti sa cimetom ili mirišljavim orahom za odgovarajući ukus.
 
Primena: Služi kao hranjivi obrok.
 

Lek za astmu
(takođe za bronhitis, hronični kašalj, veliki kašalj, plućne probleme, cistitis, katar bešike, rhus dermatitis, opekotine i tuberkulozu)

 
60 g kore crvenog bresta u prahu (Ulmus rubra; U. fulva)
30 g očajnice, iseckano (Marrubium vulgare)
30 g timijana, iseckano (Thymes vulgaris)
30 g cvetnih vrhova crvene deteline, iseckano (Trifolium pratense)
30 g eriodiktiona, iseckano (Eriodictyon californicum)
30 g biljke lobelije, iseckano (Lobelia inflata)
30 g smole, korena, listova grindelije (Grindelia robusta)
1 čajna kašičica kajenske paprike u prahu (Capsicum frutescens, C. minimum)
680 g melase
235 ml glicerina
 
Preparat: Potopiti biljke 2 sata u 2 l destilovane vode i ostaviti da provri (dobro pokriveno). Zatim krčkati polako pola sata; procediti i stisnuti. Vratiti tečnost u čistu činiju i smanjiti na 470 ml, dodati tamnu melasu i glicerin. Dovesti do ključanja i lagano krčkati 5 minuta; ohladiti i flaširati. Napomena: Crveni brest se ravnomernije meša sa ostalim sastojcima kada se prvo napravi melem i umeša u vodu.
 
Doziranje: 1 supena kašika svaki sat dok se ne postigne olakšanje; posle toga, 1 supena kašika 3 do 4 puta dnevno.
 

Pakovanje crveni brest
(ženski genitourinarni problemi, izrasline, tumori, itd.)

 
Preparat: Dodati dovoljno vode crvenom brestu kako biste napravili kuglice (mekana masa). Mesiti dok ne postane prilično kruto, 7,5 cm dužine, a veličine (dijametar) pacijentovog srednjeg prsta. Iseckati u 3 dela, svaki po 2,5 cm dužine.
 
Na fini morski sunđer, prišiti čvrsto komad svilenog konca, ostavljajući 7,5-10 cm konca viška. Premazati sunđer jednakim količinama vazelina i glicerina i ostaviti sa strane za upotrebu.
 
Primena: Umočiti 1 komad kuglice crvenog bresta u toplu vodu i ubaciti što je dublje moguće u vaginu. Zatim drugi i treći komad. Nakon toga, ubaciti premazani sunđer u vaginalni otvor, što će držati kuglice na mestu i ostaviti dva dana. Ukloniti sunđer pomoću viška svilenog konca, isprati (ubrizgati) dobro agensom za čišćenje, kao što je infuzija od običnog štavelja (Rumex crispus) ili dr Kristoferov vaginalni tuš (kombinacija običnog štavelja) i ponoviti pakovanje.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 
Vreme da se živi i vreme da se umire
 
Slučaj dr Kristofera po njegovim sopstvenim rečima: Jednom smo imali slučaj osmogodišnjeg dečaka koji je bio kao skelet. Nije mogao ništa da jede niti da pije. Toliko dugo je ležao u bolnici, da je zadobio veoma teške rane od kreveta. Njegova kičma je bila otvorena, sa kostima koje vire, kao i njegov kuk, koji je takođe virio kroz meso. Lekari medicinske ustanove su ga poslali kući kao beznadežan slučaj. Nije bilo ničeg više što bi mogli da urade za njega.
 
Stavljen je na kašu od crvenog bresta, po jednu čajnu kašičicu. Oblozi od crvenog bresta su stavljeni na njegov kuk i kičmu. Za nekoliko nedelja vraćen je na normalnu težinu, njegovo meso je obnovljeno i bio je savršen primer zdravog čoveka, ali mu je nedostajalo energije. Ništa što smo mu davali nije mu davalo snagu. Pomislili smo da naša isceljujuća misija može biti suprotnost Božijoj volji u pogledu ovog dečaka. Roditelji su se pomolili i odlučili da ga posvete Gospodu. Ovo je urađeno sa odobrenjem dečaka i čim je izgovoreno “Amin”, dečak je pogledao gore i osmehnuo se. Zatim je rekao, “Zbogom tata, zbogom doktore” i otišao je sa osmehom na licu.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, raste obilno u Severnoj i Južnoj Americi, cveta na visokim otvorenim mestima i na tvrdom, suvom tlu.
 
Sakupljanje: Za najbolje rezultate koristi se kora starosti 10 godina. Kora najboljeg kvaliteta crvenog bresta se može smotati po dužini, bez lomljenja, dok su one nižeg kvaliteta krhke. Koru treba sakupljati u proleće i epidermis treba da se ukloni i osuši.
 
Sušenje i čuvanje: Prah treba biti sivkast ili žutosmeđe boje. Tamni ili crvenkasti prah treba odbaciti.
 
Sestrinske biljke:
 
Brest (Ulmus campestris); tanja kora, boje cimeta, sluzav, gorkast, jedak sa sličnim lekovitim svojstvima i upotrebom.
 
Vez (Ulmus effusa); kora je po lekovitom svojstvu slična.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *